Interakcije gingko bilobe i lekova

Dijeteteski suplementi su preparati koji treba da obezbede neophodne nutricijente (vitamine, minerale, masne kiseline i amino kiseline) koji nedostaju u ishrani neke osobe. U našoj zemlji postoji veliki broj takvih preparata i oni se nalaze u slobodnoj prodaji (OTC preparati). Veći deo starije populacije  uzima više lekova u terapiji  hroničnih bolesti i oni mogu da stupe u interakcije sa suplementima. izdvojene su klinički značajne i potvrdjene interakcije za najčešće primenjivane suplemente (aloja, koenzim Q 10, kamilica, ehinacea, ginko biloba, glukozamin, omega 3, selen i vitamin C).

Od nabrojanih suplemenata, najčešće interakcije su zabeležene kod primene Gingko bilobe i vitamina C. Nesumnjiva je korist i opravdanost primene preparata Gingka Bilobe u tretmanu određenih bolesti, u formi registrovanog leka ili pomoćnih lekovitih sredstava. Poznato je da njegova farmakološka dejstva na miokard, neuroprotektivni i retinoprotektivni efekti potiču od sadržaja flavonoida, koji su zastupljeni  oko 24% u preparatima ginka.  Terpenoidi utiču na protok krvi (njih ima oko 6%).  

Međutim, neophodna je oprezna primena ovih preparata kod osoba koje uzimaju antiagregacione i antikoagulantne lekove (varfarin, acetilsalicilna kiselina, klopidogrel, tiklodipin, dipiridamol, heparin) zbog potenciranja krvaranja. Nedovoljno su poznate ostale moguće interakcije preparata na bazi ekstrakta ove biljke, mada postoje brojni slučajevi prijava neželjenih efekata.

Pregled najznačajnijih reakcija Gingko bilobe sa lekovima

Lek Rezultat inerakcije
antikoagulansi povećan rizik od krvaranja
Inhibitori agregacije trombocita povećan rizik od krvaranja
NSAIL povećan rizik od krvaranja
Insulin Hipoglikemija
oralni antidijabetici Hipoglikemija
tiazidni diuretici Hipotenzija
MAOI potenciranje dejstva MAOI
Sildenafil povećan efekat sildenafil
Donepezil potenciranje holinergičkih efekata
Takrin potenciranje holinergičkih efekata
5 FU smanjenje nefrotoksičnosti 5 FU
ciklosporin smanjenje nefrotoksičnosti ciklosporina
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Alimpije 15.04.2011

    Ono je tačno ono što sam i tražio, hvala!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde