Iscrpljenost nakon lumpovanja u Guči

Nakon nekoliko dana i noći provedenih u Guči, nakon nespavanja, konzumiranja velike količine alkohola, prejedanja i fizičkog zamora, normalno je da se remeti normalan psihofizički ritam, organizam se iscrpljuje i posledice mogu bitno uticati na zdravlje, ali i na okolinu.

Najčešće nastaju malaksalost, glavobolja, pospanost, osećaj težine i bolovi u mišćima, slabljenje kratkotrajne memorije i koncentracije, dugotrajan umor i osećaj mučnine nakon blagog naprezanja, razdražljivost, osećaj napetosti ili nervoze.

Iscrpljenost organizma, dovodi do pada imuniteta, pa su neretke posledice različite infekcije (prehlada, grip, zapaljenje grla i slično) i dugotrajne glavobolje. Smanjena je koordinacija pokreta, tako da češće dolazi do povreda. Ono što je najozbiljnije, jeste vožnja automobila u takvom stanju. Pospanost, gubitak koncentracije i mamurluk dovode do neoprezne vožnje, nije retko ni uspavljivanje u toku vožnje, što dovodi do brojnih saobraćajnih nezgoda, a nažalost odnosi i brojne živote. Malo se razmišlja da je put od veselog raspoloženja i zaboravljanja briga i problema pod "uticajem jedne čašice", preko agresivnog i rizičnog ponašanja do tragičnog ishoda na žalost, veoma kratak. Guča je puna ljudi, Srbija je na nogama.

Nekog specifičnog tretmana kod ovakvih stanja nema. Najbitnija je prevencija. Unošenje velikih količina tečnosti u toku i nakon unošenja alkohola. Ne treba preterivati ni u količini alkohola, ali ni u količini hrane. Višesatni odmor i san su veoma važni. Ukoliko već planirate da provedete nekoliko "burnih" dana i noći, najbolje je doći organizovanim prevozom ili vožnju prepustiti nekome ko nije u takvom stanju. Ukoliko morate vi da vozite, odspavajte bar 6 sati pre vožnje, okrepite se umerenim obrokom i velikom količinom mineralne vode ili soka, pa tek onda krenite na put.


Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Allomanny 17.04.2011

    Pročitajte ceo blog prilično dobro


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde