Kiseli kupus je hrana i lek

Kupus potiče od samonikle biljke, poreklom sa priobalja Mediterana. Iako se po njegovom ukusu ne bi reklo, osnovni sastojak ovog povrća je vitamin C. Šolja seckanog kupusa zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan antioksidans, zaslužan za usporavanje starenja organizma, odličan u lečenju jetre i jačanje imunološkog sistema.

Pored toga, ovo povrće sadrži i mnogo kalcijuma, kalijuma, gvožđa, vitamina B kompleksa, beta karotena i drugih vitamina i minerala. Sorte kupusa čije je lišće crveno sadrže više vitamina nego njihovi rođaci zelenkastih listova.

Omiljeno zimsko jelo u Srbiji je sarma, a za dobru sarmu potreban je dobar kiseli kupus.

Kako se kiseli kupus?

Već godinama unazad ovakav kupus možete kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama i pijacama, a pravi domaćini kisele ga kod kuće u kacama, drvenim ili plastičnim.

Krajem novembra, ili početkom decembra, potrebno je kupiti kupus koji mora biti čvrst. Mnogi se slažu da je najbolji futoški, ali su podjednako dobri i šumadijski ili horgoški.

Glavice srednje veličine se očiste od spoljnih listova, malo se zareže koren, a potom se ređaju u dobro oprano bure koje na dnu ima slavinu za pretakanje rasola. Kupus se postavlja tako da koren bude okrenut ka dnu bureta.

Prokuvati i ohladiti vodu u kojoj se potom rastvori so. Na 100 kg kupusa ide 3 kilograma soli. Naliti bure da kupus ogrezne, a zatim poklopiti nekim teškim predmetom, kamenom najbolje, koji će držati glavice da ne plivaju po kaci.

Bure dobro zatvoriti i ostaviti u podrumu, špajizu ili nekom drugom prohladnom mestu gde će ostati tokom cele zime. Vodite računa da nije na nekom suviše hladnom mestu gde može da zamrzne.

Delotvornost rasola

Rasol iz kupusa se mora redovno pretakati. Tečnost koju ste ispustili sa dna vratite u bure, i tako dva puta nedeljno.

Ako vremenski uslovi to dozvoljavaju, kupus u buretu može da stoji do maja, čak i juna meseca, a dotle uživajte u sarmama, podvarku, salati, pitama, rasolu...

Da li znate da je rasol, kao nusprodukt kiselog kupusa, čest sastojak dijeta za mršavljenje jer ubrzava varenje. Posebno je delotovran ako vas muči mamurluk.
Inače, kupus vrenjem ili fermentacijom ne gubi svoje korisne sastojke. Naprotiv, neki sastojci koji su dobri za zdravlje razvijaju se tek procesom vrenja.

Mlečna kiselina koja tada nastaje, jača imuni sistem, regulišu probavu, obnavljaju crevnu floru... Osim toga, kiseli kupus je odličan izvor vitamina K, C, B6, kao i folne kiseline.

Dakle, naseckajte kupus, pospite po njemu tucanu suvu papriku i uživajte do proleća.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Radisa 04.12.2022

    Preporucuje se u bure sa kupusom staviti ren i cveklu jer ren ga odrzava da ne balavi a cvekla daje boju i aromu.


  2. Miloš 09.12.2013

    Kad se slaže kupus u bure ili bilo koji drugi sud, glavica se okrece nagore da bi so koja se nalazi u vodi ulazila u kupus i zato se rasol pretace da bi so koja pada na dno kruzila i kiselila kupus


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde