Oboljenja krvnih sudova jetre

Tromboza hepatičke arterije može nastati u toku tumoroznih procesa, citostatske terapije, infekcije, endokarditisa, ligatura u toku operacija, trombocitopenične purpure, poliartritisa, generalizovane arterioskleroze i dr.

Najčešće ne postoje izraženi i specifični simptomi. Ukoliko se razvije infarkt u jetri, javlja se jak bol pod desnim rebarnim lukom, hipotenzija (snižen krvni pritisak) i šok. Palpatorno je jetra veoma bolna.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih nalaza, dopler-ultrasonografskog pregleda jetre i angiografije.
 


Najčešće, reparacija arterije nije izvodljiva. Sprovodi se lečenje osnovnog oboljenja, a u šoku antišok terapija.


Aneurizma hepatičke arterije je retko oboljenje. Može biti kongenitalna, kod operativne traume, u arteriosklerozi, mikotična kod infekcije i dr. ekstrahepatična lokalizacija je češća nego intrahepatična.

Klinička slika je nekarakteristična. Početak bolesti se vezuje za rupturu, koja je često sa fatalnim ishodom. Klinički nalaz je negativan. Retko se palpira tumor, uvećana jetra i auskultatorno se čuje šum.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih nalaza, dopler-ultrasonografskog pregleda jetre i angiografije.

Primenjuje se angiografska embolizacija. U slučaju neuspeha sprovodi se hirurško lečenje (parcijalna ili potpuna ekscizija aneurizme, ligatura hepatičke arterije).


Opstrukcija hepatičkih vena (veno-okluzivna bolest) je oboljenje za koje je karakterističan nalaz - potpuna ili nepotpuna opstrukcija centrolobulusnih i sublobulusnih grana i hepatičkih vena, atrofija parenhima i fibroza jetre. Uzroci su toksini, radijacije, oralna kontraceptivna sredstva, transplantacija bubrega, imunosupresivna terapija, alkohol.

Klinički se ispoljava bolnom jetrom, ascitesom (prisustvo tečnosti u trbušnoj duplji) i splenomegalijom (uvećana slezina). Može se završiti fatalno. U hroničnom obliku se ispoljavaju znaci portne hipertenzije.


Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih analiza, dopler-ultrasonografskog pregleda jetre, histološkog nalaza.

Lečenje je simptomatsko.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde