Gingivitis - upala desni


Uzrok nastanka

Faktori koji utiču na razvoj zapaljenske reakcije su: slaba higijena usne šupljine, zubne naslage, pušenje, manjak vitamina i minerala, dijabetes, hormonske promene (pubertet, menopauza, trudnoća, menstruacija), stres, genetska predispozicija. 
Primarni su uzroci svih gingivitisa bakterijski plak i nedovoljna higijena usne šupljine, a kod ulceroznoga gingivitisa bolesnici su gotovo uvek jaki pušači.
 Na prvom mestu je gingivitis simplex (gingivitis prljavih usta) uzrokovan plakom, koji se javlja u gotovo 95 posto osoba. Dentobakterijski plak je mekana, žućkasta promena koja čvrsto prianja uz zub, pogotovu uz rubove zubnog mesa. U manjim količinama nije vidljiv, nego tek kad se oboji specijalnim bojama. Nastaje pričvršćivanjem proteina iz pljuvačke na površinu zuba, a zatim dolazi do naseljavanja bakterija koje dovode do upale. Sledi akutni nekrotični ulcerozni gingivitis koji se uz prethodno navedeni ubraja u najčešću bolest gingive, vrlo često se ponavlja i razvija u ulcerozni parodontitis. Počinje u mladosti, najčešće u jesen i zimu, ili posle stresnih situacija. Od osnovnih vrsta još razlikujemo gingivitis gravidarum (u trudnoći) i gingivitis pubertas (u pubertetu) koji se razvijaju pod uticajem hormonskih promena.
 

Klinička slika

Gingivitis karakteriše slabija ili jača upala gingive (zubnog mesa). Upala počinje u delu gingive između zuba (interdentalne papile), širi se na ostatak gingive, a u uznapredovaloj fazi zahvata celu gingivu. Promena boje počinje laganim crvenilom, da bi u hroničnoj fazi postala lividnocrvena. Gingiva je otečena i bolna, krvari i na najmanji dodir, ali i spontano. Ako gingivitis dugo traje zbog otoka, postoji sklonost povećanja gingive.
 Gingivitis gravidarum ne prati baš svaku trudnoću. Naime, pri dobroj higijeni usne šupljine i redovnoj kontroli neće biti ni gingivitisa, ali ako u području gingive postoji bakterijski plak, gingivitis će se ipak razviti i zbog hormonskih uticaja biti jače izražen. Gingivitis u pubertetu javlja se u slučaju postojanja naslaga bakterijskog plaka u usnoj šupljini ili ako je izraženo disanje na usta. Podjednako je čest u dečaka i devojčica, a simptomi su isti kao i kod ostalih vrsta gingivitisa. Prestankom puberteta promene neće nestati ako su i dalje prisutni faktori koji pospešuju proces.
 
 

Lečenje

Lečenje gingivitisa uglavnom je usmereno na odstranjenje svega što izaziva lokalnu iritaciju i sprečavanje odlaganja bakterijskog plaka koji je i inicijator upalnog procesa gingive. U pojedinim slučajevima indikovana je primena antibiotika, a u težim oblicima i metronidazola.
Higijenu usne šupljine treba sprovoditi redovno i na pravi način, pravilno odabranom četkicom uz obavezno korišćenje zubnog konca. Preventivna stomatologija usmerena je ne samo na prevenciju oralnih bolesti nego i na lečenje ranih znakova s namerom da se spreči širenje bolesti. Kako bi se prevencija u praksi i ostvarila, treba istaći dobru edukaciju kao i saradnju pacijenta i stomatologa, pre svega u smislu razvoja poverenja, nakon čega, naravno, slede redovni pregledi (kontrole), uz čišćenje zuba i lečenje zapuštenog zuba na vreme, pre nego što početni procesi uzmu maha i naprave nepopravljivu štetu. 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Nada 20.08.2021

  Ima. Upalu desni stada pijem


 2. Malenovic 07.04.2018

  Godinam sam imao problem sa krvarenjem desnih od početka puberteta do kasnih tridesetih, sve je prestalo kad mi je pukao čir na dvanestopalačnom i pio terapiju za lečenje heliko bakterije.


 3. аца 038 09.10.2012

  Imam upalu desni, imam slabe bolove, ali ponekad znaju da budu i jači, pritom sam alergičan na jugocelin. Koje antibiotike da uzimam?


 4. radojka 11.05.2012

  A sta kad se bolest desni vraca opet pa opet nakon dubinskog ciscenja. I ciscenja koncem i pranja 2 puta dnevno iuvjek se nadje 4 do 5 zuba pod brojem 5 mm. Molim vas da mi savjetujete sta cininiti ili vaditi sve zube. Neznam sta da radim dentist hoce samo da operise a to je jako skupo. Molim za odgovpor unaprijed hvala


 5. Marina 21.12.2010

  Jako me bole desni i krvare vec dana. Imam cak i neke tamne naslage oko zuba tako da mi cela gornja vilica deluje upaljeno. Mnogo je bolno, i ne znam sta da radim a ovo vase tumacenje mi je bitno pa bih vas zamolila da mi pomognete!


 6. Zeljka 17.09.2009

  Postovani, imam upalu desni gornje strane sa desne strane, sta mogu da pijem. Nemam jake bolove, ali mi je malo oteceno. Zeljka


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde