Krek

Krek je ulični naziv za slobodnu bazu kokaina koja se dobija tako što se kokain hidrohlorid u prahu prerađuje da bi se dobila supstanca pripremljena za pušenje. Termin "crack" nastao je zbog toga što se čuje pucketanje kad se dobijena smesa puši.

Izgled

Krek se prodaje u obliku sitnih, trvdih grudvica boje voska.

Hemijski sastav

Krek se dobija kada se kokain pomeša sa amonijakom ili sodom bikarbonom i vodom, a zatim zagreje da ispari hidrohlorid.

Način upotrebe

Krek se uz dodatak vode ili alkohola puši iz staklenih ili keramičkih lulica ispod kojih se drži upaljen upaljač. Kod pušenja, kokainska para se apsorbira u krvotok u plućima, čime se početak delovanja ubrzava.

Efekat

Efekat je isti kao kod konzumiranja kokaina. Kada se krek puši, korisnik oseća euforiju za manje od 10 sekundi. Ovakav brz i snažan efekat doveo je do toga da krek stekne ogromnu popularnost sredinom 80-tih godina. Osim toga, krek se jeftino proizvodi i prodaje, pa je i to uticalo na njegovu popularnost.

Kokain skoro trenutno izaziva snažnu euforiju, osoba oseća snagu, hrabrost, fizički nemir i potreba za stalnom aktivnošću, kokain podiže samopouzdanje i čini joj se da je važnija u očima drugih. Zenice su proširene i neosetljive na svetlost.

Postoji nekoliko faza

Prvi stadijum (euforični) karakteriše se subjektivnim osećajem velike intelektualne moći, uz osećaj smanjenja telesnog i mentalnog napora. Zenice se šire, ubrzava se rad srca, sužavaju krvni sudovi i krvni pritisak raste. Takođe, dolazi do povišenja telesne temperature. Osoba pod uticajem kokaina ili kreka je izrazito brbljiva, vrlo impulsivna, uživa u osećaju samozadovoljstva, preduzimljiva, seksualno dezinhibirana.

Drugi stadijum (konfuzno-delirantni) se javlja povećanjem doze. Ovde dominiraju halucinacije prijatnog karaktera u vidu smanjenja predmeta (liliputanske halucinacije), ali i iluzije, stanja anksioznosti, razdražljivost do pravih psihotičnih reakcija (kokainski delirijum).

Treći stadijum (depresivni) odlikuje se apatijom, depresivnošću i smanjenom voljnom motorikom.

Zavisnik se, pod uticajem kokaina, hvali preteranom sigurnošću i dobrim raspoloženjem, stalno želi nešto reći mada nema šta, a ne sluša ni šta govore drugi. Pati od nesanice jer ga kokain drži stalno uzbuđenog, u ponašanju je prepotentan pa time razdražljiv i sklon nasilju. Umišljena sigurnost dovodi ga do megalomanije i snova o grandioznosti. Pušenjem kreka, veoma visoke doze kokaina brzo dopiru do mozga i stvaraju jako i trenuno uzbuđenje koje traje oko 20 minuta. Pušenje krek kokaina može stvoriti agresivno paranoidno ponašanje kod korisnika.

Glavna karakteristika kreka je brzi razvoj tolerancije, psihičke i fizičke zavisnosti, zbog čega je mnogo opasniji od kokaina. Zavisnost se može razviti i nakon samo jednog uzimanja. Uzimanje kreka dovodi do kompletnog propadanja osobe u psihičkom i fizičkom smislu sa upadljivim odsustvom samopoštovanja i samokontrole. Ponašanjem zavisnika dominiraju depresija, ekstremne oscilacije raspoloženja i osećaj progonjenosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Vadica 04.04.2021

    Krek nema veliku fizicku zavisnost u prvih mesec-dva, ali psihicku ima neverovatno jaku da je bukvalno nemoguce odeleti i ne uzeti dim.


  2. Gile 11.08.2012

    Ovo mora da je napisao neki malo žešći ovisnik čim zna kakav je osjećaj i faze.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde