Prof. dr Tatjana Novaković

Specijalista endokrinologije

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Endokrinolog prof. dr Tatjana Novaković je ukupni radni staž stekla ozbiljnim, sveobuhvatnim i kvalitetnim kliničkim radom u domenu svih oblasti interne medicine i posebno endokrinologije.

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Cenovnik usluga


Naziv usluge RSD
Pregled endokrinologa
8,000
Cene su podložne promenama bez prethodne najave. Trudimo se da sve informacije budu tačne, ali mogućnost greške postoji, pogotovo usled promene kursa ili iz tehničkih razloga. Ukoliko se desi da cena usluge nije ista kao kao ona na sajtu u trenutku rezervacije, obavestićemo Vas telefonom ili putem emaila o ispravnoj ceni i ponuditi Vam da je prihvatite ili odustanete od rezervacije.

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 72

  1. Prolaktin mi je bio 3.370 posle osam meseci terapije bromokriptinom spao je na 593, međutim posle mesec dana, čak i pored bromokriptina skočio je na 773. Na svoju ruku prestala sam da pijem lek. Sledeći ciklus je bio redovan. Međutim ovog meseca nisam dobila. Devetog dana kašnjenja sam uradila test na trudnoću koji je bio negativan. Rezultati prolaktina će mi biti gotovi tek za par dana. Da li smem ponovo da počnem sa bromokriptinom bez obzira na prekid?

    Odgovoreno: 02. 02. 2014.
    • Prof. dr Tatjana Novaković

      Poštovana,
      Vrednosti prolaktina su bile povišene značajno i zbog toga ste dobili odgovarajuću terapiju, niste trebali da prekinete lečenje bez konsultacije sa endokrinologom. Niste naveli da li ste radili nmr endokranijuma, da li ste koristili neke lekove, ne znam šta je razlog porastu hormona, u svakom slučaju sačekajte rezultate, javite se endokrinologu da vam ponovo uvede terapiju, lečenje je dugo, a lekar određuje koliko i određuje dozu održavanja leka. Postoje i drugi preparati koji su skuplji ali su konforniji i lakše se podnose.
      Pozdrav

  1. Koloidne ciste na štitnoj žlezdi
    Pitanje broj: #124892

    Godinama imam koloidne ciste na štitnoj žlezdi 4mm i 6mm hormoni bili u granicama. Pri proveri hormona od pre par dana rezultati su sledeći t3 1. 79 t4 88. 02 ts h 7. 47 ft3 4. 5, ft4 12, 9, anti tpo 74 i anti tgat 1% 750. Da li treba početi sa nekom terapijom?

    Odgovoreno: 02. 02. 2014.
    • Prof. dr Tatjana Novaković

      Poštovana,

      Vrednosti nivoa stsh ukazuju na insuficijenciju žlezde, ali su hormoni i dalje u normalnom opsegu, ovako stanje nazivamo subkliničkom hipotireozom. Promene u građi žlezde su verovatno posledica autoimunog procesa tkz. Limfocitarnog hroničnog tiroiditisa. Ovaj proces dovodi do slabosti odnosno insuficijencije štitaste žlezde. Ukoliko nemate nikakvih subjektivnih tegoba, uvođenje terapije se može odložiti, te vam savetujem da hormone proverite za tri meseca. Ukoliko je stsh tada oko 10 terapiju treba uvesti. Napominjem terapija se koristi doživotno, obavezno uvodi postepeno, individualno je prilagođena i u saradnji sa endokrinologom.

      Pozdrav

  1. Periferna neuropatija i dijabetes
    Pitanje broj: #112461

    Prije otprilike 3 godine otkriven mi je dijabetes od tada se liječim tabletama i šećer mi je uvjek u nekim granicama naprimjer tromjesečni šećer 6, 9 inace sam hipertoničar već 15 godina i koristim redovnu terapiju zbog bolova i trnjenja stopala i ruku uraden mi je emng nalaz koji glasi: srednje teška dijabetička neuropatija u terapiju uključen berlition 600 mene zanima da li bi ljekar trebao uključiti insulin jer je već doslo do oštećenja nerava 

    Odgovoreno: 16. 02. 2013.
    • Prof. dr Tatjana Novaković



      Periferna neuropatija je česta komplikacija tipa 1 i tipa 2 dijabetesa, a čak i do 50% starijih od 60 godina ima ovu komplikaciju dijabetesa. Velikom broju pacijenata sa tipom 2 dijabetesa je neophodna insulinska terapija, bilo samostalno ili u kombinaciji sa drugim farmakološkim agensima, u cilju postizanja terapijskih ciljeva. A cilj terapije je da hba1c manji od 7% , a glikemija preprandijalno manja od 7 mmol/l a postprandijalno 9 mmol/l. Vas lekar vam je propisao berlithion ao 600 i njega uzimajte tri meseca, za sada postižete dobru glikoregulaciju ali ukoliko se vrednosti hba1c povećavaju uvođenje bazalne doze insulina u kombinaciji sa lekovima bi bilo od koristii. Studije su potvrdile da samo dobra glikoregulacija odlaze pojavu hroničnih komplikacija. Obzirom da je tri godine od kada znate za dijabetes jos uvek dobro kontolišete bolest tabletama, neka tako i ostane, ali ukoliko se nešto poremeti rano uvođenje insulina bi bilo korisno. Najvažnije je postići i održavati dobru glikoregulaciju.

  1. Bolujem od hipertireoze 1, 5 dana. Već 2, 5 meseca ne pijem lekove, poslednje vađenje krvi tsh mi je bio-0, 176. Ft3-4, 00; a ft4-13, 99. Doktor me je ostavio bez terapije, kaže da nije potrebno. Da li ukoliko ostane ovako stanje na dalje, da li mogu oči da mi se vrate u normalno stanje, bez obzira na nesto niži tsh? Inače, pre toga sam pila 1/4 tirozola od 5mg, svaki drugi dan, 20-ak dana i prekinula sa terapijom/ jel jako brzo mi se normalizuje tsh, a ft3 i ft4 padnu ispod granica normale, znači kada mi je tsh u normali, meni su niski druga 2 hormona. Da li je do leka, ili mi on zapravo uopšte i nije potreban?

    Odgovoreno: 16. 02. 2013.
    • Prof. dr Tatjana Novaković

      Potrebno je da uradite i ultrazvuk žlezde, antitela na tsh receptor, da bi se izdifirenciralo o kojoj se vrsti hipretireoze radi. Potrebne su i češće kontrole. Moguće je da imate nodus koji je hiperfunkcionalan a takva stanje se ne leče lekovima. Pre operativnog lečenja hipertireoze izazvane toksičnim adenomom iil polinodoznom strumom pacijenta treba dovesti u eutiroidno stanje primenom tireosupresiva i tada dolazi u obzir primena lekova. Pretpostavljam da je vaš endokrinolog razmotrio sve mogućnosti i da najverovatnije zbog toga prekinuo terapiju.

  1. Hypothyreoidismus alius
    Pitanje broj: #110716

    Imam 33. God. I pre pet meseci sam saznala da imam problem sa štitnom žlezdom. Sadašnja dijagnoza je hypothyreoidismus alius e03, tsh14, 9 ft412, 37, antitela 177, imate li neki savet za ovo moje stanje? 

    Odgovoreno: 06. 01. 2013.
    • Prof. dr Tatjana Novaković

      Subklinički hipotiroidizam se karakteriše povišenim vrednostima tsh uz normalne vrednosti ft4. To je stanje koje je kod vas, ukoliko su vrednosti tsh >10mu/l postoji generalno mišljenje da se levotiroksin uvodi, te je trebalo da se uvede terapija. Uvođenje terapije se savetuje i u trudnoći, infertilitetu kao i kod dece i adolescenata.
      Medjutim lečenje ostalih pacijenata sa vrednostima tsh <10mu/l je i dalje kontraverzno obzirom da ne postoje dokazi o udruženosti tako blagog subkliničkog hipotiroidizma sa kliničkim simptomima, biohemijskim nalazima (hiperlipidemija) i kardiovaskularnim oboljenjima. Sa druge strane u slučaju vrednosti tsh>10mu/l postoje dokazi o progresiji bolesti u klinički hipotiroidizam i pogoršanju hiperlipidemije posebno kod osoba sa povišenim tpo at kao što je slučaj kod vas. Dakle treba pratiti stanje i lipida u krvi, ukoliko je tsh i dalje visok uvesti terapiju.

Prikazano 6-10 od ukupno 72 pitanja




Zakažite pregled kod Prof. dr Tatjana Novaković