Impotencija - poremećaj koji se leči seksom

Impotencija je pojam koji ima, relativno, dugu istoriju i pominje se, u kontekstu seksualne nemoći muškarca, još sredinom sedamnaestog veka.

Sa kliničkog stanovišta, definiše se prvi put u Rečniku praktične medicine, izdatom 1833. godine u Londonu. Od tada pa do danas značnje ovog termina nije se suštinski promenilo, te se pod impotencijom označava nesposobnost muškarca da u određenoj situaciji obavi seksualni odnos. Ta nesposobnost se javlja u svim periodima seksualne zrelosti i može se ispoljiti kao primarna ("kada muškarac nikada nije uspeo da ima seksualne odnose ili kao sekundarna impotencija 'koja traje jedno određeno vreme a do njenog javljanja muškarac je dobro seksualno funkcionisao). Naravno ova druga je znatno češća a ujedno se i mnogo lakše uklanja, sa uspehom koji se kreće i do 90 procenata.

Šta može uzrokovati pojavu impotencije?

Različiti su uzroci impotencije. U izvesnom broju slučajeva u pitanju su organski uzroci kao što su nerazvijenost ili anomalije polnih organa, povrede ili bolesti kičmene moždine pri čemu je oštećen centar za erekciju. Impotencija je često propratna pojava nekih težih, hroničnih bolesti (pomenimo -samo dijabetes) koji iscrpljuju organizam toliko smanjuju opštu vitalnost bolesnika da on i ne oseća neku posebnu želju za seksualnim odnosima.

Međutim, kada je muškarac normalno razvijen i telesno zdrav, onda je impotencija redovno odraz njegovog emocionalnog stanja ili negativnih osećanja prema partnerki, opterećenih anksioznošću i različitim strahovima. To može biti, na primer, strah od polne bolesti, od neželjenih posledica koitusa i trudnoća ili pak bojazan da ga druge osobe u toku seksualnog odnosa ne "vide" ili "čuju” . Zatim, tu je, dobro poznat, strah od neuspeha koji može biti dovoljan uzrok da do stvarnog neuspeha i dođe. Među uzrocima impotencije važan je još jedan  faktor - autosugestija. Naime, ima osoba koje bez objektivnih razloga same sebi dokazuju kako nisu punovredni muškarci i kako im pri pokušaju seksualnog odnosa, verovatno neće uspeti da zadovolje ženu. Jedan od čestih uzroka takvog mišljenja je opterećenost veličinom polnog organa zbog čega su u stanju da izgrade i tzv. kompleks niže vrednosti. Uzgred, za informaciju, poslednja istraživanja (sprovedena u Americi) kažu da je prosečna dužina penisa 12.8 santimetara. Ako, uz to, uzmemo i činjenicu da je, pored kliltorisa. samo prva trećina vagine osetljiva na stimilacilju, logično je da je ogromna većina muškaraca sasvim dobro "opremljena" za seksualni život.

Ponekada muškarcu slabi potencija kada partnerka počne postavljati zahteve za brakom i tada je impotencija odraz njegovog odbijanja braka ili straha pred njim. Problemi sa potencijom u seksualnoj vezi u kojoj je muškarac ranije bio normalno potentan mogu značiti, jednostavno, da je izgubio osećanja ili seksualno interesovanje za partnerku i da je, možda, zainteresovan za neku drugu ženu. Ponekada on tada ni sam nije svestan ili pak ne želi, što je verovatnije to sebi, iz nekih drugih razloga, da prizna. Međutim, njegova impotencija ga odaje. Stoga je već stari francuski lekar iz prve polovine devetnaestog veka, Pitoval, ne bez razloga, impotentne muškarce smatrao varalicama. Ali, oni ne varaju samo svoje partnerke već često i same sebe. Takođe, nedovoljna prilagođenost muškarca partnerki ili nedostatak     veštine u ophođenju sa ženama mogu uzrokovati impotenciju koja je tada posledica njegove nesigumosti u seksualnoj ulozi. Uopšte, sa potencijom, ne retko, imaju problema plašljivi, nesamostalni, razmaženi, previše egocentrični, samoživi, neasertivni i nedovoljno sociializovani muškarci. S druge strane, stavovi i ponašanje partnerke mogu doprineti pojavi impotencije.

Ženina pasivnost u seksualnom odnosu, ravnodušnost prema koitusu, netaktična reagovanja na muškarčeve povremene teškoće u intimnom kontaktu ponekada destabilizuju, naročito osetljivije muškarce.

Posebno negativno deluje njeno agresivno ponašanje, potcenjivanje muškosti ili upoređivanje sa drugim muškarcima koje je intimno upoznala. Sličan može biti efekat i ženine Ijubomore, odnosno neprestanog sumnjičenja muškarca zbog neverstva.

Treba još dodati da problemi u potenciji mogu snaći muškarca zbog obuzetosti mislima koje mu odvraćaju pažnju od seksualnog života, kao što su preterana zabrinutost, napetost zbog problema na poslu, nezadovoljstvo životnim perspektivama i sl.

Terapija

Videli smo da uzroke impotencije treba tražiti u načinu na koji muškarac doživljava sopstvenu seksualnost kao i u njegovom odnosu sa partnerkom. Ukoliko se ne radi o težim psihičkim devijacijama ili organskoj prirodi poremećaja koje zahtevaju najpre lečenje osnovne bolesti, impotenciju tretiramo bihevioralnom metodologijom. Njena logika je sledeća: bez obzira na različitost uzroka samo ispoljavanje impotencije je uvek isto - negativne emocije u vidu straha i anksioznosti fiziološki dovode do toga da muškarac ne može da se opusti, ima probleme sa erekcijom i uprkos želji ne uspeva u seksualnim odnosima.

Stoga je terapija za impotenciju, pod pretpostavkom da je klijent motivisan i da želi da sačuva vezu sa partnerkom, usmerena ka eliminisanju straha i anksioznosti pri čemu se, umesto ovih negativnih emocija forsira želja za opuštanjem i postizanjem zadovoljstva, ali bez zahteva za uspehom po svaku cenu. Ovakva strategija predstavlja, inače, osnovu za terapiju većine psihogeno uslovljenih seksualnih poremećaja

U slučaju impotencije, terapija sadrži izvesne specifičnosti i sprovodi se u nekoliko faza

 • milovanje - partneri se uzajamno miluju i "zadovoljavaju" bez stimulacije polnih organa, pri čemu je pokušaj seksualnog odnosa isključen.
 • genitaina stimulacija bez orgazma - pored uzajamnog milovanja partneri nežno i neobavezno  stimulišu jednom drugom genitalije, što se čini do erekcije, ali ne i do orgazma. Pošto je kod muškarca orgazam povezan sa erekcijom, genitalno nadraživanje bez orgazma odvratiće ga od misli da li će imati erekciju ili ne, što automatski otklanja i strah da je neće imati. I u ovoj fazi pokušaj koitusa je zabranjen.
 • genitaina stimulacija do orgazma -sada se partneri stimulišu do orgazma, ali opet bez seksualnog odnosa. Pretpostavlja se da je orgazam dovoljno prijatan doživljaj da može suzbiti strah i anksioznost pa i neke druge negativne emocionalne reakcije. Doživljen udvoje, on će najbolje otkloniti strah muškarca od toga kako će žena doživeti njegovu seksualnost. Ova faza terapije ponavlja se sve dok erekcija ne postane dovoljno stabilna.
 • delimični seksualni odnos -ovde žena ima aktivniju ulogu tako što zauzima položaj iznad muškarca, stimuliše svoje genitalije penisom i povremeno ga uvlači u vaginu, kada smatra da je erekcija dovoljna. Doživljavanje orgazma pri ovakvoj stimulaciji nije zabranjeno. Naprotiv, ukazuje da se terapija bliži kraju. odnosno
 • potpunom seksualnom odnosu, u kome je muškarac sada sposoban da učestvuje oslobođen straha i anksioznosti, bez posebnih i dodatnih stimulacija (koje, naravno, mogu i treba da ostanu deo seksualne igre) i to nalazeći se u aktivnijem položaju, iznad žene.
Ovim je terapija, koja u proseku traje oko tri meseca, završena uz informaciju partnerima da su privremene smetnje u potenciji normalna i prolazna pojava i da se mogu obratiti terapeutu ukoliko se problem, iz bilo kog razloga, ponovo javi.

Na kraju, treba još i reći da jedan broj muškaraca, posle završene terapije, promeni partnerku, ne želeći više da bude sa ženom pored koje su postali impotentni što u slučaju bračnih ili trajnijih veza, predstavlja izvestan rizik. Ali, to već izlazi iz domena psihoterapijskog tretmana i njime postavljenog cilja, i predstavlja klijentov lični izbor i odluku.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. matijaž 03.06.2021

  tri godine sam bio bez ikakve seksualne aktivnosti, kada sam našao partnerku izrazito lepu i poželjnu nikada nisam uspeo da postignem erekciju čime nam je sex bio mučan, uz to i blaga erekcija dovodila je do svršavanja u roku od 20 sekundi. uz to i veličina organa je bila katastrofalna. napominjem da pre 5-7 godina toga nije bilo osim brze ejakulacije. iskreno, ne znam šta više da korisitim da bi se nešto promenilo, partnerka je nezadovoljna i naravno ne verujem da će me još dugo trpeti. ubijen sam u pojam!


 2. Neven 20.07.2015

  Poštovani,
  želeo bih da svoje iskustvo podelim sa vama. Naime, imao sam problem sa impotencijom. Počeo sam da koristim alfa aktiv preparat, obzirom da je sto posto prirodan, jer samo pokusao da prodjem bez hemije. Pio sam dva puta po dve kapsule na dan. Zelim da pokusaju svi koji imaju sličan problem, mozda i njima uspe..


 3. Jovana 14.04.2014

  Levitra je najbolji lek za impotenciju i erektilnu disfunkciju, kao i za brzu i jacu erekciju koja traje od 5-7 sati.


 4. david 17.04.2011

  Pozdrav svima,
  ja sam imao velike probleme prerane ejakulacije to mi je toliko poljuljalo sampouzdanje da cak nekad nisam imao erekciju, cuo sam od prijatelja za harem oil ili za haremsko ulje koristio sam ga redovno i moj problem je resen, moje iskustvo sam hteo da podelim i sa drugim koji imaju slican problem pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde