Brusnice, najzdraviji izvor hrane

Bobice brusnice pozitivno deluju na infekcije mokraćnih puteva, snižavaju loš holesterol i poboljšavaju dobri holesterol. 

Pomažu kod srčanih bolesti i sprečavaju kvarenje zuba.

Brusnice poseduju svojstva od ogromne koristi po zdravlje, zapravo to se voće smatra jednom od najzdravijih vrsta hrane.

Lekari rade, na otkrivanju sve više karakteristika tog voća i uzroka zbog kojih bi njihov hemijski sastav mogao smanjiti prekomernu upotrebu antibiotika. Američki Nacionalni institut za zdravlje finansira istraživanja o uticaju brusnica na srčane bolesti te o drugim pozitivnim svojstvima toga kiselog voća.

Sok od brusnica već se odavno koristi kao domaći lek protiv infekcije mokraćnih puteva.

Naučnim studijama delotvornost brusnica u lečenju tih infekcija je i službeno dokazana, ali tek je nedavno otkriveno zašto. Profesor Terri Camesano, inženjer hemije na institutu Worcester Polytechnic u saveznoj državi Massachusetts, predvodila je istraživanje kojem je cilj bio otkriti učinak hemijskih veza u brusnica na molekularnom nivou. Rezultat je bio otkriće hemijskog spoja koji menja strukturu bakterije Escherichia coli, uzročnika infekcije mokraćnog sistema. Količina soka brusnica potrebna da se spreči infekcija je vrlo mala, kaže Camesano. Svega jedna čaša dnevno!

Osim toga, pozitivan učinak po zdravlje nije ograničen samo na infekcije mokraćnih puteva. Brusnice mogu, kako kaže, smanjiti "loš holesterol" te poboljšati "dobri holesterol". Osim toga, mogu smanjiti i rizik od srčanih bolesti, sprečiti kvarenje zuba, te pomoći u lečenju čira i raka želuca.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Milica 20.09.2014

    Otkako sam počela piti sok od brusnice (otprilike 3 godine unazad), više nikad nisam uzela "baktrim" bez kojeg nisam mogla izliječiti upalu grla. Sada upalu grla veoma uspješno neutrališem sokom o brusnice. Pijem je svakonevno po 2-3 čaše, a kad mi se grlo upali, to mi je jedini napitak, a upala grla često nestane za jedan dan, a ponekad za dva.


  2. Snežana 05.10.2010

    Odličan članak i već sam ispitala, brusnica je odlična. Izuzetno dobro deluje na infekcije mokraćnih puteva.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde