Gasna gangrena

Uzrok nastanka

Najčešći uzročnici su Clostridium perfringens, Clostridium bifermentans, Clostridium septicum, Clostridium sporogenes, Clostridium novyi, Clostridium fallax, Clostridium histolyticum i Clostridium tertium. Ređe uzročnici mogu biti Escherichia coli, Proteus species, Pseudomonas aeruginosa i Klebsiella pneumoniae.
Clostridium u anaerobnim uslovima oslobađa toksine koji uzrokuju nekrozu tkiva, hemolizu, vazokonstrikciju i povećanu propustljivost krvnih sudova. Javlja se na mestu traume, hirurške rane, kod ateroskleroze, dijabeteasa, karcinoma (kolon) ili spontano.
 
 
 
 

Klinička slika

Gasna gangerena uglavnom nastaje na mestu traume i hirurške rane. Inkubacija traje najčešće 2-4 dana.
Početak je nagao. Često se prvo oseti jak bol. Nastaje promena boje zahvaćenog dela od blede do braonkasto crvene, na kraju crne. Javljaju se bule ispunjene hemoragičnim sadržajem koji se kasnije drenira serosangvinizoni sadržaj neprijatnog mirisa, a nastaje i bolni otok. Na pritisak prstima se može osetiti pucketanje gasa. Ivice inficiranog područja se brzo šire tako da se primećuju za nekoliko minuta. Zahvaćeno tkivo je uvek potpuno razoreno.
Sistemski simptomi se razvijaju rano i uključuju znojenje, tahikardiju (ubrzan rad srca), povišenu telesnu temperaturu, uznemirenost, kasnije se razvijaju šok, insuficijenciju bubrega i smrt.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu karakteristične kliničke slike, izolovanja uzročnika iz delova tkiva ili dreniranog sadržaja, laboratorijskih analiza.
 
 
 
 

Lečenje

Bez pravovremene terapije gangrena može brzo biti fatalna, zato je neophodna je hitna hiruška obrada, odnosno odstranjivanje oštećenog infektivnog tkiva uz intravensku primenu antibiotika, uglavnom penicilina. Hiperbarični kiseonik je dao različite rezultate.
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Boris Spaic 01.05.2021

    Ja imam suvu gangrenu I zacepljenje krvnih sudova donjih ekstremiteta bio sam u bolnici rekli su da jos nije za anputaciju prsta na nozi no ja imam bol sta da radim?Hvala Spaic


  2. Stole 04.11.2009

    Otac mi je umro od te gasne gangrene, volio bih da mi neko opsirnije objasni oko te gasne gangrene, imam slike keko je izgledala njegova ruka kad je dobio tu gangrenu.


  3. jovanovic verica 21.07.2008

    otac mi je pre 6 meseci umro od posledice gangrene. Odveden u Borsku bolnicu sa gangrenom na nozi gde mu je hiruskim putem seceno tkivo a posle dvadeset dana provedenih na mucenju pusten je kuci navodno da se oporavi, umro je kod kuce nakon dva dana.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde