Schroth metoda kod skolioze i kifoze

Schroth metoda je svetski priznat program vežbi kreiran za konzervativan tretman kompleksnih deformiteta kičmenog stuba skolioze i kifoze. Delotvoran je i koristan svim starosnim dobima koja mogu ispratiti sadržaj tretmana. Cilj i očekivanja ipak zavise od uzrasta. Kada se dosledno sprovodi Schroth koncept vežbi derotacije, elongacije i stabilizacije kičmenog stuba u trodimenzionalnoj ravni reguliše posturalnu šemu, mobilnost i balans, regulišu bolove, disajne i druge probleme koji mogu biti uzrokovani skoliozom i kifozom. Efektivno vraćanje ili približavanje krivine neutralnim fiziološkim vrednostima moguće je samo u periodu rasta i razvoja. 

 
Schroth koncept potiče iz Nemačke (Katharina Schroth) i podrazumeva posturalnu korekciju, korektivno disanje i uspostavljanje mišićne simetrije. Kako bi uspešno ovladali svakom vežbom potrebno je da vas iskusan terapeut planski uvodi u program, od osnovnih informacija o skoliozi/kifozi, pojedinosti i detalja vezanih za direktno vašu krivinu do svih vežbi. Istovremeno je neophodno i aktivno samostalno vežbanje kod kuće, pogotovo u periodu rasta i razvoja kada možemo uticati na sam stepen krivine. U proseku je potrebno oko dvadeset termina sa fizioterapeutom da bi se vežbe savladale. 
 
Da li će u tretman biti uključeno i nošenje midera zavisi od više faktora koji se moraju detaljno razmotriti. Važno je redovno kontrolisanje i praćenje razvoja kičmenog stuba od strane edukovanog i iskusnog tima kako bi se ključne promene uočile na vreme, te kako bi se pravovremeno reagovalo. 
Podeli tekst:

Dr Mihajlo Veljković je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Završio je Medicinski fakultet i specijalističke studije iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Lekarski staž obavio u K.B.C....

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde