Savremene dijagnostičke metode raka dojke


Dojka je bitan deo tela svake žene i simbol je njene lepote, privlačnosti i materinstva. Iako su sve asocijacije na ovaj organ pozitivne, dojka je često središte lakših i težih oboljenja. Kako su, nažalost, bolesti poput karcinoma sve učestalije, čak i kod mlađih generacija, bitna je rana dijagnostika kako bi se problem što pre rešio. 

Prevencija raka dojke

Za svaku ženu može da se izračuna  indeks rizika za oboljevanje od raka dojke i da se odredi da li pripada niskoj, srednjoj ili visokoj grupi. Na osnovu ovoga se određuje dalji tok kontrolnih pregleda. Istraživanja su pokazala da izlečenje i dužina života, ukoliko je prisutna ova bolest, zavise od veličine tumora u trenutku dijagnoze. Najbolji rezultati se postižu ako je tumor manji od 2 cm i ako se nije proširio van dojke. U cilju rane dijagnostike, bitno je obaviti sledeće preglede:
Samopregled grudi
• Samopregled dojki
• Redovni kontrolni lekarski pregledi
• Ciljani sistematski pregledi rizičnih grupa žena
• Color Doppler ultrazvučna dijagnostika
• Ultrazvučna skener dijagnostika sa elastografijom
• Mamografija (skrining i dijagnostička)

Kako sebi možemo pomoći

Samopregled je veoma važan i treba da ga obavljamo jednom mesečno, naročito ukoliko u porodici imamo istoriju raka dojke. Ako samopregledom napipamo neku promenu u dojci ili na koži dojke, žena mora da se javi na ultrazvučni pregled. Pored ova dva pregleda, Color Doppler je takođe preporučljiv i najčešće je primenjivana metoda u dijagnostici raka dojke.   

Elastografija dojke

Ultrazvučna elastografija je najsavremenija ultrazvučna metoda koja dopunjuje klinički i ultrazvučni pregled, jer omogućuje preciznu procenu tvrdoće tkiva. To je neinvazivna metoda u kojoj se meri otpor mekih tkiva čime se otkrivaju promene i određuje priroda tumora. Pregled je identičan kao i ultrazvučni pregled, ali je slika promena koje su sumnjive i okolnog tkiva prikazana različitim bojama.
Ova metoda je postala standardna metoda ispitivanja u razvijenim zemljama i za sada se najviše koristi za ispitivanje tumorskih promena na štitastoj žlezdi i dojkama, gde daje najbolje rezultate. U nekim centrima se ova metoda uspešno koristi i u dijagnostici oboljenja jetre.
Kliničke studije su potvrdile da ultrazvučni pregled u kombinaciji sa elastografijom daje najbolje rezultate u ranom otkrivanju tumora, čime se potencijalno smanjuje broj nepotrebnih biopsija i hiruških intervencija ili pravovremeno upućuju pacijenti na dalje lečenje. 

ABVS - automatski ultrazvučni skener dojke

Savremena tehnologija dovela je do sigurnije dijagnostike bez štetnih efekata po zdravlje te tako danas postoji ultrazvučni skener koji funkcioniše na principu mehaničkih, ultrazvučnih talasa koji su potpuno bezbedni za tkivo dojke.
Pregled ABVS skenerom se izvodi na sofisticiranom aparatu marke “Simens” Acuson S2000 ABVS Ultrasound System. Ultrazvučno skeniranje dojke 3D automatskim ultrazvučnim skenerom za razliku od mamografije ne nosi rizik jonizujećeg zračenja.
Ultrazvučno skeniranje dojke je metoda izbora kod mlađe ženske populacije u najznačajnijim svetskim zdravstvenim centrima. Naime, kod mlađih žena je tkivo dojke gušće, naglašeno je žlezdano tkivo što može uzrokovati neprepoznavanje opasnih promena, što je neretko slučaj sa mamografijom. ABVS zahvaljujući 3D ultrazvučnoj sondi sa elastografijom može detektovati i najmanje, milimetarske promene, teško uočljive mamografom i običnim ultrazvučnim pregledom a pregled je potpuno bezbolan. ABVS daje neverovatnu sliku kompletne arhitekture dojke od površnog sloja kože do površnog zida grudnog koša koju će za vas analizirati tim stručnjaka iz oblasti radiologije. 

Prevencija raka dojke Korbiopsija

Korbiopsija je dijagnostička metoda kojom se uzima tkivo iz čvora u dojci ili sumnjivog dela tkiva dojke, čime se utvrđuje da li se radi o benignoj ili malignoj promeni. 
Korbiopsija se radi na sledeći način: Na mestu gde ulazi igla za biopsiju se daje lokalni anestetik, te se probije koža skalpelom. Uzorak se uzima specijalnom iglom koja se pod kontrolom ultrazvuka vodi do patološke promene. Na taj način se precizno uzima mali uzorak tkiva koji se šalje na mikroskopsku analizu.
 

Prednosti korbiopsije u odonsu na klasičnu biopsiju

• Postupak je manje invazivan u odnosu na otvorenu hiruršku biopsiju i ostavlja zanemarljiv ili nikakav ožiljak.
• Ultrazvuk (za razliku od mamografije) ne koristi joniziranu radijaciju
• Ultrazvukom vođena biopsija osigurava dovoljan materijal za analizu kako bi se odvojila benigne od malignih promena u dojci
• Ultrazvukom možemo pratiti pomeranje igle u tkivu dojke
Pročitajte i tekst dr Marije Janković o Novoj dijagnostici karcinoma dojke.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa rakom dojke.
Kako biste zakazali pregled nekim od pomenutih dijagnostičkih aparata i metoda ili želite da se konsultujete u cilju prevencije bolesti, molimo Vas da popunite kontakt formu u nastavku ili nazovete 063/687-460.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde