Apsces jetre

Apsces jetre je retko oboljenje najčešće uzrokovano gastrointestinalnim, a ređe sistemskim infekcijama.

 

Uzrok nastanka

Uzročnici mogu biti bakterije, paraziti i gljivice.
Bakterije u jetru mogu da prodru na više načina: venom portom, ascedentnim holangitisom, hepatičnom arterijom, direktnim širenjem zapaljivog procesa, unošenjem bakterija prilikom povrede prednjeg trbušnog zida. Abdominalna zapaljenjska oboljenja koja dovode do apscesa u jetri su apendicitis, pankreatitis, ulcerozni kolitis, peritonitis, a najčešće bakterijska infekcija hepatobilijarnog stabla i žučne kesice.

Klinička slika

U kliničkoj slici se može ispoljiti akutna simptomatologija: povišena septična temperatura, bol u desnom hipohondrijumu, subikterus ili ikterus (žutica). Jetra je uvećana, palpatorno bolna, slezina uvećana i meka.
Ukoliko se ne leči, apsces se može uvećati i prodreti u pleuru, plućni parenhim, bronh. Perforacija u bilijarno stablo dovodi do drenaže apscesa. Perforacija u trbušnu duplju je teška i često fatalna komplikacija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog nalaza, laboratorijskih analiza, ultrazvuka, CT-a (kompjuterizovana tomografija).

Lečenje

Veliki apscesi i multipli u jednom režnju se leče hirurški. Solitaran apsces manjih dimenzija može se drenirati perkutanom trashepatičnom punkcijom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Jasmin 18.10.2020

    Postovanje.prije 3 sedmice sam drenirao apsces i bilo je sve super do 2 tjedna nakonsto sam dobio prehladu i sad osjecam iste simptome da li je moguce da se apsces ponovo stvorio.


  2. Tomica 13.02.2019

    Uz reči pohvale, hteo bih reći da bi bilo dobro, ako je moguće, da u delu dijagnoza, pored nalaza, laboratoija, ultrazvuka, CT i slično, dodati koje laboratorijske analize su povišene, a koje snižene kod određenih bolesti i stanja.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde