Uskoro anti-kokain vakcina?

Nova vakcina koja bi mogla da pomogne pri lečenju zavisnika od kokaina upravo je prošla završno testiranje na primatima i mogla bi uskoro da bude testirana na ljudima. Vakcina protiv kokaina deluje tako što sprečava aktivna jedinjenja da dospeju do mozga.

"Vakcina jede kokain u krvi poput Pakmena kako bi ga sprečila da stigne do mozga. Verujemo da ova vakcina može izuzetno da pomogne ljudima koji su zavisni od kokaina. Čak i ako se osoba koja je dobila vakcinu ponovo vrati drogama, kokain neće imati nikakav efekat" , izjavio je vođa istraživanja dr Ronald Kristal.

 

Kokain funkcioniše tako što proizvodi osećanje sreće blokiranjem recikliranja dopamina – neurotransmitera koji izaziva zadovoljstvo, u dva dela mozga. Kada se dopamin akumulira u nervnim završecima dolazi do masovnog otpuštanja dopamina i to je zaslužno za sreću koji izaziva kokain, tvrdi dr Kristal.

Nova vakcina kombinuje virus prehlade sa česticom koja imitira strukturu kokaina.

Kada se vakcina ubaci u telo životinje, imuni sistem vidi virus i počinje da sprema odbranu protiv virusa i "imitatora" kokaina.

"Kada se ćelije imunog sistema nauče da tretiraju kokain kao neprijatelja, telo počinje da stvara antitela istog trenutka kada kokain uđe u krvotok", tvrdi dr Kristal.

Nakon testiranja na miševima i primatima, istraživači još nisu sigurni koliko često bi ljudi trebalo da je primaju kako bi održavali anti-kokain efekat.

Izvor: B92.net


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Zvonko 04.11.2023

    Da li ste dobro objašnjenje. Sve je tačno, no trebalo je još reći da su amfitamini droga i za koristoljublje. No ja Vas molim da mi imena biljaka pošaljete od kojih se ova droga dobija.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde