Um strada zbog bolesnih zuba


Bolesti desni i zuba mogu se negativno odraziti na rad mozga jer dovode do zapaljenskih procesa u celom organizmu, što je rizičan faktor za gubitak mentalnih funkcija.

Oralna higijena je veoma važna. Redovno pranje zuba, korišćenje konca za čišćenje zuba i redovan odlazak kod zubara može da pomogne starijim osobama na očuvanju moždanih sposobnosti, zaključili su istraživači sa američkog Univerziteta Kolumbija.

Tokom ranijih istraživanja utvrđeno je srčane bolesti, šlog, dijabetes i Alchajmerova bolest imaju direktne veze sa lošim zdravljem usta.

Američki stručnjaci sada su ustanovili da bolest desni može negativno da utiče i na funkcionisanje mozga kroz nekoliko mehanizama, između ostalog izazivajući zapaljenske procese u celom organizmu, što je rizičan faktor za gubitak mentalnih funkcija.

Tokom istraživanja analizirano je zdravstveno stanje 2.350 osoba starih 60 i više godina.

Utvrđeno je to da oni ispitanici kod kojih je konstatovan „porfiromonas gingivalis", koji izaziva oboljenje desni, imaju problem da se posle nekog vremena prisete niza od tri reči čak trostruko veći.

Takođe, dva puta je veći rizik od problema sa takozvanim odloženim verbalnim prisećanjem i oduzimanjem brojeva.

Članovi tima sa Kolumbije, kojim je rukovodio doktor Džejms Noubl, naglašavaju da su ovi rezultati preliminarni, ali da ukazuju da istraživanja veze između oralnog zdravlja i umnih sposobnosti svakako treba nastaviti.

Želite da zakažete pregled kod zubara? Popunite kontakt formu i pošaljite nam svoj upit i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde