Stopala - tretmani i rehabilitacija


Na stopalima se nalazi 7.000 nervnih završetaka što dovoljno govori o njihovoj važnosti. 


Imate konstantan bol u stopalu, opterećenja su aktivna svakog dana, osećate otečenost, nelagodnost i jedva čekate da se izujete? Nista sami. Većina današnje populacije živi "brzo", kupujemo obuću koja je lepa, ali ne i udobna, ne razmišljajući o posledicama. Posledice mogu da budu ozbiljne, samo pomislite da stopala nose celu posturu, a mi im najmanje pažnje poklanjamo. Svi znamo kako masaža utiče na naše telo i organizam, zato i pričamo o manuelnim tretmanima stopala. 

Stopalo je velika mapa gde se reflektuje stanje svih naših organa. Preporučuje se da jednom nedeljno pružite vašim stopalima posebnu vrstu terapeutskog tretmana koji obuhvata više tehnika i pored dobrog raspoloženja nudi vam mogućnost rešenja konkretnog zdravstvenog problema što rezultira dobrim opštim zdravljem. Manuelni tretmani obuhvataju tehnike: pasivno istezanje, mobilizacija zglobova, refleksologija, masaža, limfna drenaža. Ovim se poboljšava elastičnost mišića i oksigenacija tkiva, ubrzava cirkulacija i protok limfe, povećava pokretljivost u zglobovima te se na kraju dostiže i pozitivno raspoloženje. 


Postoje različite terapijske tehnike koje su se pokazale vrlo uspešnim u tretmanu stopala. Pored širokog asortimana dinamičkih uložaka koji prirodnim putem stimulišu mišiće da jačaju i cipela izrađena po meri stopala terapeuti vole da izdvoje manuelne tretmane, ciljane vežbe i fizikalne terapije. Manuelni tretman stopala se preporučuje svakoj osobi, jer zapostavljamo stopala i stalno ih pritiskamo obućom. Sam osećaj nakon tretmana će vam podići raspoloženje, gde ćete osetiti veliko olakšanje u nogama i samom hodu. 

Ne postoji univerzalna terapija za probleme sa stopalima. Vrlo je važno reagovati na vreme u slučaju pojave problema, a stručno vođena terapija će svakako popraviti kvalitet života i sprečiti dalje komplikacije.
Ovaj vid tretmana je vrlo značajan kod mnogobrojnih stanja kao što su: poremećaji digestivnog trakta, respiratorne bolesti, slaba cirkulacija, lokalna oboljenja stopala, nogu, gležnjeva, kukova i kolena, zadržavanje tečnosti (otok u nogama), anksioznost i lupanje srca, glavobolje, neuralgije, stresna stanja, mučnina, poremećaji funkcija reproduktivnog sistema itd.

Manuelni tretmani su pogodni za trudnice, osobe sa dijabetesom, zadovoljavaju potrebe kako zdravog tako i ugroženog organizma. Podeli tekst:

Dr Mihajlo Veljković je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Završio je Medicinski fakultet i specijalističke studije iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Lekarski staž obavio u K.B.C....

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Aleksandar Tancic 30.12.2020

    Postovani,imam problem sa kicmom.Ali najvayniji su mi trenutno problebi sa stopalama>stegnuta su,tesko pokrecem prste ,kao da su u carapama, / nisu naduvena.Kao da su mi yglobovi iznad peta isuvi[e labnabvi.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde