Orthokin metoda dokazano efikasna kod hroničnog bola ramena

Studija koju je sproveo tim najeminentnijih srpskih reumatologa i ortopeda na čelu sa direktorom Instituta za reumatologiju prof. dr Nemanjom Damjanovim, dokazala je da je Orthokin metoda izuzetno efikasna i bezbedna u lečenju hronične upale tetive ramena. 
 
 
Orthokin terapija je neinvazivna metoda koja za lečenje koristi sopstvenu krv pacijenta bez dodatka bilo kakvih hemijskih i stranih supstanci. U svetu se primenjuje preko 20 godina, a u Srbiji od 2012.godine. Efikasnost primene Orhtokin terapije do sada je dokazana u lečenju osteoartritisa kolena, kuka i drugih zglobova, artritisa, diskus hernije i lumboishialgije, dok je studija za lečenje hroničnog bola u ramenu sprovedena prvi put u Srbiji. Razultati su objavljeni u renomiranom medicinskom časopisu Med Ultrason, čime će uticati kako na domaću, tako i na svetsku medicinsku praksu.
“Cilj naše Studije je bio da dokažemo da Orhtokin metodom može da se leči i hronična upala tetive ramena, takozvana Supraspinatus tendinopathy. Rezultati su pokazali da je potpuno bezbedna i efikasna, kako trenutno, tako i u smislu dužeg trajanja rezultata,” rekao je tokom razgovora s novinarima organizovanom na Insistitutu za reumatologiju prof. dr Damjanov. 
 
Studija je sprovedena tako što je na jednoj grupi ispitanika primenjivana klasična terapija glikokortikoidima, a na drugoj Orthokin metoda. Grupu je činilo ukupno 33 ispitanika, a spitivanje je trajalo tri meseca. Ni pacijenti, a ni lekari koji su pratili lečenje nisu znali koja se medoda koristi, te su lekari beležili rezultate, kako se pacijent oseća, uspeh lečenja i eventualne probleme.
 
“Ova Studija je značajna i zato što imamo dosta pacijenata u srednjem i starijem životnom dobu, koji uz probleme ramena i uopšte reumatske bolesti, imaju i bolesti srca, šećernu bolest i neke druge zdravstvene smetnje, koje otežavaju primenu klasičnih lekova, pogotovo glikokortikoida. To znači da se klasični lekovi u tom slučaju mogu koristiti veoma ograničeno ili se uopšte ne mogu koristiti. Tokom Orthokin terapije se injekciono pacijentu ubrizgava serum koji nastaje iz njegove krvi, bez hemijskih dodataka i dodataka stranih organizmu bolesnika. Zato je velika prednost ove terapije, što je Studija takođe pokazala, u njenoj visokoj bezbednosti i tome što se može primenjivati bez obzira na druge zdravstvene tegobe ili poremećaje koje pacijent ima.” zaključio je prof.dr Damjanov.
 
Lečenje Orthokin metodom podrazumeva terapiju od 5-6 injekcija seruma, koje se zavisno od indikacija, jednom do dva puta nedelјno ubrizgavaju u oboleli zglob, tetivu ili mišić. Primena ove terapije pozitivno utiče i na prognoze kod onih pacijenata čije se tegobe vraćaju i kod kojih je kao neizbežno rešenje ustanovljena operacija. 
“Operacija nije idealno i doživotno rešenje, ali jeste jedini izlaz u pojedinim slučajevima. Primena Orhtokin metode može da pomogne tetivama, ligamentima i hrskavici zglobova i da odloži vreme do operacije ili omogući da se operacija i ne sprovede”, ocenio je direktor Insitituta za reumatologiju. 
Orhtokin metodu je patentirala grupa nemačkih naučnika, a u Srbiji je trenutno za primenu Orthokin metode licencirano 10 centara. Ovu metodu isključivo obavlja licencirano medicinsko osoblje uz opremu koja zadovoljava propisane standarde.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa terapijom.
 
Ukoliko želite da zakažete pregled i saznate više detalja o Orhtokin metodi, molimo Vas popunite kontakt formu u nastavku:
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde