Prof. dr Tatjana Novaković

Specijalista endokrinologije

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Endokrinolog prof. dr Tatjana Novaković je ukupni radni staž stekla ozbiljnim, sveobuhvatnim i kvalitetnim kliničkim radom u domenu svih oblasti interne medicine i posebno endokrinologije.

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Cenovnik usluga


Naziv usluge RSD
Pregled endokrinologa
8,000
Cene su podložne promenama bez prethodne najave. Trudimo se da sve informacije budu tačne, ali mogućnost greške postoji, pogotovo usled promene kursa ili iz tehničkih razloga. Ukoliko se desi da cena usluge nije ista kao kao ona na sajtu u trenutku rezervacije, obavestićemo Vas telefonom ili putem emaila o ispravnoj ceni i ponuditi Vam da je prihvatite ili odustanete od rezervacije.

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 72

  1. Štitna žlezda i menstrualni ciklus
    Pitanje broj: #110726

    Radila sam hormone štitne žlijezde s-tsh - 1, 88. Ft4 - 13, 98. A radila sam i ostale hormone zato što nemam menstruaciju već 5 mjeseci a imam 32 godine. I glase, lh - 18, 31. Fsh - 18, 73. Prolacition - 19. Estradiol ii - 188, 10. Testosteron 0, 13. Progesteron 1, 28. 

    Odgovoreno: 06. 01. 2013.
    • Prof. dr Tatjana Novaković

      Hormoni tiroidne žlezde su normalni, kao i nivo prolaktina, testosterona ali nalazi fsh i lh ukazuju na insuficijenciju ovarijuma, treba da se javite endokrinologu da se ustanovi o kakvom problemu se radi, da se izazove ciklus i da dobijete hormonsku terapiju.

  1. Imam problem sa štitnom žlezdom u pitanju je hipertireoza, već 2, 5 meseci. . . Smršala sam dosta, ubrzan rad srca, nervoza. . . Doktorka mi je prosledila terapiju tiastat 3x1, propranolol 40mg 2x1/2, bromazepan 1, 5mg 2x1 i folan 2x1. . . . . Nakon tri bočice popijene tiastata dobila sam osip po telu, doktorka mi je izbacila tiastat i folan, i ubacila ptu 3x1, ali sam se posle 5 dana opet osula, i prestala piti ptu!! Dr. Mi je rekla da sada dok ne dođem na kontrolu 10. 01. 2013. Pijem svako jutro jedan čep orahovca, jer je pun joda, i da ako ne budu bolji nalazi, operacija jer kaze nema šta drugo, ja se dobro osećam, nemam nikakve bolove i slično!!! Moji poslednji nalazi su 04. 12. 2012. T3-22, 49 t4-61, 69tsh-0, 07!!! Da li je moguće da ne postoji vise ni jedan lek sem ova dva? 

    Odgovoreno: 06. 01. 2013.
    • Prof. dr Tatjana Novaković


      Niste naveli referentne vrednosti ali rezultati nisu dobri i dalje. Ne znam da li sam dobro shvatila vi ste sada bez terapije. Tokom medikamentne terapije neophodno je praćenje funkcije štitaste žlezde. Po uvođenju terapije potrebno je određivanje ft4 na 4 do 8 nedelja. Kada se postigne stabilno eutiroidno stanje ft4 se određuje na 8 do 12 nedelja. Tsh može dugo da ostane suprimovan tokom terapije hipertireoze te nije idealan parametar za praćenje efekata medikamentne terapije. U vašem slučaju ovaj cilj nije postignut zbog osipa. Ukoliko dođe do ozbiljne nezeljene reakcije na jedan od tionamida ne treba ga menjnati drugim, jer postoju ukrštena reaktivnost. Možda pomogla terapija radioaktivnim jodom, primena tireosupresivne terapije pre primena radioaktivnog joda se ne preporučuje, osim kod osoba sa veoma visokim rizikom zdravstvenih komplikacija, ili kod osoba sa veoma visokim koncentracijama tiroidnih hormona. Treba uvesti beta adrenergičke antagoniste ukoliko nema kontraindikacija. Možda je i operacija izbor. U svakom slučaju orahovača nije lek a hipertireoza mora da se leči a lečenje je moguće ali je pristup individualan. Morate se javiti endokrinologu.

  1. Cystis glandulae thyreoideae
    Pitanje broj: #106615

    Citološki nalaz u dobijenom punktatu se nalazi velika količina koagulisanog gustog inaktivnog koloida, retke pravilne folikularne ćelije sa tamnim jedrima i mikrofagi u kojima se vidi dosta hemosiderina. Ph dg>cystis glandulae thyreoideae. Eo 41 kako se leči ovo obolenje?

    Odgovoreno: 15. 10. 2012.
    • Prof. dr Tatjana Novaković

      Niste naveli dimenzije ciste, ciste su uglavnom benigne ali ukoliko su ciste velike ometaju gutanje, otežavaju disanje, potrebno ih je operativno ostraniti. Veće ciste od 4 cm imaju tendenciju da recidiviraju i njihov aspirat je obično siromašan ćelijama tako da ih treba uputiti hirurgu. One sa sobom nose i rizik od maligne alteracije ciste se mogu i prazniti naravno tretman rade endokrinlozi ili endokrini hirurzi, tkz. Fna, ali se ponovo pune te je operacija najoptimalniji način lečenja. Zbog toga potrebno je da se sa rezultatima javite endokrinom hirurgu. Razumem da ste uplašeni, ali nemate razloga za brigu. Verujte vašem endokrinom hirurgu i sve će proći kako treba.

  1. Sindrom policističnih jajnika
    Pitanje broj: #106542

    Na ginekološkom pregledu rečeno mi je da imam sindrom policističnih jajnika i da kad uradim ove analize odem kod endokrinologa. Zakazala sam pregled ali se čeka mesec dana.  S-glukoza 5. 4 s-gvozdje 25. 5 g 60 4. 4 g 120 5. 6 g 180 5. 2 frt4 12. 1 pmol/l tsh 1. 1 mu/l tott3 1. 89nmol/l hba1c mmol/mol 31 UZ nalaz: oba lobusa Štitne žlezde normalne veličine, homogene eho strukture bez definisanja nadoznih promena.

    Odgovoreno: 15. 10. 2012.
    • Prof. dr Tatjana Novaković

      Iz priloženog mogu da vam kažem da imate normalne vrednosti glikemije i da vam je hba1c parametar dugoročne, retrogradne glikoregulacije dobar, da je funkcija tiroidne žlezde normalna, i da je tiroidea morfološki intaktna. Međutim, pored policistično promenjenih jajnika potrebno je da vas endokrinolog pregleda i da predloži koje hormonske analize treba da uradite. Na osnovu toga doneće odluku o daljem lečenju.

  1. Kao devojka imala sam neredovne menstrualne cikluse 0d 35 0d 50 dana ciklusa. Sada imam 31 god. Dvoje dece. Trudnoće su mi bile veoma loše, preležala sam ih zbog nedostatka progesterona. Izražena mi je maljavost, pritisak sam dobila posle druge trudnoće (sada je normalan) ali je puls oko 80-90 otkucaja i masnoća u krvi mi je na granici, imam 7 kg viška. Da li je potreban pregled kod endokrinologa?

    Odgovoreno: 15. 10. 2012.
    • Prof. dr Tatjana Novaković

      Svakako treba da posetite endokrinologa koji će vas pregledati, i napraviti plan ispitivanja. Prema ovome što ste naveli verovatno je u pitanju policistična bolest jajnika, koja je posledica insulinske rezistencije, zbog ovih poremećaja nastaju problemi sa ciklusima koji su neredovni, često anovulatorni, prisutna je maljavost, pove ć ava se telesna masa. Sve će vam objasniti endokrinolog, tražiće i konsultaciju ginekologa. Lečenje je moguće, korist je velika i zato se javite endokrinologu.

Prikazano 11-15 od ukupno 72 pitanja




Zakažite pregled kod Prof. dr Tatjana Novaković