Stopala i dijabetes

Dijabetesno stopalo je jedna od mnogobrojnih komplikacija šećerne bolesti i predstavlja skup koštanih i mekotkivnih promena na stopalu. Mnogi ljudi sa dijabetesom znaju da moraju posvetiti posebnu pažnju svojim stopalima. Visok nivo glukoze u krvi može oštetiti nervni sistem u stopalima, a samim tim i celom telu. 

Dijabetesno stopalo je posledica neuro-ishemijskih promena koji se mogu dodatno iskomplikovati infekcijom. Manifestuje se u vidu čireva, tipičnog deformiteta stopala, ishemiskih promena, pa sve do nastanka nekroze i gangrene
Promene na stopalima koje osobe sa dijabetesom osećaju su: loša termoregulacija toplo - hladno, osećaj bockanja iglica, utrnulost, prisutnost bola i neprijatnosti u vidu teških nogu. Grčevi koji postaju učestaliji i intenzivniji prilikom hoda, zadebljanje nokatnih ploča, hladna i bleda stopala. Bitna je i dobra redovna nega stopala, što znači da se svakodnevno treba brinuti o stopalima i preduzimati korake da bi se sprečila oštećenja, koja mogu dovesti i do amputacije. Preporučuje se fizički pregled stopala koji se obavlja kako preventivno tako i kada postoji problem, on ima poseban značaj za utvrđivanje stanja mišićno-skeletnog statusa. Ovo znači sprečavanje nagomilavanja tvrde kože i zaštita stopala od povreda, poboljšavanje periferne cirkulacije korišćenjem odgovarajućih čarapa, uložaka, cipela i ciljanih vežbi. 
Posebna pažnja se posvećuje osobama sa dijabetesom. Postoji mnogo opcija kojima se može ublažiti kao i sprečiti prvi simptomi dijabetesnog stopala. Fizioterapeuti su osmislili adekvatne vežbe za poboljšanje cirkulacije, kao i posebne manuelne tretmane. Upotreba adekvatne terapeutske obuće ima poseban zadatak da ugroženo područje stopala rastereti, ravnopravnim raspoređivanjem pritiska na ostale delove stopala. Preporučuje se adekvatna obuća, po mogućnosti, koja se pravi po meri pacijenta kako je ona uvek udobna i ne daje osećaj pritiska ni na jedan deo stopala. 
Ono sa čime se pacijenti često bore jesu čarape, postoje specijalizovane čarape za osobe sa dijabetesom, napravljene od specijalnih materijala koji poboljšavaju cirkulaciju i regulaciju toplote zbog konstantnog osećaja hladnoće i neosetljivosti u stopalima. Takođe je veoma važno odabrati adekvatnu podršku u vidu uloška u obući ili pak dodatka izrađenog od medicinskog silikona. Uložak izrađen od posebnog materijala bez grubih ivica tako da pruža maksimalnu udobnost prilikom kretanja i pravilnu podršku stopalim,a u kritičnim zonama (prsti, peta i prednji deo stopala). Preporučuje se i uložak po otisku stopala, jer će se na najbolji način prilagoditi stanju samog stopala. 
Manuelnim tretmanima na nedeljnom nivou se normalizuje i poboljšava cirkulacija, a smanjuje se nivo šećera u krvi, specijalnim tehnikama refleksologije, poboljšava se metabolizam i kvalitet svakodnevnog života. 
Raspitajte se kod fizioterapeuta o tehnikama i značaju samog tretmana. 

Podeli tekst:

Dr Mihajlo Veljković je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Završio je Medicinski fakultet i specijalističke studije iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Lekarski staž obavio u K.B.C....

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Gordana Ilić Živković 27.11.2022

    Imam ogromne bolove u nogama i stopalima


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde