Diskus hernija [Neoperativno lečenje]

Hernijacija duskusa nastaje usled degenerativnih (artrotičnih) promena na kičmenim pršljenovima u vidu spondiloze i spondilartroze, kao i usled dugotrajnog sedenja i preteranog opterećivanja kičme u raznim neprirodnim položajima. Saznajte na koji način se diskus hernija može lečiti neoperativno.

Do diskus hernije najčešće dolazi prilikom podizanja tereta sa savijenom kičmom, rotatornim pokretima kičme, a na duže staze - lošim držanjem, mišićnom slabošću i disbalansom.

Kako nastaje diskus hernija?

U jedru diskusa ( nukleus pulposus) nastaju biomehaničke promene, kao i na kolagenu opne - prstena - anulus fibrosus. Dolazi do rascepa na opni u koju se utiskuje ili izliva jedro koje vrši pritisak na okolno tkivo. To se zove prolaps nukleusa - diskus hernia.

Simptomi 

Javlja se bol, spazmom mišića, radikularni (koren nerva) bolovi, koji se šire duž noge i ruke. Diskus hernija je najrasprostranjenije stanje na svetu i utiče na svakodnevne aktivnosti, a njene posledice mogu dovesti do velikih društvenih i psihičkih problema.
Najčešće obuhvata pršljenove L4-L5, L5-S1 ili u vratnom delu C5-C6, C6-C7, ali se može javiti i u torakalnom delu i na drugim pršljenovima.

Neoperativno lečenje diskus hernije

Operacije na kičmenom stubu izazivaju strah kod pacijenata. Međutim, danas su moguće nove metode lečenja diskus hernije bezbolno, bez operacije.
Neoperativno lečenje diskus hernije je za one koji:
  • Pate od diskusa vratnog ili lumbalnog dela kičme;
  • Ne žele da uzimaju lekove protiv bolova;
  • Su obišli mnoge lekare bez konkretnog pomaka u lečenju;
  • Ne žele da se podvrgnu operaciji diskusa i mogućim negativnim posledicama.

Kiropraktika

Kiropraktika je nauka zasnovana na principu da je bolest posledica prekida prirodnog nervnog toka, uslovljenog koštano-muskularnim disbalansom. Kiropraktika ( chiropractic, eng.) znači urađen rukama ili jednostavno  ručna manipulacija. To je umetnost korišćenja precizno usmerene, pravilno dozirane sile na zglob koji je izmešten. Ovo je najrasprostranjenija prirodna i neoperativna metoda lečenja koja kada se izvodi od strane školovanog i iskusnog kiropraktičara, dovodi do željenih rezultata.
Mozak, kičmena moždina i nervi, koji su u mnogo manjoj meri vezani za mozak - a u većoj za kičmenu moždinu, čine sastavni deo nervnog sistema. Kičmena moždina predstavlja kanal za prenos 'nervnih informacija' od mozga do samih nerava, i nazad. Kada se ovaj protok na bilo koji način poremeti, dolazi do promena i smetnji u funkcionisanju organizma. 
Zadatak kiropraktičara je da otkirje precizno mesto od kojeg kreću problemi, tj. on traži uzrok, čijim rešavanjem može otkloniti ili ublažiti posledice. 

Stav kineske tradicionalne medicine

Sa kineske tačke gledišta, disbalansi koji dugo opstaju u telu su uroci oboljenja. Reakcije tela jasno se vide i osećaju u toku dana. Može doći do povećanog lučenja, zamora, povećane aktivnosi, temperature ili čak emotivnih reakcija. Ove reakcije su poželjne, jer upravo su one pokazatelj da je proces počeo. 
Uticaj tradicionalne kineske medicine, istražuje se i potvrđuje u zapadnjačkim metodama (primer brzog nadražaja, poboljšanje kvaliteta krvi i limfe, bolji rad organa za varenje...). Redovnim tretmanima bolovi postaju manje intenzivni, a kontrola osećaja je veća. Takođe, senzibilitet sopstvenog tela postaje veći, bol se konstatuje ranije i može pravovremeno da se tretira. 

Terapija

Terapija je važna preventivna mera koja doprinosi kvalitetu života i dobrom osećaju. 
U terapiji se mogu primenjivati specifične terapeutske masaže tela (po nauci istočne medicine), grudnog koša i grudne kosti u ležećem položaju, a zatim masaže leđa i vrata u sedećem položaju. Prvih par terapija mogu biti prilično bolne. Ovo zavisi od stranja organizma.
terapija bi trebalo da uključuje i limfnu drenažu. Pokreće se cirkulacija krvi i limfe, što pomaže u izbacivanju toksina i viška vode iz organizma. Pročišćavaju se i bubrezi, što pomaže izbacivanje peska ili kamena. Poboljšanje rada organizma ubrzava i olakšava oporavak diskus hernije. 
Opštim pristupom lečenja diskus hernije podizanjem celog tela i duha na viši nivo, a ne samo problematičnog mesta, ostvaruju se izvanredni rezultati, poboljšava se kvalitet života i operacije se mogu izbeći.
Podeli tekst:

Marina Markova je svoje školovanje završila u Rusiji. Nakon studija dolazi u Beograd, na poziv svojih kolega, lekara iz Srbije, gde počinje da radi. Nakon kraćeg perioda uspešnog rada i brojnih zadovoljnih pacijenata Mar...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde