Krompir najbolje podnosimo

Istraživanje britanske laboratorije za ispitivanje netolerancije na hranu 'Jorktest' pokazalo je da 99 odsto ljudi dobro podnosi krompir.

Kompanija 'Jorktest', koja isporučuje opremu za kućno testiranje netolerancije na hranu, došla je do zaključka o neškodljivosti krompira posle ispitivanja više od 8.000 pacijenata koji su obavili testove tokom 2007. godine.

Manje od 1% njih je na svojoj listi visoke netolerancije imalo i krompir. Među proizodima koji se smatraju veoma lako podnošljivim su i grejpfrut, na koji je netolerantno samo 0,44% pacijenata, kajsija [0,61 odsto], jabuka [0,61 odsto], ječam [0,65 odsto] i limun [0,68 odsto].

Bez obzira na to što pojedini od tih proizvoda izazivaju manje reakcija nego krompir, one bi bile znatno jače ukoliko bi se ti proizvodi jeli u istoj količini kao krompir, ukazala je kompanija.

Udeo krompira u ukupnoj hrani koju unose stanovnici Britanije iznosi 20 odsto, pri čemu svaka osoba pojede prosečno oko 90 kilograma tog povrća godišnje.

Netolerancija na hranu je postala veliki problem za proizvođače hrane, koji sve više pažnje poklanjaju sporednom tržištu potrošača koji, na primer, u ishrani ne koriste laktozu, gluten ili žitarice. Simptomi netolerancije na hranu su iritirana creva, migrena, ekcem i iscrpljenost.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde