Razumevanje kokaina i kreka

Kokain je stimulant koji izaziva tešku zavisnost i direktno pogađa mozak. U Sjedinjenim Američkim Državama, Kancelarija za Nacionalnu Politiku za Kontrolu Droge procenjuje da 3.6 miliona ljudi pati od hronične zavisnosti od ove opasne droge.

Kokain se uglavnom prodaje na ulicama u obliku finog, belog, kristalastog praha koji se dobija od osušenih listova biljke koka. Kokain je poznat i kao „ koka“, „ sneg“, „ belo“, „ crta“.

Ulični dileri ga obično mešaju sa kukuruznim štirkom, talk puderom, šećerom, kao i sa aktivnim drogama poput prokaina (hemijski vezani lokalni anestetik) ili sa amfetaminima. Praškasta forma kokaina se rastvara u vodi, te se može uzimati ili ušmrkavanjem ili ubrizgavanjem u venu.

„Krek“ je ulični naziv koji se odnosi na kokain u bazičnom obliku koji je tako obrađen  da može da se puši. Krek kokain podseća na beli ili mrko žuti pelet. Termin „krek“ se odnosi na  pucketajući zvuk (engleski crack) koji se čuje prilikom pušenja. S obzirom da se krek unosi inhalacijom, korisnik se „uradi“ za manje od 10 sekundi. Trenutno delovanje i niska cena su ono što je učinilo krek popularnim.

Uticaj kokaina

Upotreba kokaina se kreće od povremene do kompulsivne. Ne postoji bezbedan način za korišćenje – na koji god način da se konzumira može dovesti do srčanog udara ili šloga koji mogu biti fatalni.

Kokain je stimulant. Njegovo delovanje počinje odmah nakon unošenja jedne doze u organizam i traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Korisnik se pod uticajem ove droge oseća euforično, energično, pričljivo i mentalno napregnuto. Kokain takođe privremeno smanjuje potrebu za hranom i snom. Kratkotrajni efekti takođe uključuju ubrzan rad srca, suženje krvnih sudova, povećanu temperature i proširene zenice.

Kokain može da izazove i bizarno, nepredvidivo i nasilno ponašanje.

Posledice po zdravlje koje dugoročna zloupotreba kokaina prouzrokuje su: aritmija, srčani napad, respiratorna insufijencija, slog, iznenadni napadi, konvulzije i koma. Zavisnici od kokaina, posebno oni koji ga ubrizgavaju u venu, su u povećanom riziku od oboljevanja od HIVAa/SIDE.

Lečenje zavisnika

Ukoliko ste zavisni od kokaina, obratite se lekaru za pomoć pri oslobađanju od zavisnosti. Zavisnost od kokaina je kompleksan problem koji uključuje promene u mozgu, kao i socijalne, porodične i faktore iz okruženja.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde