Azoospermija

Broj spermatozoida, normalno u mililitru, kreće se iznad 60 miliona. Shodno broju spermatozoida utvrđuju se sledeći termini:

 • 60 -120 miliona u mililitru naziva se  normospremija
 • 20 - 60 miliona u mililitru naziva se hipospermija
 • manje od 20 miliona u mililitru je oligospermija
 • kada u spermi nema spermatozoida - azoospermija      
Azoospremija može biti:
 
 • sekretorna
 • ekskretorna

Sekretorna azoospermija

To je stanje u kojem testisi ne proizvode spermatozoide. Najčešći uzroci za ovo stanje su:

 • genetske mutacije ili nenormalan kariotip (Klinefelter sindrom)
 • obostrani kriptorhidizam (kada testisi nisu spušteni u skrotum)
 • upala testisa
 • hormonski deficiti
 • radioterapija ili hemioterapija u sklopu raznih malignih bolesti

Vrlo je bitno da se odredi koji je tip sekretorne azoospermije. U zavisnosti od nivoa FSH (folikulostimulirajući hormon), postoje tri tipa:

 • azoospermia sa visokim FSH
 • azoospermia sa normalnim FSH
 • azoospermia sa niskim FSH

Dijagnoza


Postavlja se anamnezom, kliničkim pregledom, spermatogramom,  mikroskopskim ispitivanjem jer često makroskopski izgled sperme ne ukazuje na ovaj poremećaj, hormonskom dozažom, biopsijom testisa.

Lečenje

Terapija je u principu moguća jedino ukoliko postoji nedostatak FSH, u nekim je jedino moguće sačekati spontani oporavak, na primer, kod hemioterapije i zračenja, a kod genetskih uzroka ili teških oštećenja testisa posle upale i traume, prognoza je loša. U nekim slučajevima u tkivu testisa postoje spermatozoidi u malom broju (ali da bi se to utvrdilo potrebno je uraditi biopsiju testisa) pri čemu se neki od tih spermatozoida može upotrebiti za intracitoplazmatsku injekciju spermatozoida (ICSI).


Ekskretorna azoospermija

Produkcija spermatozoida je moguća ali zbog prepreka u semevodima spermatozoidi ne dospevaju u ejakulat i pri mikroskopskom  pregledu se ne nalaze. Uzroci su urođeni ili stečeni defekti (prepreke) u semevodima na svim nivoima. Urođene anomalije najčešće pogađaju početak semevodnih kanala, tzv. visoke anomalije kod kojih nije došlo do pravilnog spajanja odvodnih kanala sperme. Stečene opturacije su posledica povreda, operacija ili infekcija.


Dijagnoza


Dijagnoza se postavlja anamnezom, spermatogramom, kliničkim pregledom, hormonskom dozažom, ultrazvukom ili radiološkom i hirurškom eksploracijom.


Lečenje


Terapija je hirurška i prognoza je dobra (60% uspeha).


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Anđeo 15.03.2023

  Imam veliki problem nemam spermatozoide svakakve lekove sam pijo u jednom prenutku sa imao ne sto malo a sada nemam opere pa me interesuje vase iseljenje


 2. Slavko 21.11.2022

  Moj problem se pojavio u skorije vreme ,Odstranjeno mi je debelo crevo jer je pronadjena anomalija na izlazu tako da bi opreacija ostetila normalno funkcionisanje prilikom praznjenjenja uradjena je Stoma i dole je sve zatvoreno ,posle toga operisao sam kamen zucne kese ali sam imao dva ciklusa hemio terapije (jer je kamen bio veliki kao jaje od goluba)i sta se desava ,sve je nekako sa srecom proslo ali kad sam imao seksualni odnos erekscija normalna nadrazaj normalan ali po zavrsetku sperme nema nigde konsultovao sam urologa pregled ogranicen jer je ispod sve zatvoreno ,samo mi dao neke tablete za pomoc kod praznjenja ,moj doktor kaze da su prolikom stavljanja katetera pogresili neki ventil prostata mi je normalna za godine (65),Sperma za pontomstvo mi ne treba ali da mi ne donese neke druge probleme


 3. vesna 15.12.2012

  Postoji kombinacija prirodnih proizvoda koji su dali fantasticne rezultate. Ko bi voleo detaljnije informacije rado cu reci


 4. Zoran 08.11.2011

  Ja imam azo, ne vredi nista lekovi, biopsija, pa da se vidi uzrok pa aspiraciona biopsija i vantelesna. Eto, dva puta fraj o trosku drzave ako je supruga mladja od 40g. Najbolja klinika jevremova, i najskuplja ako idete na komercijalnu cenu


 5. volvo 28.05.2010

  Da li neko moze da mi kaze sta je sve koristio u ovom slucaju azoospermije i koji lijekovi najvise pomazu???


 6. vukodlak 16.02.2010

  Goranac, evo i ja u istoj situaciji kao ti, procitao sam sve sto sam nasao o ove kapsule, bas zvuci dobro, mozda previse dobro. . Da li si poceo sa tretmanom? Bas me interesuje sta kazes. Kapsule su dosta skupe, ali ako mi moze pomoci, nema sta da razmisljam. . . . . . , sta je tvoje misljernje ili si vec primetio nesto???


 7. Goranac 26.12.2009

  Nabavio sam babytone herbal capsule iz indije koji kostaju 106 dolara koji navodno lece azospermiju i oligospermiju. Pa me interesuje dali je jos neko nabavio i koristio ove capsule i koliko su uspesne. Molim da mi se zainteresovani jave na moj emajl radi razmene iskustva.


 8. buba 03.04.2009

  Da li alkohol škodi lečenju?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde