Ultrazvuk dojki


Šta je ultrazvuk dojki?

Ultrazvuk dojki je neinvazivna dijagnostička procedura, kojom se pomoću ultrazvučnih talasa dobijaju podaci o građi dojke i sadržaju pazušne jame. UZ pregled je bezbolan, ne zrači i nije štetan, a pruža mnogo važnih informacija, koje su od koristi za eventualnu dalju dijagnostiku i lečenje. UZ dojki se obično radi prvi kod sumnje na neku promenu, i sa velikom precizošću (više od 98%) razlikuje benigne od malignih procesa.

Na UZ dojki moguće je uočiti promenu u tkivu dojke, odrediti njenu lokalizaciju, veličinu, oblik i konzistenciju (da li je čvrsta ili tečna). Pregledom pazušnih jama moguće je ustanoviti da li su limfni čvorovi u njima uvećani, što je od velikog značaja kod karcinoma dojke.

Ultrazvuk dojki obavlja se:

  • preventivno
  • kod pojave bola, čvorića, krvarenja iz bradavice
  • u sklopu dijagnostikovanja karcinoma dojke

Koja je razlika između ultrazvuka, magneta i mamografije dojki?

UZ dojki je u potpunosti bezbedan, bezbolan i jeftin pregled koji daje brojne informacije, ali nije dovoljan za postavljanje definitivne dijagnoze karcinoma dojke. Patološki UZ nalaz neophodno je upotpuniti mamografijom ili magnetnom rezonancom, kao i biopsijom koja jedina može da pruži informacije o građi same promene.

Mamografija je rendgenska metoda, i metoda izbora za ranu detekciju karcinoma dojke kod žena starijih od 40 godina. Količina zračenja je minimalna i bezopasna. Preventivna mamografija radi se na dve godine, a po potrebi i ranije.

Magnetna rezonanca (MR) dojki ne može se raditi kao zamena za UZ ili mamografiju, već pruža dodatne informacije koje se putem ove dve metode ne mogu dobiti. MR-om određuje se proširenost tumora, da li zahvata okolne strukture i limfne čvorove, a koristi se i za praćenje promena tokom hemioterapije. Kod pacijentkinja koje su izlečene od raka dojke tumor se nekad može vratiti, pri čemu će na mamografiji novi tumor izgledati isto kao ožiljak od starog. MR dobro razlikuje tumorsko od ožiljnog tkiva, pa je od važnosti u proceni promena viđenih na mamografiji kod ovih pacijentkinja.

Ko je kandidat za ultrazvuk dojki?

Preporuka je da sve žene starije od 25 godina jednom godišnje odu na preventivni UZ dojki. Ovo se posebno odnosi na žene koje koriste oralne kontraceptivne (anti baby) pilule. UZ dojki je metoda izbora za detekciju promena kod žena mlađih od 40 godina, jer se kod njih, usled hormonskog dejstva na mlečne žlezde, promene na mamografiji nekad ne mogu videti.

Osim preventivnih pregleda, UZ dojki radi se kod sumnje na bilo kakvu promenu u dojkama, i kod muškaraca i kod žena. Radi se kod:

  • palpabilne promene dojke, kao metoda izbora kod mlađih žena, trudnica, dojilja
  • zapaljenja dojke
  • komplikacija ugradnje implanta u dojke
  • galaktoreje (stvaranja mleka u dojkama van perioda laktacije)
  • promena detektovanih mamografijom ili magnetnom rezonancom, kao dodatni pregled

S obzirom na to da je ova metoda potpuno sigurna, primenjuje se i kod trudnica, dojilja i drugih osoba koje iz nekog razloga ne smeju biti ozračene (npr. žene koje su već lečene od maligniteta dojki).

Prisustvo silikonskih implanta u dojkama ne remeti ultrazvučni nalaz. 

Ultrazvuk dojki slika

Kako se UZ dojki izvodi?

Pre izvođenja pregleda, doktor od pacijentkinje može zatražiti informacije o datumu poslednje menstruacije, kao i o tome da li je i kada primetila neke simptome (bol, prisustvo čvorića, zatezanje).

Sam pregled je prilično jednostavan i bezbolan. Doktor će pacijentkinju/pacijenta zamoliti da se skine od struka naviše, da legne na ležaj i stavi ruke iza glave. Doktor će zatim na kožu dojki i pazuha staviti gel, koji može biti malo hladniji ali ne bi trebalo da izazove neprijatan osećaj. Zatim će sondom ultrazvučnog aparata preći preko kože dojki i pazuha, laganim kružnim pokretima. Pritisak sonde na dojku je bezbolan, ali ukoliko na dojci postoji zapaljenski proces (otok, crvenilo) može se javiti blaga neprijatnost. Nakon obavljenog pregleda, gel se sa kože obriše maramicom. Ceo pregled traje između 15 i 30 minuta. Po obavljanju UZ pregleda, pacijenti su u potpunosti funkcionalni i mogu se vratiti svojim dnevnim aktivnostima.

Kakva je priprema za UZ dojki?

Ultrazvučni pregled dojki ne zahteva posebnu pripremu. Preporuka je da se UZ obavlja između 7. i 10. dana menstrualnog ciklusa, jer su eventualne promene u građi dojke tada najuočljivije. Dakle, na UZ dojki je najbolje otići između 7. i 10. dana od dana kada je počelo mentrualno krvarenje.

Pre pregleda trebalo bi izbegavati stavljanje dezodoransa ili losiona na kožu dojki i pazuha. Savet je da se na gornji deo tela obuče neki komad odeće koji se lako može skinuti i kasnije ponovo obući.

Šta nakon UZ dojki?

Ukoliko na preventivnom pregledu nije pronađena nikakva abnormalnost, doktor će posavetovati ponovni pregled za godinu dana.

Ukoliko je pronađena neka promena, doktor će u zavisnosti od same promene pacijentkinju/pacijenta posavetovati da dođu na kontrolni ultrazvuk dojki ili ih uputiti na dalju dijagnostiku, najčešće mamografiju i biopsiju.

Za Stetoskop.info Ana Marija Tomić, Medicinski fakultet Beograd.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa ultrazvukom dojki.


 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde