Anabolički steroidi

Anabolički steroidi su derivati testosterona. Nastali su kao pokušaj da se sintetišu steroidi koji će, poput testosterona imati anaboličko delovanje. Pri tome je zahtev bio da takovi steroidi moraju imati vrlo izraženo anaboličko delovanje (povećanje mišićne mase), a smanjeno androgeno delovanje. U pitanju su steroidi kao što su nandrolon, metandrostenolon, metenolon, stanozolol  i sl.

Neki od anaboličkih steroida primenjuju se kao supstituciona terapija androgenima kod zakasnele pojave puberteta kod dečaka, u cilju razvitka sekundarnih polnih karakteristika, kao i kod muškaraca koji boluju od hipogonadizma. Terapija anabolicima je, dodatno, indikovana nakon velikih hirurških zahvata koji predstavljaju značajan stres za organizam, kao i kod pacijanata sa uznapredovalom infekcijom HIV-om, kod kojih se javlja gubitak mišićne mase. Koriste se i, ali sve ređe, za indukovanje rasta kod dece sa poremećajima rasta kao i za stimulaciju koštane srži. Takođe, mogu imati ulogu u smanjenju svraba kod hronične opstrukcije žučnih kanala, kod nekih formi aplastične anemije i kod hormoonski-zavisnog metastatskog karcinoma dojke. Kod žena se primenjuju za značajnim merama opreza, i to predstavnici sa minimalnim sporednim androgenim dejstvom.

Anabolici su predmet zloupotrebe od strane rekreativnih i profesionalnih sportista, koji ih uzimaju u cilju povećanja mišićne mase. Upotreba anaboličkih steroida snažno podstiče povećanje mišićne mase, podstiče snagu i agresivnost, sve karakteristike bitne u atletskim i sprinterskim sportovima. Međutim, povećana količina androgena uzrokuje pad vlastite proizvodnje testosterona te vrlo često, sportisti postaju impotentni. Primena anabolika kod žena je veoma opasna. Pre svega strada reproduktivni sistem, staje menstrualni ciklus, izostaju ovulacije, dolazi do produbljivanja glasa, povećanja agresivnosti, pojavljuju se dlake po celom telu, pogotovo na licu.

Anabolici uzrokuju, na posletku teška oštećenja kako muškog tako i ženskog organizma. Povećava se verovatnoća razvoja infarkta srca, povećava se holesterol u krvi, razvija se ateroskleroza, oštećuje se jetra, hipertrofira prostata, javlja se ćelavost. U muškaraca se javlja čak i ginekomastija (rast dojki).

Metandrostenolon se smatra jednim od najjačih anaboličkih steroida. On snažno podstiče povećavanje snage i mišićne mase, poboljšava i fizičku izdržljivost, i superkompenzaciju glikogena u mišićima. Međutim, metandrostenolon je toksičan za jetru i može izazvati nepovratna oštećenja jetre. Metandrostenolon u organizmu posredstvom enzima aromataze prelazi u estrogene. To ima za posledicu simptome feminizacije - rast dojki (ginekomastija), ali je to najviše izraženo u obliku povećanog zadržavanja vode u mišićima zbog kog sportista dobija "naduvan" izgled, karakterističan za bodybuildere. Jako loše utiče na odnos LDL/HDL pa povećava opasnost od razvoja ateroskleroze. Podstiče androgenu ćelavost kod predisponiranih osoba, a takođe i benignu hipertrofiju prostate.

Nandrolon je derivat nortestosterona. Nandrolon se najčešće primenjuje u obliku depo-pripravka - uljane injekcije estra nandrolon dekanoata. Nakon injekcije u mišiće ulje se lagano razgrađuje i ester se postupno hidrolizuje kontrolisano otpuštajući nandrolon. Za razliku od metandrostenolona, nandrolon ne izaziva dramatična povećanja mišićne mase nego povećanje čvrstine mišića i snage, a takođe i izdržljivosti. Ovaj anabolik daleko manje aromatizuje u estrogene, pa nuspojave kao što su ginekomastija i retencija vode u mišićima nisu karakteristične za ovaj steroid. Ali, nandrolon snažno potire produkciju testosterona pa je naknadna terapija s klomifenom ili horiogonadotropinom neophodna. Nandrolon ima jedno zanimljivo i jako vredno svojstvo - podstiče obnovu hrskavičavog tkiva. Zato je opravdana njegova terapijska primena kod osoba koje pate od oštećenja zglobova i ligamenata.

Anabolički steroidi se jako često kombinuju a jedna od najpoznatijih kombinacija jeste kombinacija metandrostenolona i nandrolon dekanoata. Time se postiže povećanje kvantiteta (mase) ali i kvaliteta (definicije) mišića.

Stanozolol je derivat dihidrotestosterona. Pokazuje jake anaboličke efekte, a koristi se u obliku tableta ili injekcija. Ima osrednje androgene efekte. On ima svojstvo koje ne nalazimo kod drugih anaboličkih steroida. Stanozolol ne izaziva retenciju vode i preveliki rast mišićne mase, već poboljšava kvalitet mišića (definiciju) podstičući na taj način povećanje snage i eksplozivnosti. Ali stanozolol je dosta toksičan za jetru.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. stojan 27.12.2022

  DALI SE STEROID ROYALL LAB DAJE DVA PUTA SEDMICNO I TO 1ML TEST I 1ML DEKA U ISTI SPRIC?HVALA!


 2. boba 07.04.2022

  da li se umascuje od sustanona


 3. Allomanny 13.04.2011

  Pročitajte ceo blog prilično dobro


 4. Rasho 04.10.2009

  Tek sam se sada uvjerio koliko su steroidi stetni po organizam covjeka... Ali, postoji li nesto sto nije stetno, u obliku svega ovoga, jer iskreno ja bih da treniram, ali nemam dovoljno vremena, pa bih koristio neki preparat, malo jaci :) ?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde