Impotencija i lekovi

Pojedini lekovi mogu da smanje seksualnu moć i želju, a ponekad su i uzrok impotencije. Često se pacijentu ne ukažu ove činjenice verovatno zbog bojazni da neće uzimati lekove. Lekovi ne utiču na sve faze seksualne aktivnosti i ponašanja, ali je poznato da deluju na seksualnu želju (libido), seksualnu sposobnost (erekciju, ejakualciju i dr.) i seksualno zadovoljstvo (orgazam i relaksacija).

Neki lekovi koji deluju sedativno na centralni nervni sistem mogu da poremete i seksualne funkcije, naročito kod muškaraca. Lekovi za lečenje duševnih bolesti otežavaju ejakulaciju i obuzdavaju seksualnu prenadraženost. To je posebno izraženo pri primeni tioridazina (Melleril), zbog čega se koristi kod prevremenih ejakulacija i neprijatnih praženja u toku noći.

Triciklični depresivi (Amyzol, Anafranil, Eupramin i dr.) mogu izazvati impotenciju i smanjiti libido.

Anksilitici, lekovi za umirenje iz grupe benzodiazepina (Besedin, Diazepam,Bromazepam i dr.) koji se inače nekritično koriste u našoj zemlji, mogu da smanje seksualne želje i interes ako se uzimaju u većim dozama koje dovode do pospanosti.

Mnogi kardiovaskularni lekovi koji smanjuju tonus simpatikusa (metildopa–Aldomet) i beta blokatori (metoprolol, atenolol, propranolol). Kod kardiovaskularnih bolesnika problem potencije može biti posledica infarkta ili moždanog udara usled straha od polnog odnosa. Pojava anginoznih bolova u toku polnog odnosa izaziva uzdržavanje od seksa. Napred navedeni lekovi mogu dodatno da pogoržaju stanje. Zato je veoma važno da se pacijent oslobodi straha i dobro informiše. Naravno, treba izbegavati lekove koji mogu potencirati problem impotencije. Novi lekovi iz grupe beta blokatora ne smanjuju kvalitet seksulanog života (nebivolol –Nebilet) i zbog toga imaju prednost.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Aljoša 20.12.2023

  Iskreno, vec duži niz godina sam na kombinovanoj terapiji antidepresiva i angziloitika, i jedino sam od svih lekova od Bromazepama imao problem da doživim orgazam, mada mi nije uticao na erekciju. Sa ostalim lekovima, na sreću, nikada nisam imao problema.


 2. Pedja 20.03.2023

  Nebilet mi je vratio erekciju i libido ,dok me je propranolol bio unisti bio sam kao deda od 80g a imam 40,sad je sve u redu


 3. Nenad Petrić 10.11.2022

  Od skora pijem Triplixam, da li utiče na Libido i potenciju?


 4. Vitomir 29.12.2021

  Operisao sam cistu na testisu imali neko da zna koji lek smanjite zelju za seksom sobzirom da nesmem imati odnos mesec dana hvala


 5. Max 14.12.2014

  Ja sam izmenio sve vrste lekova koji pripadaju grupi beta blokatora zbog problema sa libidom. Želja mi je bila da nadjem neki od njih koji mi neće stvarati probleme. Svaki od njih mi je stvarao probleme sa libidom. Veoma ružna i neprijatna neželjena indikacija.


 6. orion 02.05.2012

  Nije tačno da nebilet ne utiče na libido, erekciju, ejakulaciju i tome slično. Po tom pitanju se ne razlikuje ništa od drugih beta blokatora. Lično imam loša iskustva povodom toga. Sve je to marketing patka.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde