Dan posle Guče - mamurluk

Ono što je karaktseristično za opijanja u Guči, jeste da se alkohol unosi  iz dana u dan. Organizam ne stiže da se oporavi i "očisti", a već stižu nove količine alkohola. To uzrokuje mamurluk. Mamurluk je fizičko i emocionalno stanje koje nastupa nakon prekomerne upotrebe alkoholnih pića. Najčešće su takve osobe danima nesposobne za obavljanje posla, neku fizičku aktivnost, a što je najopasnije, u takvom stanju učestvuju u saobraćaju i neretko izazivaju saobraćajne nesreće!

Čak i posle prestanka pijenja, alkohol i dalje prolazi kroz organizam. Jetra polako prerađuje alkohol i izbacuje ga iz organizma. Potrebno je određeno vreme da se telo oporavi od prevelike količine alkohola. Znači, mamurluk je ono stanje, kada se eliminacijom alkohola, organizam polako vraća u normalno stanje.

Ponekad, mamurluk predstavlja vrlo teško stanje, koje se vrlo mučno trpi i podnosi, pa se često doživljava kao prava bolest. Mnogi nisu posobni ni za kakav psihički ili fizički rad. Drugi opet probaju da funkcionišu, ali to teško ide. Kad se sa strane gleda, deluju kao usporeni film. Sporo se kreću, obavljaju poslove polako, usporeno, klone se naglih pokreta, s vremena na vreme se drže za glavu zbog buke, sve im smeta, itd. Neki simptomi mamurluka su: glavobolja, preosetljivost na muziku, glasan razgovor, škripu vrata, mučnina i nagon na povraćanje, jaka žeđ, pečenje u jednjaku, vrtoglavica, umor, opšta tromost i malaksalost. Psihički simptomi mamurluka su depresija, kajanje i strah.

Guča 2009 - mamurluk na svakom koraku. Da bi prevenirali mamurluk, potrebno je ispoštovati bar neke preporuke: u toku večeri piti samo jednu vrstu pića, po mogućnosti čistu i prirodnu. Znači, sa kojom vrstom alkoholnog pića počnete veče, sa njom i nastavljate i završavate. Nikako se ne sme piti naglo, već postepeno. Važno je jesti više puta tokom noći. Posle alkoholnog pića popiti čašu vode ili negaziranog soka. Gazirane sokove treba izbegavati, jer ubrzavaju resorpciju alkohola u krv. Ako se budete pridržavali ovih saveta, onda mamurluka ili uopšte neće biti ili će biti sasvim blag. Razume se, da poseban problem predstavlja pušenje koje daje svoj značajan doprinos mamurluku i lošem stanju.

Simptomi mamurluka, naročito oni teži oblici, se mogu ublažiti. Zato, ako ste se probudili u teškom stanju mamurluka, možete pomoći sebi na sledeći način: Trebate nešto pojesti, bez obzira da li imate apetit ili ne. Mnogi osećaju mučninu i nagon na povraćanje. Međutim, želudac je prazan. Posle svakog pokušaja se osećamo lošije, malaksali smo, iscrpljeni. Trebamo nešto pojesti. Tako će mučnina i nagon na povraćanje nestati. Mnogi osećaju jaku žeđ. Slobodno pijte dosta tečnosti, da bi nadoknadili izgubljenu vodu iz organizma. Stomačne tegobe se odlično otklanjaju pijenjem većih količina hladnog, gusto skuvanog i jako slabo zaslađenog čaja od kamilice koji se može piti umesto vode celog dana. Ako neko ima u domaćoj apoteci vitamine C i B6 u tabletama, onda će mu oni dobro doći. Glavobolja u mamurluku se najbolje otklanja uzimanjem aspirina. Paracetamol se ne preporučuje, jer nju razgrađuje jetra, koja u ovim uslovima ima previše posla oko razgradnje alkohola. Međutim, aspirin se ne sme uzeti pre ili zajedno s alkoholnim pićem, ni odmah posle njega, jer su sredstva protiv bolova u ombinaciji s alkoholom vrlo jaka i opasna. Zato, ne smete aspirin unapred uzeti, kao prevenciju za budući mamurluk! Jedino, ako Vas u toku mamurluka jako boli glava, možete je uzeti za ublažavanje bolova. Umereno toplo kupanje i masaža jako dobro deluju na iscrpljeni organizam. Malo gimnastike i šetnja odlično deluju. Naravno, ne treba preterati sa vežbama i još više premoriti već iscrpljeno telo. U obzir dolaze samo lagane vežbe. Šetnja na vazduhu može jako dobro da popravi krvni pritisak. Crna kafa se nikako ne može preporučiti, jer ona samo nadražuje već i onako prenadraženi nervni sistem i time pogoršava stanje. Zato preskočite crnu kafu taj dan. Jer, nasuprot narodnom verovanju, ona ne smiruje nerve, već ih još više nadražuje.

Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde