Amfetamini


Amfetamini su stimulansi koji deluju na centralni nervni sistem. Sintetički amfetamini se nazivaju metamfetamini. To je sintetički stimulans mozga koji uzrokuje promene mentalnih i motoričkih funkcija.

Amfetamini su u medicinsku upotrebu uvedeni kao lekovi protiv prehlade, povišene temperature, pa i kao sredstva za mršavljenje. Danas su u upotrebi u terapiji narkolepsije i hiperkinetičkog sindroma kod dece. Prilikom zloupotrebe, amfetamini podstiču aktivnost organizma do krajnjih granica izdržljivosti, pritom redukujući osećaj gladi i umora.

Hemijski sastav

Metamfetamin se dobija preradom efedrina ili pseudoefedrina koji se koriste kao lek. Dejstvo amfetmina i metamfetamina je veoma slično, samo su efekti jače izraženi kod metamfetamina. Detekcija u mokraći moguća je kod amfetamina 8 do 24 sata od upotrebe, a kod metamfetamina 2 do 3 dana

Izgled

Amfetamini se najčešće na tržištu pojavljuju u vidu speed-a, sintetičkog derivata amfetamina. Najčešće se pojavljuje u obliku belog praha ili tableta bez mirisa i gorkog ukusa, a ređe u kapsulama, kristalima. Standardna pakovanja su providne najlonske kesice sa prahom ili sa kristalićima. Čistoća praha je 6 do 10%. Kristalići (metamfetamin), slični ledu izazivaju jaču reakciju i imaju dugotrajno delovanje (maksimalno i do 30 sati).

Način upotrebe

Najčešće se konzumira ušmrkavanjem ali može i gutanjem, pušenjem ili intravenski. Intravenski način korišćenja je veoma opasan usled povećanog rizika od predoziranja ili od inficiranja korišćenjem zajedničke igle.

Efekat

Dejstvo počinje 15-30 minuta nakon uzimanja, a traje nekih 4-6 sati iako se delovanje može proširiti i do 24 sata. Osoba pod delovanjem amfetamina oseća se nemirno, uznemireno i čudljivo, ponekad i zlovoljno. Veće doze pojačavaju efekte, a osoba postaje sve više uzbuđena, govorljiva i proživljava lažan osećaj samopouzdanja ili nadmoćnosti; može se ponašati i na bizaran način; neki postaju agresivni i neprijateljski raspoloženi.

Mentalno delovanje

Povećana živahnost, pozitivna promena raspoloženja, osećaj ugodnosti, povećana pričljivost, povećana agresivnost, osećaj izdržljivosti i snage, nezainteresovanost za prijatelje i seks, smanjeni apetit, paranoja.

Fizičko delovanje

Suva usta, glavobolja, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, povećan krvni pritisak, povišenje telesne temperature, raširene zenice. Propratni efekti: znojenje i povišena temperatura, crvenilo izazvano visokom temperaturom, proliv ili zatvor, zamagljen vid, grčenje, trzavica, nemir, vrtoglavica, gubitak orijentacije, nekontrolisani pokreti (grčevita stezanja, drhtanje), nesanica, ranice po telu, ukočenost, omamljenost

Amfetamini su lako uočljivi standardnim testovima na drogu. Ostaju u urinu 24-72 sata nakon konzumacije. Metamfetamini ostaju u organizmu neznatno duže 24-96 sati.

Produženo uzimanje amfetamina može dovesti do neishranjenosti osobe i nedostatka vitamina, kožnih poremećaja, pojave čireva, nesanice, gubitka težine, depresija.

Amfetamini stvaraju telesnu, ali i psihičku zavisnost

Dugotrajnim uzimanjem amfetamina, telo stvara određenu toleranciju pa osoba povećava dozu i tako metamfetamin postane potrebna supstanca u čovekovom telu za normalno funkcionisanje. To je najveći problem kod odvikavanja i zato su potrebne povećane količine lekova da bi se postigli željeni rezultati. Kod korisnika velikih količina amfetamina kroz duži period vremena može se razviti amfetaminska psihoza. To je mentalni poremećaj sličan paranoidnoj shizofreniji. Psihoza se manifestiuje kroz obmane, privide, iluzije i paranoje. Ponekad takve osobe pokazuju čudno, nasilno ponašanje.

Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Marjan Zorić 01.04.2021

  Srednji sin je ,ozbiljno sumnjam, narkoman. Ne onaj tipični. Ovaj radi, dobro plaćen posao. Izgleda, za sada, uredno. Ali je ponašanje agresivno, ne uvek. Agresivnost ispoljava samo na članovima porodice. Prema meni-ocu, prema braći, pogotovu ako mu ne daju pare u zajam, koji ne vraća. Plata mu je preko sto hiljada. Paranoidno šizofren. Krenuo je u sred noći da ubije tipa zvanog Zlo, koji je odavno preminuo, a živeo daleko u selu, a koji mu je navodno tukao dedu(???). To mu je samo bila zadnja paranoja-utripovao, kako oni kažu. Zbog nasilja u porodici nad pokojnom suprugom, majkom mu, nad ocem privođen je u policiji. Vadili smo ga pričom da je on bio nervozan, a da smo mi krivi za njegov bes. Policiju su zvale i komšije, ubi me sramota. Više ne živi sa mnom. Podstanar je. Zadnje nasilje je bilo u njegovom stanu gde su obojica bila pripita, tražio od brata pozajmicu, ovaj nije dao te su se pobili. To se inače često dešavalo. Uzroci su bili razni, a i brat je sklon alkoholu ali je zaposlen. Jedina dva, tri druga imaju sličnih problema,a li uglavnom ne rade, žive kod roditelja, skloni nasilju, ali ne u porodici. Ovaj moj koliko mi je poznato samo u porodici. O događajima nasilnim tih kolega priča oduševljeno , nepovezano, euforično.Na moje, da su to gluposti i nerazumne stvari i da imaju svi preko 35 godina i da njegovi drugovi nemaju šta da izgube, a on ima, agresivnost prema meni se ispolji, iako me je supruga upozorila. Nijedan nema devojku, pa ni moj iako je lepuškast i veoma pitomo deluje, kolege mu izgledaju, ono skloni im se sa puta.

  Primer paranoidne šizofrenije; U jednom momentu agresivnost okreće prema nekom drugom npr. tipu kojega su prozvali ‚‚Zlo", umro je odavno, od mene mnogo stariji, živeo u našem selu, ovaj moj, nije ga ni video a ‚‚Zlo" sam davno pominjao u nekoj priči. E on sa nožem, odjednom, polazi sve urlajući da ga prekolje, tog što su ga zvali " Zlo".

  Ne znam kako da rešim problem. Plašim se da će ostati bez posla. Još kao mlađi koristio je heroin, pa se navodno, skinuo. Pre par godina se zaglavio na urgentnoj zbog alkoholisanosti, a i ušmrkavanja tri crte belog, po njegovom priznanju doktoru. Supruga je taj lekarski izveštaj krila od mene. Nisam znao za sve to. Izveštaj sam slučajno nabasao tražeći neke papire. A tad sam bio jako ljut. Izvređao sam celu familiju, pa i mlađeg sina, koji je eksperimentisao sa marihuanom. A mati ko mati. Sve to se ne dešava svakodnevno, ali dva tri puta godišnje, previše je. Tražim pomoć, savet. Rodbini bratu i snajki kumovima, prijateljima se ne obraćam, jer me je sramota. Sve ovo znamo samo mi u porodici i komšije samo slute. Ali imaju oni i svojih problema. Supruga mi je nažalost umrla, ali je najviše znala, krila i umrla od tumora. Najstariji sin ima porodicu, unuku za dede ,tj.mene i prijatelja. Njih ne želim da time opterećujem. U Boga, neke natprirodne sile, bajanja, prokletstva koja sam, kobajagi, na sebe navukao i slično, NE VERUJEM.

  Verujem u Prirodu, nauku, u sva dobra i zla ljudske vrste i civilizacije. Smatram sebe obrazovanim, načitanim. Možda previše samokritičan. Upoznat sam sa tim da ZLO potiče iz porodice. Da, donekle. O uzrocima druge vrste je sad u mom slučaju razglabati je samo gubljenje vremena. Nisam nasilna osoba i nikada sa policijom i sudovima te vrste nisam imao posla.


 2. manijak 13.09.2013

  Kao i extazi još jedna disco droga, nema vizualnih efekata jedino kod većih količina slika malo treperi, uzbuđenje i euforija su na vrhuncu dobiva se osjećaj da ste svemogući ali to je samo u vašoj glavi, sutradan pogotovo u kombinaciji s alkoholom neispavanost nemogućnost zaspati čak i po pet dana zaredom paranoja na vrhuncu i suicidalne misli i tako mi je od 18 god sad mi je 24 i liječim se antipsihoticima, ne bih nikome preporučio ni da proba kamoli duže vrijeme uzima radi par sati prividnih osjećaja moći i nepobjedivosti


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde