Sve šta treba da znate o sportu i dijabetesu


Kada govorimo o broju obolelih od dijabetesa, na svetskom nivou je u pitanju pandemija, jer broj obolelih dostiže čak 371 milion. U Srbiji ima oko 630.000 osoba sa dijabetesom, što čini preko osam odsto stanovništva. Utoliko su fizička aktivnost i planirani obroci jedni od najvažnijih faktora u kontroli i upravljanju dijabetesom.

Na međunarodnom turniru u malom fudbalu za osobe sa dijabetesom DIAEURO 2013, održanom u Zadru od 26. do 31. avgusta nadmetalo se 11 reprezentacija, koje su pored izuzetnog takmičarskog duha svojim primerima pokazale da se osobe sa dijabetesom mogu aktivno baviti sportom. Takođe, u okviru ovog turnira pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije za dijabetes (IDF) održane su panel diskusije o dijabetesu, predstavljeni su zdravstveni modeli i razmenjena životna iskustva među učesnicima.

U nastavku donosimo nekoliko saveta koje mogu biti od izuzetne koristi osobama sa dijabetesom u bavljenju fizičkom aktivnošću i sportom.

Prednosti fizičke aktivnosti:

 • Bolji HbA1C (prosek nivoa šećera u krvi u poslednja 3 meseca),
 • gubitak telesne težine,
 • poboljšana osetljivost na insulin,
 • poboljšan profil lipida,
 • niži krvni pritisak,
 • umanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti,
 • čvršći i jači mišići,
 • nova prijateljstva.

Kako da počnete?

Pre nego što počnete sa programom redovnog vežbanja, uradite sistematski pregled kod svog lekara. Ima i nekoliko stvari koje morate da uzmete u obzir:

 • Počnite polako: ne želite da počnete punim intenzitetom.
 • Prvo: Možda će vam biti teško da kontrolišete nivo glukoze tokom i posle vežbanja
 • Drugo: Ako niste navikli da vežbate, sledećeg dana možete osetiti bol u mišićima. Nemojte da se forsirate jer u tom slučaju vežbanje neće biti prijatno iskustvo!

Uvek postepeno pojačavajte intenzitet vežbanja.

Šta treba da uradite pre vežbanja?

ZA OSOBE KOJE KORISTE INSULIN PEN: Vodite računa da prođe 2 do 3 sata od unosa insulina. Ako trenirate sa momentalno aktivnim insulinom u organizmu, izlažete se riziku od hipoglikemije.

ZA OSOBE KOJE KORISTE INSULINSKU PUMPICU: Možda će biti potrebno smanjenje bazalnog insulina pre/tokom/nakon vežbanja. Posavetujte se sa svojim lekarom u vezi odgovarajuće terapije.

Izmerite nivo glukoze u krvi pre vežbanja.

Preporučuje se obrok zasnovan na ugljenim hidratima (nizak glikemijski indeks - GI) 1 do 3 sata pre vežbanja.

Ako vam je glukoza u krvi veća od 16 mmol/l – taj nivo može biti suviše visok za bezbedno vežbanje, jer vas izlaže riziku od ketoacidoze. Izmerite nivo ketona. Posavetujte se o ovome se lekarom i sestrom specijalizoavanom sa pacijente sa dijabetesom.

Obim vežbanja

Idealno bi bilo da vežbate 1 sat 3 puta nedeljno ili 30 minuta svakog dana.

Tokom vežbanja

Za aerobne i anaerobne vežbe pokušajte da merite nivo glukoze u krvi na svakih 30 minuta tokom vežbanja. Vremenom ćete naučiti kako vaše telo reaguje na vežbanje i moći ćete da vežbate 1 sat bez proveravanja glukoze u krvi. Ako vežbate duže od 1 sata, najbolje je meriti nivo glukoze u krvi na svakih 30 minuta do 1 sat da biste izbegli hipoglikemiju ili hiperglikemiju.

Intenzitet treninga. Aerobna i anaerobna zona treninga.

Aerobne vežbe ("aerobne vežbe nam omogućavaju da pričamo dok vežbamo. Suprotno tome, anaerobne vežbe nam ne dozvoljavaju da pričamo dok vežbamo’’) su niskog do srednjeg intenziteta i mogu da se rade bez naprezanja, pri čemu će vaš šećer u krvi verovatno da opadne tokom vežbanja.

Za razliku od vežbanja visokog intenziteta (ili anaerobnih vežbi),  nivo glukoze u krvi se mnogo lakše kontroliše tokom i nakon aerobnih do vežbi umerenog intenziteta. Da bi se izbegla hipoglikemija, preporučuje se da se smanji doza insulina koji deluje tokom perioda vežbanja.

Nakon vežbanja

Pratite nivo glukoze tokom perioda vežbanja i ako je moguće 2 do 6 sati nakon toga. Nemojte se iznenaditi ako vam nivo glukoze u krvi blago poraste kada prestanete da trenirate, naročito nakon treninga velikog intenziteta. To je zbog toga što vam organizam i dalje ubrzano radi i imate višak hormona stresa u krvi koji potiru funkciju insulina. U takvoj situaciji ćete možda morati da uzmete nekoliko jedinica insulina sa trenutnim dejstvom odmah nakon treninga da biste sprečili porast glukoze. Ali kasnije, nakon dva sata, veoma je važno da se bude pažljiv sa ubrizgavanjem insulina za obrok posle vežbanja. Moguće je da će biti potrebno smanjenje od oko 10 do 30% doze insulina sa trenutnim dejstvom zbog prethodnog vežbanja.

Kada se pripremate za vežbanje, nemojte zaboraviti da uzmete merač glukoze, insulin  i šećer, dekstrozu itd. za hipoglikemiju!


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde