Usne zahtevaju posebnu negu zimi

Hrapave i ispucale usne su zimi česta pojava. Zašto i kako da ih sada posebno negujete otkriva bečki profesor Hademar Bankhofer. 

Suve usne nastaju zbog stresa

Suve usne ne samo da ružno izgledaju, već su povezane i sa bolovima. Rizik za nastanak ispucalih usana povećava se usled stresa, nedostatka vitamina A i E ali i zbog povišene temperature. Osim toga usne brzo postanu hrapave kada ih napolju na hladnom vazduhu stalno vlažimo jezikom. 

Usne za razliku od ostale kože nemaju masne žlezde koje bi mogle da ih održavaju mekim. Osim toga je koža usana sama po sebi tanja nego ostatak naše kože, zbog čega su one toliko osetljive. 

Usne zahtevaju dodatnu negu tokom zime

Upravo zimi bi trebalo da ugodimo usnama, na primer tako što ćete ih svakog jutra masirati mekanom četkicom za zube. Tako će one postati zategnute i mekane. Ili ćete im ugoditi posebnom kremom za usne ili stikom za negu usana koji sadrže kamfor. 

Možete pre spavanja svako veče da umasirate malo meda i da ostavite da deluje preko noći. Veoma je smisleno da umasirate nesoljeni puter ili sirov krompir. Isecite krompir na pola i više puta dnevno ga utrljajte u usne. 

Usne možete više puta dnevno masirati i uljem pšeniccnih klica ili kakao-puterom. Posebno delotvoran recept je bademovo ulje iz apoteke, a veoma dobre rezultate postiže i hladno cedjeno maslinovo ulje. Za negu usana možete koristiti ulje plućnjaka. 

Ako imate rapave, ispucale usne svakog dana pijte 2 do 2 i po litra mineralne vode ili nezasladjenog biljnog čaja. 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Milica 11.02.2009

    Jel zna neko gde mogu da nabavim ulje plućnjaka? Prvi put čujem za to ulje.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde