EP002: Dr Dragana Petrović-Popović, plastični hirurg


U 2. epizodi za TV Stetoskop emisiju na televiziji TV Zdravlje na pitanja pacijenata u rubrici Pitajte doktora odgovara dr Dragana Petrović Popović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije (na užoj specijalizaciji iz onkologije). Dr Petrović-Popović govorila je o estetskim i funkcionalnim zahvatima, invazivnim i neinvazivnim.

Zakažite pregled kod dr Dragane Petrović-Popović >>>>>>>

Transkript razgovora:

Pitanje: Interesuje me da li je moguća ugradnja silikona, ukoliko u desnoj dojci postoji fibroadenom veličine 0,8cm? Takođe, kako treba da izgleda priprema za ovu intervenciju u pogledu vežbanja i jačanja te regije?

Dr Dragana Petrović-Popović: Operacije augumentacije, odnosno povećanja, dojke silikonskim protezama je operacija u opštoj anesteziji i kao takva operacija zahteva određene preoperativne pripreme koje obuhvataju pregled interniste, odnosno kardiologa, koji treba da da svoju saglasnost za operaciju u opštoj anesteziji. Zanim obuhvata analizu osnovne krvne slike i biohemijskih parametara. Osoba za ovakvu operaciju treba da bude potpuno zdrava. Ako se pacijentkinja leči od nekih hroničnih, kardiovaskularnih ili intrenističkih bolesti, treba da bude adekvatno pripremljena i da kao takva uz saglasnost svog interniste ili kardiologa uđe u ovakvu operaciju, kako bi ona bila potpuno bezbedna. Što se tiče samih dojki, svaka pacijentkinja koja je kandidat i koja planira uvećanje dojki silikonskim protezama, obavezno je da se uradi ultrazvučni pregled dojki. Zavisno od uzrasta, ponekad je potrebno ukoliko protokol to nalaže, uraditi i mamografiju. Ukoliko se na ultrazvučnom pregledu otkrije neka promena, u smislu fibroadenozno izmenjenih ili fibrocističnih dojki, obavezna je konsultacija hirurga onkologa, koji takođe daje saglasnost o tome da li je ova operacija bezbedna, tj. da li neće ugroziti zdravlje pacijentkinje. Tek tako adekvatno pripremljena može da 'legne na sto' i da bude operisana. Ukoliko neko zna da već ima fibroadenom, odnosno cistu, određene veličine, pretpostavljamo da je takva pacijentkinja praćena i da su već urađene dodatne analize, kao i da je već doneta odluka konzilijarno ili od strane njenog hirurga da li će se ona samo pratiti ili će se operisati. Zaključak je da pred ovu operaciju svakako konsultujemo lekara, tražimo njegovu dozvolu za operaciju i njegovo mišljenje i uz tu saglasnost kod jedne potpuno pripremljene i zdrave pacijentkinje pristupamo operaciji augumentacije dojke.

Pitanje: Imam 39 godina i pre 10 dana sam uradila botoks izmedju obrva i popunjavanje hijaluronskom kiselinom bora od korena nosa do uglova usana. Fino izgleda i promena je vidljiva, ali još uvek stoje linije koje su sada samo manje izražene sa obe strane nosa i niže i malo u prekidima... Bore između obrva, urađene botoksom, su neprimetno vidljive. Želela sam da pitam da li je to u redu? 

Dr Dragana Petrović-Popović: Za pacijentkinju koja ima 39 godina ovo je jedan potpuno adekvatan pristup sa kojim se slažem. Možda je mogla početi malo ranije sa tim metodama, ali potpuno se slažem. Dakle, primenjen je botoks za praktično uklanjanje odnosno brisanje bora u predelu čela, između obrva i oko očiju i kako shvatam iz pitanja, pacijentkinja je zadovoljna tim rezultatom. Ono čime pacijentkinja eventualno nije zadovoljna je su takozvane nazolabijalne bore, kako ona kaže bore koje se spuštaju od nosa ka usnama. Pretpostavljam da nije primenjeno dovoljno hijaluronskog filera. To znači da su bore duboke i da ako je primenjen jedan špric, odnosno jedan mililitar hijaluronskog filera da on nije bio dovoljan i da je potrebno da se tretman ponovi. U svakom slučaju pristup je dobar, a uvek je dobro prvi put krenuti sa manjom dozom, sačekati da sve dođe na svoje mesto, videti rezultat, nemati hiperkorekciju i nakon toga u dogovoru sa lekarom postepeno dodavati ili primeniti još neku metodu, npr. augumentaciju jagodica. Ono što je najbitnije da taj tretman antiejdžinga sprovodi specijalista plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije u odgovarajućoj ordinaciji, poliklinici ili bolnici koja je registrovana i koja ima sve zakonske dozvole za primenu ovih metoda.

Pitanje: Još kao dete sam imala problem sa podočnjacima, a kako godine idu sve više su vidljivi. Interesuje me da li postoji mogućnost otklanjanja podočnjaka nehirurškom metodom ili moram da se podvrgnem operaciji. Koliko traje oporavak, gde je smešten ožiljak i da li je vidljiv?

Dr Dragana Petrović-Popović: Koju ćemo proceduru primeniti kod operacije podočnjaka zavisi od toga koji pacijent ima godina. Ukoliko se radi o mlađem pacijentu, što je ovde slučaj kako mogu da pretpostavim iz pitanja, možemo krenuti sa nekom od procedura neinvazivnog tipa. To bi mogla biti kombinacija hijalurnoskog filera i botoksa, mogla bi biti i primena PRP-a, mezoterapije. Tu bi došlo do efekata koji bi samo mogli da odlože proces starenja i da odlože operaciju kapaka. Ono što daje neki trajni i definitivni rezultat je operacija donjih kapaka. Operacija treba da se uradi u pravom momentu, kod pacijenta u odgovarajućoj starosnoj dobi, nikako kod premladih pacijenata, baš zbog toga što nam je potrebno mesto gde ćemo sakriti ožiljak. Svaki ožiljak je vidljiv, ne postoji 'nevidljivi' ožiljak, ali se ožiljak pozicionira na mestu gde će on biti najmanje uočljiv, odnosno, mi se trudimo da bude nevidljiv i najčešće to bude tako. Ožiljak se nalazi uz samu ivicu oka i delimično bude prekriven trepavicama i kada je operacija uspešna, a postooperativni oporavak dobar taj ožiljak nije uopšte uočljiv.

 


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Milica M 08.02.2020

    Moja dugogodisnja doktrorka za svaku preporuku samo slusajte njene savete i bicete vecno mladi i lepi a prirodni i neizvestaceni!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde