Zagađenje dovodi do moždanog i srčanog udara

Zagađenje vazduha i sitne čestice iz izduvnih gasova podstiču stvaranje krvnih ugrušaka, eventualni moždani ili srčani udar. Setite se toga kad sledeći put prođete kraj obližnje fabrike ili autobusa. Sitne čestice iz zagađenog vazduha - tanje od desetine promera ljudske kose - mogu podstaknuti razvoj krvnih ugrušaka. Zaključili su to američki lekari u svom pokušaju da objasne uticaj zagađenja na slučajeve srčanih i moždanih udara.

Studije na velikom delu američke populacije pokazale su da izduvni gasovi kamiona, autobusa, termoelektrana i industrije povećavaju rizik od fatalnih moždanih i srčanih udara. "Sad znamo da upala koja je reakcija na oštećenje ćelija pluća, a uzrok su polutanti, može biti fatalna.

Naime upalni proces podstiče lučenje sastava koji podstiče zgrušavnje u krvnim sudovima i može dovesti do stvaranja ugrušaka," pojasnio je dr. Gokhan Mutlu s čikaškog Northwestern Univerziteta, koji je proučavao uticaj na miševima.

Većina ljudi povezuje zagađenje vazduha i plućne bolesti i astmom ali, ista veza postoji i s kardiovaskularnim bolestima, upozorio je dr. Mutlu.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde