Vitamin B7


Biotin, B7 ponekada se zove i vitamin H, to je još jedan vitamin koji vodi ka stvaranju energije iz hrane koju pojedemo.


Hemijska struktura

Biotin je biciklično jedinjenje sastavljeno od hidriranog tiofena, ureje i ostatka valerijanske kiseline. U organizmu se javlja samo u vezanom obliku, najčešće vezan za lizin i ima ulogu koenzima R koji je sastojak enzima važnih za metabolizam masnih i ostalih kiselina.

 

Apsorpciju vitamina H u organizmu pomažu vitamini B5, B 11, B 12 i drugi vitamini B-kompleksa, vitamin C, sumpor, a otežavaju kafa, alkohol, avidin (antivitamin) i antibiotici (uništavajući crevne bakterije).

Izvori

U hrani se može pronaći u pivskom kvascu, bubrezima i jetri, piletini, hlebu, ribi, žumancetu, pečurkama,  šargarepi, sočivu, nepoliranom pirinču,  karfiolu, celom zrnu pšenice, čokoladi, bananama.

 

Uloga

Biotin je prisutan u svakodnevnom životu ćelije, sintezi masnih kiselina i amino kiselina. Ima bitnu ulogu u Krebsovom ciklusu, u kojem se stvara energija prekopotrebna ćeliji. Biotin je takođe bitan u održavanju korektnog nivoa šećera u krvi. Osobe sa dijabetesom često imaju veoma nizak nivo biotina. Istraživanja su i dalje u toku, ali do sada je utvrđeno da je biotin uključen u sintezu insulina. Preporučuje se za ojačavanje kose i noktiju. Važan je za normalan razvoj epiderma.Neophodan je za iskoričćavanje drugih vitamina B-kompleksa

 

Dnevne potrebe

Preporučena doza: od 2 meseca do 4 godine  0.15 mg/dan, odrasli  0.3 mg/dan, trudnice i dojilje  0.3 mg/dan 

 

Vitamin B7 je neophodan sportistima, ali i drugim ljudima čija je profesija vezana za veća fizička naprezanja. Studije su pokazale da se biotin troši na razlaganje mlečne kiseline, jer je kod sportista nađen manjak ovog vitamina.

Hipovitaminoza

U organizmu čoveka sintetišu ga bakterije (donji deo tankog creva), pa se kod ljudi retko javlja deficit a moguć je u slučaju dugotrajne ishrane sirovim belancetom jajeta jer se vitamin vezuje za jedan protein belanceta. Kod hipovitaminoze se javljaju promene na koži, ljuskav i mastan kožni osip, sivkasta boja kože, glositis (upala jezika), opadanje kose, povraćanje, mučnina, bol u mišićima, gubitak apetita, zamor, iscrpljenost, depresija.

 


Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde