Ekstazi (MDMA)

Ekstazi (engleski izraz za zanos, ekstazu) je sintetička droga i spada u psihostimulatore. Nazivi koji se najčešce koriste su ecstasy, bombona, bonkas, eks, esktaza, ekser, X, golubica, vesela tableta, Adam.
Vrlo je popularna među mladima zbog relativno jednostavne nabavke, a pogrešno se smatra stimulatorom dobrog raspoloženja koji nije opasan

Izgled

Ova vrsta droge se pojavljuje u obliku malih tableta sa različitim utisnutim znakovima po kojima ih korisnici prepoznaju kao npr. srce, smajlić, golubica, likovi iz crtanih filmova itd.

Hemijski sastav

MDMA (3,4 metilendioksi-metamfetamin) je sintetička psihoaktivna droga, po hemijskom sa stavu slična metamfetaminu i halucinogenom meskalinu i u čistoj formi, to je beli kristalni prah. Pod pojmom ekstazi svrstano je više različitih hemijskih supstanci identičnog delovanja: amfedoksamin ili MDA (3,4-metilendioksifenilizopropilamin), zatim MMDA (3-metoksi-4,5-metilendioksi-fenil-izopropilamin), MDMA (3,4-metilen dioksimetamfetamin). Svi se dobijaju sintetski. Često se mešaju sa drugim supstancama na putu do krajnjeg korisnika. Tako je i sadržaj tableta koje se kupuju na ulici izuzetno nepouzdan i obično sadrži druge psihoaktivne supstance kao što su: kofein, efedrin, amfetamin i sl.

Način upotrebe

Najčešće se konzumira gutanjem ili ušmrkavanjem. Uobičajena doza varira između 80 i 160 mg (oralno). Standardnom dozom smatra se 2 mg po kilogramu telesne težine (iako reagovanje na ovu drogu nije strogo proporcionalno telesnoj težini). Kad se uzima oralno, efekti se javljaju oko 30-45 minuta kasnije. Ušmrkavanje ili ubrizgavanje uzrokuju brže djelovanje.

Efekat

Početak delovanja, “coming up”, korisnici osete kao zatezanje vilica, znojenje, sušenje usta, podrhtavanje i ubrzan rad srca. Krvni pritisak raste, kao i telesna temperatura. Može se javiti i mučnina. Dolazi do povećanja budnosti i energije, kao i potiskivanja žeđi, umora i sna. Javlja se živahnost i raste osećaj bliskosti sa drugom osobom ili okruženjem. Zvukovi, boje i emocije izgledaju i doživljavaju se intenzivnije. Visoke doze ove droge dovode do slabije koordinacija ekstremiteta i brzo micanje zenica poznato pod nazivom nistagmus. Mogu se javiti i glavobolja, kao i bezrazložna agresivnost koju je teško obuzdati. Pod uticajem ekstazija moguće je plesati satima. Ovo povećanje fizičke aktivnosti, uz rast telesne temperature koji prati uzimanje ove droge, nosi opasnost od prekomernog gubitka telesne tečnosti i pregrejavanja. Prestankom delovanja javlja se osećaj umora i depresije koji može potrajati satima. Korištenje ekstazija dovodi do razvoja tolerancije, umerene fizičke i psihičke zavisnosti. Mogu se javiti konfuzija, stalni strahovi i depresivna stanja, slušne i vidne halucinacije, a u najgorim slučajevima paranoidna psihoza, teško psihijatrijsko oboljenje.

Posledice

Povišen krvni pritisak, opasnost od infarkta miokarda, gubitak apetita i telesne težine, poremećaji spavanja, moguća pojava psihoze. Osim trenutnog štetnog delovanja, dokazano je da ova droga uzrokuje mutacije i oštećenja na naslednom materijalu, a ima i dugoročne štetne posledice.

Predoziranje karakteriše brzi puls, visok krvni pritisak, slabost, mučnina, vrtoglavica, grčenje mišića ili napadi panike. Kod pojave takvih simptoma treba sesti, odmoriti se, po mogućnosti izvan zagušljivog i pregrejanog prostora i popiti tečnost (ne alkohol).

Smrtni ishodi su posledica predoziranja, hiperpireksije (povećane temperature, dehidracije (gubitak tečnosti) i otkazivanja rada srca. Psihotično, agresivno i autoagresivno ponašanje (nasilje prema drugima, autodestruktivnost, samoubilačke verbalizacije, nagoveštaji ili ponašanja ) zahtevaju primenu snažnih lekova (haloperidol i dijazepam, čak injekciono ), po potrebi i u kraćim vremenskim intervalima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 15

 1. Ana 20.07.2024

  Verovatno je mnogo vas čulo za devojcicu koja je završila u dečijoj bolnici zbog predoziranja ekstazijom na Exit-u, ta devojčica je jedva živa, otkazali su joj bubrezi i jetra, labortorijski nalazi su joj u očajnom stanju, krv joj se pretvorila u vodu i krvari na sve šupljine. Ima tolike toksične doze da ne moe nijedan lek da izbaci to. Iskreno ja sam zgranuta da neko to sebi uradi sa 17 godina.


 2. Drogs Machine 01.08.2022

  Svi vi misli te da vas droga kontrolise moze te i vi drogu samo treba te da bude te razumni ja sam sa 15 godina probao sve osim heroina,krokodil, i na svemu se kontroliram i vi moze te na svemu treba tekućine ne ni previse ne ni premalo


 3. Hamid 03.07.2022

  Idemo ove godine na EXIT, imam želju da se naroljam kao stoka. Živjela droga🙂


 4. Ema 24.02.2021

  Ma super stvar, po mom osecaju dobijes Adrenalin koji je jako potreban. Ojacam fizicki I mentalno i potpuno svesna sta radim. Ja sam umerena u svemu zato znam da nema šanse da se navucem. Sutradan nikakvih problema. Jbg ilegalne tabletice pa nisu sve iste, zato probati u sto manjoj količini. Ja sam uzimala četvrtinu jedne ili još manje.


 5. Stex 13.10.2020

  Ja sam uzeo ekstaz prvi put u zivotu pod nazivom SOVICA (roze boje), nisam gutao, smrako sam, smrvio, napravio crte i usmrko 2 crte prvih pola sata nije mi bilo nista. Ali nakon sat vremena vozio sam se kao lud tresao sam se i bukvalno trazilo mi se jos. Ali malo kasnije sam se razbio nisam znao gde se nalazim to je bio KNOCKDOWN bacio sam peglu srce mi je lupalo 300 na sat bukvalno razbijen razbijen. I naravno uz to sam i travu pusio nzm ali ovo nikada necu u zivotu staviti u usta ili smrkati znaci NIKAD.


 6. Mare 07.09.2020

  Apsolutno bezanje od realnosti. Stanje svesti se potpuno menja, gubi se razum. Nelogicno razmisljanje, u tom trenutku vam je sve nebitno, nista vam ne smeta, nemate osecaj za vreme, za novac, nista vam nije bitno, a vama je lepo. Vrlo lako se mogu pogubiti konci, te mozete pozeleti za jos, kao da ne zelite da uopste prodju osecaji, iako ste rekli "ma uzecu samo polovinu". Sto se osecaja ticu, retko se mogu prirodno osetiti tako intenzivno, ali su lazni. Lepsi je osecaj biti sa ljudima koji su ti dragi i voljeni, nezamenljiv. Kada dejstvo prodje, kod svakog se javi anksioznost, glavobolja, nesanica, rolerkoster raspolozenja, "overthinking", niste u stanju da jedete, grcevi, neverovatan umor, ne moze se porediti ni sa jednom fizickom aktivnoscu. Iskreno mislim da je sebicnost od strane konzumenta, prema sebi najpre. Treba razmisljati!


 7. Zoran 07.12.2019

  Ko je pametan, neće uzimati nikakve droge. Ma kakvi droge ni cigare ni alkohol!


 8. Dado 15.11.2019

  Kada sam popio tableticu, trebalo je sat i po da proradi, a kada je počela da deluje nastao je ŠOK. Počeo sam usporeno da se krećem, i čuo sam jedan glas koji me je jako uznemirio. NIsam znao od koga glas dolazi, pomislio sam na Satanu, pa onda pomislio na DJ koji je nestao sa bine. Uzeo sam jaknu i krenuo kući, misleći da se završilo, prolazeći kroz masu, ponovo sam čuo glasove. MIslio sam da su svi pod dejstvom eksera, vratio sam se u šator, počeo sam da prilazim ljudima sa velikim raspoloženjem... Osetio sam slobodu, bez ikakvog straha, utripovao sam da mogu da čujem njihove misli, da mogu da ih oponašam, i da mislim i govorim kao oni.

  Loše strane su sledeće. Grč u vilici, stalno žvaćeš u prazno pa te vilica boli sutra. Sve što sam poželeo u tom trenutku da mi se desi, desilo se... e sada neko poželi da leti, pa skoče i poginu i to je strašno...neko poželi da igra celu noć, pa mu se to ostvari.


 9. Andreja95 31.07.2019

  Ma nije vam dobro, gori ste nego vlasi na ringešpil.


 10. Elena 01.05.2019

  Molim za pomoć! Uzela sam MDMA i evo 5. dan kako mi je muka, vrti mi se u glavi i jako se loše osećam.

  Jedem, ali mi je jako loše... Imam osećaj kao da mi mozak ne funkcioniše kao pre, a ne znam kako da objanim to. Šta da radim i hoće li proći?


 11. Filip 14.08.2017

  Probao sam prvi put ove godine na EXIT-u, i osećaj je neverovatan. 

  Počinješ da igraš kao lud, bolje čuješ zvuk, i bolji je osećaj svetlosnih efekata. Drži te oko 6 sati, i posle toga kao da se ništa nije desilo. Jedna na noć i tako četiri dana, a jednom godišnje ne izaziva nikakvu zavisnost, jer i ne služi ničemu drugom sem za festival. 
  Za sve vreme trajanja dejstva potpuno si svestan, i normalno komuniciraju sa okolinom. 


 12. manijak 13.09.2013

  Ne uzimati nikako probao sam jako ste osjećajni raspoloženje se mijenja od jakog veselja do jake tuge puno se priča o svemu pa i o sebi i što ne biste željeli da se zna, postupci su potpuno nelogični, zbližavanje i sa čak istim spolom je moguće zbog povećane naklonosti prema drugima, vizualni efekti počinju kod jedne jake ili dvije tri slabije tablete i to je jedino zabavno kod ove droge, ako se hoćete zabaviti, a pritom se ne mučiti sljedećeg jutra što je bilo noći prije ne uzimajte opijate ni alkohol, živite zdravo bez droge


 13. Jelena 04.08.2012

  Stvara neverovatnu zavisnost. Probala sam čisto iz radoznaosti. Uzela sam jedan i posle par sati poželela još jedan. Trip je kako kome. Kako pokrenes svoj mozak, tako će ti biti. Štavise, um mi je bio mnogo otvoreniji i shvatila sam šta je prava stvar za mene. Imam lep život i shvatam da ne želim da ga trošim na mnogo opasnu drogu koja hoće da me uzme za sebe, jača sam od nje. Manite se ovoga, ima i lepših stvari u životu.


 14. Mirjana 02.08.2012

  Ne znam tačno koliko ostaje, samo ti je moj savet da ne nasedaš na extasy. Vraski je dobra tabletica. Ako je je uzmeš u dobrom raspoloženju ona ti to povećava mnogo puta više. Ako je uzmeš i vodiš ljubav neverovatan je osećaj, ali to je samo navlačenje. Počnes od jedne tablete pa ti ubrzo padne tolerancija pa drugu, treću i tako u nedogled. Juriš onaj osećaj od prve tablete, a to više ne možes da doživiš i daje ti osećaj lažne sigurnosti.

  Ja sam imala sreće, nisam se navukla i nemam posledica, ali mislim da sam ja jedna od milion. I zato iskren pozdrav i savet tebi i svima onima koji čitaju, ne zanosite se nikakvim drogama i ne uzimajte ih ni da probate. To je samo trenutno lepo, a posle, šta ce biti posle? Nemojte biti sebični ni prema sebi ni ljudima oko vas koji vas vole i koje vi volite, nemojte živeti za trenutak nego se osvrnite oko sebe i recite: neću dozvoliti da ljudi koji me vole pate zbog mene i moje sebičnosti da mi je trenutno lepo, a posle zbog mog nerazmišljanja dozvolim da me gledaju, a ne mogu da mi pomognu. Budite jaki, svi mi imamo probleme, ali nije rešenje tražiti ga u narkoticima. Tu nema resenja, nego samo još gori i veći problemi i vama i ljudima oko vas.


 15. RIKI 30.06.2010

  Koliko ostaje u mokraci ekstazi treba mi tacno. . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde