Interakcije oralnih antikoagulanasa sa drugim lekovima

Oralni antikoagulansi su lekovi koji najčešće ispoljavaju neželjena dejstva, zbog interakcije sa drugim lekovima. Krvarenje je glavno neželjeno dejstvo  (modrice, krvavljenja u oku, iz nosa, hematurija, crna stolica). Ono je u direktnoj korelaciji sa preciznošću doziranja, godinama starosti i prirodom bolesti. 

Njihova najšira upotreba je u prevenciji tromboembolijskih komplikacija kod pacijenata sa visokim rizikom za nastanak tromboza: fibrilacija pretkomora, mitralna stenoza, veštačke srčane valvule, rekurentne tromboze, infarkt miokarda, postoperativna profilaksa. Doziranje oralnih antikoagulanasa je individualno, prilagodjeno svakom pacijentu posebno. Osnovni parametar za odredjivanje optimalne doze je protrombinsko vreme, a doza leka se izračunava prema INR vrednosti (internacionalni normalizovan odnos protrombinskih vremena; protrombinsko vreme pacijenta/ kontrolno protrombinsko vreme). Cilj optimalne  terapije je efikasna redukcija morbiditeta od tromboembolije, uz istovremeni minimalni rizik od krvavljenja. Kod zdravih osoba INR je manji od 1,2. Ukoliko su vrednosti INR iznad 5,0 postoji visok rizik nastanka ozbiljnih hemoragija. Oralni antikoagulansi se doziraju tako da je INR u opsegu izmedju 2 i 4,5 zavisno od indikacije ( postoperativna profilaksa INR 2-2,5; duboke venske tromboze INR 2-3: rekurentne tromboze i plućne embolije INR 3-4,5itd.). 

Pri propisivanju oralnih antikoagulanasa posebnu pažnju  treba posvetiti starijim pacijentima sa hroničnim oboljenjima zbog većeg rizika za ispoljavanje neželjenih dejstava lekova, pre svega krvarenja.

Lekovi koji povećavaju rizik od krvarenja u kombinaciji sa oralnim antikoagulansima


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Suzana 26.05.2024

  Da li mogu zajedno Rivoroksaban i Citeral, ne mogu da mokrim, a inače sam onkološki bolesnik. Molim za odgovor.


 2. Dragana Purtic 26.04.2024

  Moj otac je imao operaciju srcanog zaliska i prosirene aorte. Da li farin i xerdoxo 20 mg treba da se piju zajedno?


 3. Dijana 01.08.2023

  Da li sme Flaksipirin injekcija da se koristi zajedno da lekom Farin? Hvala


 4. Bokica 02.03.2023

  Moja mama pije acenohumoral vise od god dana ,ranije je imala šlog teško se kreće sve je boli da li sme ponekad da popije nimulid.tenutno je inr izmedju 2.20-2.97.unapred hvala


 5. Dr Mirsanda Stanic 27.09.2022

  INR nizi od 2 oznacava sklonost ka krvarenju. Moze da bude posledica lekova koje uzimate ili koagulopatiju-urodjen nedostatak za zgrusavanje krvi.U dugom slucaju treba da odete kod hematologa


 6. sara bubalo 01.05.2022

  Sa 27 godina imam tešku osteoporozu. Već sedam dana ne mogu da ustanem iz kreveta, primam injekcije fraxiparine. Puno sam uplašena i nervozna, imam strah od majke kada prilazi da me hrani, svakog približavanja se plašim. Koristim sidarlud 3 puta dnevno od 4mg. Molila bih za odgovor, da li smem popiti neki sedativ da me opusti? Hvala, srdačan pozdrav.


 7. Svetimir Dragović 25.01.2019

  Nedavno sam počeo da uzimam Acenokumarol UNION 4 mg. INR mi varira od 1,7 do 2,2 i onda treba da čekam red kod lekara, da mi odredi dozu. Niko mi ne objasni šta znalče ove brojke, a ja bih hteo da znam. Možete li mi objasniti ove brojke? Kad je veća vrednost treba li manja doza leka ili obratno? 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde