Stopala - tretmani i rehabilitacija

Na stopalima se nalazi 7.000 nervnih završetaka što dovoljno govori o njihovoj važnosti. 


Imate konstantan bol u stopalu, opterećenja su aktivna svakog dana, osećate otečenost, nelagodnost i jedva čekate da se izujete? Nista sami. Većina današnje populacije živi "brzo", kupujemo obuću koja je lepa, ali ne i udobna, ne razmišljajući o posledicama. Posledice mogu da budu ozbiljne, samo pomislite da stopala nose celu posturu, a mi im najmanje pažnje poklanjamo. Svi znamo kako masaža utiče na naše telo i organizam, zato i pričamo o manuelnim tretmanima stopala. 

Stopalo je velika mapa gde se reflektuje stanje svih naših organa. Preporučuje se da jednom nedeljno pružite vašim stopalima posebnu vrstu terapeutskog tretmana koji obuhvata više tehnika i pored dobrog raspoloženja nudi vam mogućnost rešenja konkretnog zdravstvenog problema što rezultira dobrim opštim zdravljem. Manuelni tretmani obuhvataju tehnike: pasivno istezanje, mobilizacija zglobova, refleksologija, masaža, limfna drenaža. Ovim se poboljšava elastičnost mišića i oksigenacija tkiva, ubrzava cirkulacija i protok limfe, povećava pokretljivost u zglobovima te se na kraju dostiže i pozitivno raspoloženje. 


Postoje različite terapijske tehnike koje su se pokazale vrlo uspešnim u tretmanu stopala. Pored širokog asortimana dinamičkih uložaka koji prirodnim putem stimulišu mišiće da jačaju i cipela izrađena po meri stopala terapeuti vole da izdvoje manuelne tretmane, ciljane vežbe i fizikalne terapije. Manuelni tretman stopala se preporučuje svakoj osobi, jer zapostavljamo stopala i stalno ih pritiskamo obućom. Sam osećaj nakon tretmana će vam podići raspoloženje, gde ćete osetiti veliko olakšanje u nogama i samom hodu. 

Ne postoji univerzalna terapija za probleme sa stopalima. Vrlo je važno reagovati na vreme u slučaju pojave problema, a stručno vođena terapija će svakako popraviti kvalitet života i sprečiti dalje komplikacije.
Ovaj vid tretmana je vrlo značajan kod mnogobrojnih stanja kao što su: poremećaji digestivnog trakta, respiratorne bolesti, slaba cirkulacija, lokalna oboljenja stopala, nogu, gležnjeva, kukova i kolena, zadržavanje tečnosti (otok u nogama), anksioznost i lupanje srca, glavobolje, neuralgije, stresna stanja, mučnina, poremećaji funkcija reproduktivnog sistema itd.

Manuelni tretmani su pogodni za trudnice, osobe sa dijabetesom, zadovoljavaju potrebe kako zdravog tako i ugroženog organizma. Podeli tekst:

Dr Mihajlo Veljković je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Završio je Medicinski fakultet i specijalističke studije iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Lekarski staž obavio u K.B.C....

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Dragoljub 01.11.2023

    Poštovani, koja terapija je indikovana nakon skidanja konaca kod rupture od 5 cm tačno na sredini stopala? Trauma je nastala nesrećom usled sečenja drva i vrh sekire se zario 5 cm u dubinu stopala. Prošlo je više od mesec dana od povrede u sredu treba da se skine poslednji končić pa me interesuje da li postoje neke vežbe i terapija konkretno neka mast za bolove ili bilo šta što je indikovano za stopalo rana je tačno na sredini stopala


  2. Aleksandar Tancic 30.12.2020

    Postovani,imam problem sa kicmom.Ali najvayniji su mi trenutno problebi sa stopalama>stegnuta su,tesko pokrecem prste ,kao da su u carapama, / nisu naduvena.Kao da su mi yglobovi iznad peta isuvi[e labnabvi.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde