Ekstazi (MDMA)


Ekstazi (engleski izraz za zanos, ekstazu) je sintetička droga i spada u psihostimulatore. Nazivi koji se najčešce koriste su ecstasy, bombona, bonkas, eks, esktaza, ekser, X, golubica, vesela tableta, Adam.
Vrlo je popularna među mladima zbog relativno jednostavne nabavke, a pogrešno se smatra stimulatorom dobrog raspoloženja koji nije opasan

Izgled

Ova vrsta droge se pojavljuje u obliku malih tableta sa različitim utisnutim znakovima po kojima ih korisnici prepoznaju kao npr. srce, smajlić, golubica, likovi iz crtanih filmova itd.

Hemijski sastav

MDMA (3,4 metilendioksi-metamfetamin) je sintetička psihoaktivna droga, po hemijskom sa stavu slična metamfetaminu i halucinogenom meskalinu i u čistoj formi, to je beli kristalni prah. Pod pojmom ekstazi svrstano je više različitih hemijskih supstanci identičnog delovanja: amfedoksamin ili MDA (3,4-metilendioksifenilizopropilamin), zatim MMDA (3-metoksi-4,5-metilendioksi-fenil-izopropilamin), MDMA (3,4-metilen dioksimetamfetamin). Svi se dobijaju sintetski. Često se mešaju sa drugim supstancama na putu do krajnjeg korisnika. Tako je i sadržaj tableta koje se kupuju na ulici izuzetno nepouzdan i obično sadrži druge psihoaktivne supstance kao što su: kofein, efedrin, amfetamin i sl.

Način upotrebe

Najčešće se konzumira gutanjem ili ušmrkavanjem. Uobičajena doza varira između 80 i 160 mg (oralno). Standardnom dozom smatra se 2 mg po kilogramu telesne težine (iako reagovanje na ovu drogu nije strogo proporcionalno telesnoj težini). Kad se uzima oralno, efekti se javljaju oko 30-45 minuta kasnije. Ušmrkavanje ili ubrizgavanje uzrokuju brže djelovanje.

Efekat

Početak delovanja, “coming up”, korisnici osete kao zatezanje vilica, znojenje, sušenje usta, podrhtavanje i ubrzan rad srca. Krvni pritisak raste, kao i telesna temperatura. Može se javiti i mučnina. Dolazi do povećanja budnosti i energije, kao i potiskivanja žeđi, umora i sna. Javlja se živahnost i raste osećaj bliskosti sa drugom osobom ili okruženjem. Zvukovi, boje i emocije izgledaju i doživljavaju se intenzivnije. Visoke doze ove droge dovode do slabije koordinacija ekstremiteta i brzo micanje zenica poznato pod nazivom nistagmus. Mogu se javiti i glavobolja, kao i bezrazložna agresivnost koju je teško obuzdati. Pod uticajem ekstazija moguće je plesati satima. Ovo povećanje fizičke aktivnosti, uz rast telesne temperature koji prati uzimanje ove droge, nosi opasnost od prekomernog gubitka telesne tečnosti i pregrejavanja. Prestankom delovanja javlja se osećaj umora i depresije koji može potrajati satima. Korištenje ekstazija dovodi do razvoja tolerancije, umerene fizičke i psihičke zavisnosti. Mogu se javiti konfuzija, stalni strahovi i depresivna stanja, slušne i vidne halucinacije, a u najgorim slučajevima paranoidna psihoza, teško psihijatrijsko oboljenje.

Posledice

Povišen krvni pritisak, opasnost od infarkta miokarda, gubitak apetita i telesne težine, poremećaji spavanja, moguća pojava psihoze. Osim trenutnog štetnog delovanja, dokazano je da ova droga uzrokuje mutacije i oštećenja na naslednom materijalu, a ima i dugoročne štetne posledice.

Predoziranje karakteriše brzi puls, visok krvni pritisak, slabost, mučnina, vrtoglavica, grčenje mišića ili napadi panike. Kod pojave takvih simptoma treba sesti, odmoriti se, po mogućnosti izvan zagušljivog i pregrejanog prostora i popiti tečnost (ne alkohol).

Smrtni ishodi su posledica predoziranja, hiperpireksije (povećane temperature, dehidracije (gubitak tečnosti) i otkazivanja rada srca. Psihotično, agresivno i autoagresivno ponašanje (nasilje prema drugima, autodestruktivnost, samoubilačke verbalizacije, nagoveštaji ili ponašanja ) zahtevaju primenu snažnih lekova (haloperidol i dijazepam, čak injekciono ), po potrebi i u kraćim vremenskim intervalima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Andreja95 31.07.2019

  Ma nije vam dobro, gori ste nego vlasi na ringešpil.


 2. Elena 01.05.2019

  Molim za pomoć! Uzela sam MDMA i evo 5. dan kako mi je muka, vrti mi se u glavi i jako se loše osećam.

  Jedem, ali mi je jako loše... Imam osećaj kao da mi mozak ne funkcioniše kao pre, a ne znam kako da objanim to. Šta da radim i hoće li proći?


 3. Filip 14.08.2017

  Probao sam prvi put ove godine na EXIT-u, i osećaj je neverovatan. 

  Počinješ da igraš kao lud, bolje čuješ zvuk, i bolji je osećaj svetlosnih efekata. Drži te oko 6 sati, i posle toga kao da se ništa nije desilo. Jedna na noć i tako četiri dana, a jednom godišnje ne izaziva nikakvu zavisnost, jer i ne služi ničemu drugom sem za festival. 
  Za sve vreme trajanja dejstva potpuno si svestan, i normalno komuniciraju sa okolinom. 


 4. manijak 13.09.2013

  Ne uzimati nikako probao sam jako ste osjećajni raspoloženje se mijenja od jakog veselja do jake tuge puno se priča o svemu pa i o sebi i što ne biste željeli da se zna, postupci su potpuno nelogični, zbližavanje i sa čak istim spolom je moguće zbog povećane naklonosti prema drugima, vizualni efekti počinju kod jedne jake ili dvije tri slabije tablete i to je jedino zabavno kod ove droge, ako se hoćete zabaviti, a pritom se ne mučiti sljedećeg jutra što je bilo noći prije ne uzimajte opijate ni alkohol, živite zdravo bez droge


 5. Jelena 04.08.2012

  Stvara neverovatnu zavisnost. Probala sam čisto iz radoznaosti. Uzela sam jedan i posle par sati poželela još jedan. Trip je kako kome. Kako pokrenes svoj mozak, tako će ti biti. Štavise, um mi je bio mnogo otvoreniji i shvatila sam šta je prava stvar za mene. Imam lep život i shvatam da ne želim da ga trošim na mnogo opasnu drogu koja hoće da me uzme za sebe, jača sam od nje. Manite se ovoga, ima i lepših stvari u životu.


 6. Mirjana 02.08.2012

  Ne znam tačno koliko ostaje, samo ti je moj savet da ne nasedaš na extasy. Vraski je dobra tabletica. Ako je je uzmeš u dobrom raspoloženju ona ti to povećava mnogo puta više. Ako je uzmeš i vodiš ljubav neverovatan je osećaj, ali to je samo navlačenje. Počnes od jedne tablete pa ti ubrzo padne tolerancija pa drugu, treću i tako u nedogled. Juriš onaj osećaj od prve tablete, a to više ne možes da doživiš i daje ti osećaj lažne sigurnosti.

  Ja sam imala sreće, nisam se navukla i nemam posledica, ali mislim da sam ja jedna od milion. I zato iskren pozdrav i savet tebi i svima onima koji čitaju, ne zanosite se nikakvim drogama i ne uzimajte ih ni da probate. To je samo trenutno lepo, a posle, šta ce biti posle? Nemojte biti sebični ni prema sebi ni ljudima oko vas koji vas vole i koje vi volite, nemojte živeti za trenutak nego se osvrnite oko sebe i recite: neću dozvoliti da ljudi koji me vole pate zbog mene i moje sebičnosti da mi je trenutno lepo, a posle zbog mog nerazmišljanja dozvolim da me gledaju, a ne mogu da mi pomognu. Budite jaki, svi mi imamo probleme, ali nije rešenje tražiti ga u narkoticima. Tu nema resenja, nego samo još gori i veći problemi i vama i ljudima oko vas.


 7. RIKI 30.06.2010

  Koliko ostaje u mokraci ekstazi treba mi tacno. . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde