Speed

Speed (brzina) ulični je naziv za prilično širok spektar hemijske porodice metamfetamina. Ulična imena, još su meth i chalk. To je sintetički stimulans mozga koji uzrokuje promene mentalnih i motoričkih funkcija. Izraz speed odnosi se na razne derivate amfetamina.

Izgled

Najčešće se pojavljuje u obliku belog praha ili tableta bez mirisa i gorkog ukusa, a ređe u kapsulama, kristalima. Standardna pakovanja su providne najlonske kesice sa prahom ili sa kristalićima. Čistoća praha je 6 do 10%. Kristalići (metamfetamin), slični ledu (ice) izazivaju jaču reakciju i imaju dugotrajno delovanje (maksimalno i do 30 sati).

Hemijski sastav

Speed se odnosi na razne derivate amfetamina. Amfetamini su stimulansi koji deluju na centralni nervni sistem. Sintetički amfetamini se nazivaju metamfetamini. Metamfetamin se dobija preradom efedrina ili pesudoefedrina koji se koriste kao lek. Dejstvo amfetmina i metamfetamina je veoma slično, samo su efekti jače izraženi kod metamfetamina
Detekcija u mokraći moguća je kod amfetamina 8 do 24 sata od upotrebe, a kod metamfetamina 2 do 3 dana.

Način upotrebe

Najčešće se konzumira ušmrkavanjem ali može i gutanjem, pušenjem ili intravenski. Intravenski način korišćenja je veoma opasan usled povećanog rizika od predoziranja ili od inficiranja korišćenjem zajedničke igle.

Efekat

Dejstvo počinje 15-30 minuta nakon uzimanja, a traje nekih 4-6 sati iako se delovanje može proširiti i do 24 sata. Osoba pod delovanjem speeda oseća se nemirno, uznemireno i čudljivo, ponekad i zlovoljno. Veće doze pojačavaju efekte, a osoba postaje sve više uzbuđena, govorljiva i proživljava lažan osećaj samopouzdanja ili nadmoćnosti; može se ponašati i na bizaran način; neki postaju agresivni i neprijateljski raspoloženi.

Mentalno delovanje

Povećana živahnost, pozitivna promena raspoloženja, osećaj ugodnosti, povećana pričljivost, povećana agresivnost, osećaj izdržljivosti i snage, nezainteresovanost za prijatelje i seks, smanjeni apetit, paranoja.

Fizičko delovanje

Suva usta, glavobolja, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, povećan krvni pritisak, povišenje telesne temperature, raširene zenice.

Propratni efekti

Znojenje i povišena temperatura, crvenilo izazvano visokom temperaturom, proliv ili zatvor, zamagljen vid, grčenje, trzavica, nemir, vrtoglavica, gubitak orijentacije, nekontrolisani pokreti (grčevita stezanja, drhtanje), nesanica, ranice po telu, ukočenost, omamljenost

Amfetamini su lako uočljivi standardnim testovima na drogu. Ostaju u urinu 24-72 sata nakon konzumacije. Metamfetamini ostaju u organizmu neznatno duže 24-96 sati.

Produženo uzimanje amfetamina može dovesti do neishranjenosti osobe i nedostatka vitamina, kožnih poremećaja, pojave čireva, nesanice, gubitka težine, depresija.

Amfetamini stvaraju telesnu, ali i psihičku zavisnost

Dugotrajnim uzimanjem amfetamina, telo stvara određenu toleranciju pa osoba povećava dozu i tako metamfetamin postane potrebna supstanca u čovekovom telu za normalno funkcionisanje. To je najveći problem kod odvikavanja i zato su potrebne povećane količine lekova da bi se postigli željeni rezultati. Kod korisnika velikih količina amfetamina kroz duži period vremena može se razviti amfetaminska psihoza. To je mentalni poremećaj sličan paranoidnoj shizofreniji. Psihoza se manifestiuje kroz obmane, privide, iluzije i paranoje. Ponekad takve osobe pokazuju čudno, nasilno ponašanje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 14

 1. Komšija sa psihijatrije 12.03.2024

  Droga je ZLO! Vrag lično se nalazi u drogi, naročito u onoj koja se ušmrkava. Nemojte NIKADA ni probati drogu, a ako ste je već probali i konzumirate je, sretno sa odvikavanjem. Još nešto: fizičke krize znaju biti jake i neugodne ali vjerujte da su smješne jer će zasigurno nestati kroz nekoliko dana. Problem je psiha: zaobilazite kvartove u širokom luku u kojima ste kupovali drogu jer će te je opet kad-tad ponovno kupiti i vratiti problem na početak i tako iznova i iznova, a zapamtite da je svaki naredni put skidanje sve teže i teže.


 2. Nena 10.01.2024

  Sve je u glavi. ne pomažu tu mnogo medikamenti, to je produžetak agonije. Samo jaka volja iskrena želja i vera sebe i u Gospoda su najbolji lek. Rad i samo rad i kada se dobro umutite neće vam trebati nijedna pilula, spavaćete kao bebe. Sve je to u glavi, samo kažitene drogi! Da živi naša mladost, sredno svima koji rešeno žive svj život!


 3. Mijana 17.06.2023

  Sto se tice zavisnosti od afentamina Potrebna je biti fizicki aktivan I piti sto vise tecnosti da bi se vise znojili. Moze bez problema da se covek ocistim I vrati u normalu za kratko vreme. Ja Sam koristio 6god I skinuo Sam se bez ijednog leka sem marihuana pred spavanja. A skida je sa opijata je pravi pakao I male su sanse da se skroz zabatali. Ili ostane te na nekim medecinski opijatima kao sto je subotex ili metadon... nije sija nego vrat. Sve je ostalo 10 puta lakse. .


 4. Budala 17.03.2023

  Ljidi ja nigde nisam primetio da neko zna tačno šta treba uzimati, kom lekaru se obratiti... A to vutra, kako to može da mi bude lek kada ja 10tak god. Bez pauze uzimam preko dana speed, bromazepan, bensedin, ksalol a uveče vutru i došao sam u situaciku da ga neprekidno imam na dohvat ruke ali da mi je postalo čak mrsko i da ga koristim, jel postoji LEK ili terapija koju treba uzimati a sa apetitom veći problem imam mnogo dok ne uzmem jer tek tada mogu da jedem. I ne ovo nije nikakva šala ozbiljno pitam?


 5. Jasko 27.01.2023

  Kolilo vremenski kriza traje od korisnika koji to je uzimao 10 godina i redovito


 6. Milos 24.11.2022

  Ljudi izbegavaj te ove vrste droge spit ili anfetamina koje sam oko 5 godina koristijo i evo nakon 16 godina kako više ne koristim ali ostale su dugo godišnje posledice u kao što su u početku bile paranoja ankzijoznosti depresije danas je to manje negu u početku ali se osete posledice pad koncetracije zaboravnosti i evo nakot toliko godina prestanka konzumiranje anfitamina ja i dalje pijem lekove bromazepan bilo je jedan težak perijod odvikavanja od taplete za depresiju kao što su revotril seroksad actepak tolvon tritiko i još dosta toga koje sam dugo godina uzimao kroz veru u boga molitva i čitanje biblije crkva prestao sam da koristim i budem zavistan od cigareta marihovanu ekstazi spit kafu i kocku i alhohol zato se ne igraj te za svojim životom jer anfitamin utiče na mozak i posledice su strašne veruj te mi Srdačan pozdrav


 7. Mareli 08.06.2022

  Samo kalcijuma to speed izvuce napolje.i caj od ljute narandze lista casu bez secera.topsetnja skretanje misli i druzenje.pozzz nezatbarajte se u sebe no komunikacija.pozz


 8. Mareli 08.06.2022

  Tanja setaj preko dana da se iznojis a uvece popij ca od lista ljute naranče .cudi me i da imas krizu za tri dana.


 9. Mareli 08.06.2022

  Caj od divlje naranče od lista uvece a preko dana setaj i proce te cudi me i da je imas


 10. Branko 03.05.2022

  1996 g bio sam prvi srednje postojale su tablere obedijal za mrsavljenje, bile su u kutiji dnevne i noćne, da bih se ispostavilo da su dnevne speed a nocne neki morfijum il slicno danju na ds nejedes i uvece se uradis opijatom i legnes da spavas zene su pucale od te konbinacije, naravno kad smo mi klinci provalili lek cz je svrsto obedijal u zabranjene supstance, gandza je fin lek kao domaca dve tri cadice i 5 sest dimoba lekovito deluje


 11. Tatjana 18.12.2021

  Kako se sredjuje psihicka krize u prestanku uzimanja speeda


 12. Dragan 14.12.2021

  KANABIS,JE LEK,NIJE DROGA I NE IZAZIVA NIKAKVU ZAVISNOST,NITI JE"GETAWAY DROGA"!KANABIS JE BIO,JESTE I BIĆE SUPER LEKČINA FREE CANABIS


 13. dean 23.06.2020

  Da li ima u nekoj apoteci za smiruvajne od amfetamin i speed posle 3 dena nekoristejne jaki bolki vo zglobovi omalaksanost i nervoza?


 14. Vosa 11.06.2020

  Treba izbegavati maksimalno ovu vrstu stimulansa jer dovode do teskih psihickih ostecenja,neke i trajno.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde