Postiradijacioni kolitis


Postiradijacioni kolitis predstavlja oštećenje dela creva usled primene zračne terapije.

 

Uzrok nastanka

Težina radiogenog oštećenja creva zavisi od vrste zračenja (rendgensko zračenje, zatim radijum i kobalt), visine aplicirane doze, dužine trajanja serije zračenja i od individualne osetljivosti tkiva. Oštećenja creva zračenjem karakteriše sprečavanje mitoze ćelija što dovodi do poremećaja u sazrevanju i reepitelizaciji ćelija crevnog epitela.

Klinička slika

U akutnom stadijumu, neposredno posle zračenja, pojavljuju se rani simptomi i znaci (dijareje – prolivi, muka, povraćanje, a ponekada naglo izbacivanje krvi i sluzi iz creva). Simptomi se uglavnom brzo povlače, čak i bez medikamentozne terapije. Kasna simptomatologija nastaje nakon latentnog perioda od 6 meseci do 2 godine pa i više nakon završetka lečenja. Dominiraju crevne kolike, poremećeno crevno pražnjenje sa intermitentnim subkluzijama i tenezmima (naponi). Mogu nastati fistule sa susednim organima ili drugim delovima creva.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, irigografije, rektosigmoidoskopije sa biopsijom sluznice.

Lečenje

Lečenje je medikamentozno i hirurško. Medikamentozna terapija se primenjuje u lečenju akutnog radijacionog kolitisa. Bolesnicima se savetuje ishrana sa malo ostataka i bez iritativnih materija. Primenjuju se kortikosteroidi, sulfasalazin, antibiotici. Hirurška terapija je indikovana u slučajevima stenoze sa subileusom, perforacije, fistule i maligne alteracije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. milica 10.07.2010

    1999. god. sam primala zračnu terapiju, posle operacije karcinoma materice. U samom početku prve 2. god. su bile te krvave sluzave stolice, a da je kasnije, nakon 3. god. to prestalo. Medjutim, do dana današnjeg, dakle i posle 11. god. se natavljaju te sluzave stolice, na najmanje uznemirenje o stresu tek ne želim ni pričati, sa promenom vremena, sa najmanjim fizičkim naporima. Da ne govorim da od perioda zračenja ja pa i mnogi drugi ne mogu da kontrolišu pražnjenje creva zbog tih sluzavih stolica. I danas povremeno uzimam 5 asa, a u medjuvremenu zbog lošeg varenja došlo je i do obolenja pankreasa. Žučnih kanala i povećanja transaminaza u jetri, da ne govorim o drugim posledicama te zračne terapije. No i pored svega toga ja sam u radnom odnosu, a na inv. Komisiji, neće ni da komentarišu o tome, a kamoli da se izjasne koliki je procenat invalidnosti. Pa stvarno počinjem da verujem da sam možda nekom trebala da dam novac da bi dobila invalidsku penziju a ne samo 70% telesno oštećenje, dok je moja koleginica otišla u inv. Penziju a nije se ni zakašljala, pa se pitam gde je država u svemu ovome i kako može čovek sam da se izbori sa ovakvim problemima, kada je toliko bolestan a ne može da ostvari svoja prava? Jedina pomoć da bi se olakšale sve muke sa kolitisom creva, je pomoć samog pojedinca, zapravo pomoći sam sebi. Kako pomoći sam sebi: voditii računa kad je ishrana u pitanju, ništa masno, ništa prženo, mast, margarin ni u kom slučaju, izbaciti stari sir, može samo mladi neslani a svakodnevno bar jedna čaša kiselog mleka, izbaciti: žumanac, gazirane sokove, alkohol, kiselo, sveže mleko, groždje, bostan, dinje, svo sušeno voće, ograničiti i unos slatkiša, kolači i torte, koje imaju margarina i jaja u minimalnim količinama. Kad je o povrću reč ništa što nadima, kupus, pasulj, grašak u ograničenim količinama i to integralni, ili običan ali pasiran, kao i svo drugo povrće. Nikako zaprske i izbegavati luk u bilo kom obliku. Svo voće da bude potpuno zrelo i obavezno oljušteno. Ne jesti svež hleb i masne kifle, pite, gibanice, suhomesnate preradjevine ni u kom slučaju. Dosta dobroje jesi pirinač sa cimetom, krompir i neke vrste testenina, i obavezno prepečen hleb, dvopek, samo belanac od jajeta, paštetu od soje, kiselo mleko u što većim količinama, koziji mladi sir, surutku i td. Velika pomoć za smanjenje bolova je čaj od trave podubice, žalfija u ograničenim količinama, kantarion. Svako ko ima problema sa kolitisom obavezno da koristi sok od dunje, može mešavina dunje, jabukke i šargarepe, naravno sve obareno i izblendirano, jabuka sa cimetom rendana na naj sitnije i obavezno bar 2 banane svakog dana. Mogu i drugi domaći sokovi, ali nikako kiseli i to u ograničenim količinama. Treba piti dosta tečnosti. To je neko moje iskustvo za ovih 11 godina, pa biće mi drago ako nekom mogu da pomognem i ako sam ovim nekome bar delimično pomogla.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde