Vitamin B2

Vitamini B grupe su kombinacija više vitamina. Nalaze se zajedno u mnogim namirnicama i često zajednički deluju kako bi podstakli metabolizam, poboljšali rad imunološkog i nervnog sistema, utiču na rast ćelija i njihovu deobu. Zajedničkim delovanjem mogu suzbiti stres, depresiju i bolesti srca i krvnih sudova.

Namirnice koje su bogate vitaminima B grupe su:

  • Jetra i druge iznutrice.
  • Riba.
  • Živinsko meso.
  • Pivski kvasac.
  • Jaja.
  • Pasulj, grašak, pirinač.
  • Mlečni proizvodi.

Rastvorljivi su u vodi pa se svaki višak izlučuje mokraćom tako da se svakodnevno moraju unositi nove količine. Vitamin B2 (Riboflavin, Laktoflavin) potpomaže rast i plodnost, ubrzavajući hemijske procese neophodne za iskorišćavanje proteina i ugljenih hidrata, doprinosi zdravlju kože, noktiju i kose, potpomaže zarašćivanje rana u ustima i poboljšava vid i ublažava umor očiju.

Hemijska struktura

Riboflavin (B2) je derivat izoaloksazina. Spada u grupu vitamina rastvorljivih u vodi i vitamina s koenzimskom funkcijom. Najčešće se u organizmu nalazi u vezanoj formi kao flavin mononukleotid (FMN) i flavin adenin dinukleotid (FAD). U obliku FMN i FAD-a učestvuje u organizmu u osnovnim reakcijama metabolizma, pa ga nalazimo u svakoj ćelijii.

Kuvanjem hrane i izlaganjem sunčevom svetlu može se izgubiti manji deo riboflavina. Potrebe vitamina B2 su često vezane za unos hrane koja daje energiju, kao i za rezervne metaboličke potrebe. Riboflavin se brzo apsorbuje iz gornjih delova digestivnog trakta. Oko 60% FMN i FAD veže se za proteine plazme i distribuira se u niskim količinama u sva tkiva. Kod minimalnih doza riboflavina samo 9% se pojavljuje u urinu ,a kod većih doza veliki deo riboflavina se izlučuje nepromenjen. Stabilan je na toploti, ali ga razara vidljiva svetlost, UV zraci i alkalije koje dovode do brzog i ireverzibilnog raspadanja ovog vitamina. Čuvanje hrane na hladnom samo delimično uništava vitamin B2. Voda u kojoj se potapa zrnevlje i seme da bi pustilo klice je bogata vitaminom B2.

Apsorpciju riboflavina u organizmu pomažu vitamini B-kompleksa, vitamin C i fosfor, a odmažu alkohol, kafa, duvan, mnogo unetog šećera, kontraceptivne pilule i sredstva za smirenje.

Izvori

Izvori vitamina B2 su jetra, bubreg, riba, jaja, mleko, sir, kvasac,zeleno povrće. Sadrže ga: mleko, džigerica, žumance, obogaćeni beli i punozrni hleb, neoljušteno zrnevlje, cerealije, pivski kvasac, mlečni proizvodi, orah, osušene kajsije, meso (organi-bubrezi, goveđe srce), crni šećerni sirup od melase, surutka od mleka.

Uloga

Vitamin B2 se nalazi u svim ćelijama našeg organizma: ulazi u sastav enzima koji kontrolišu oksido-redukcione reakcije, važan je u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina, ima značajnu ulogu u održavanju normalnog stanja sluznica, vitamin B2 je indirektno uključen u održavanje integriteta membrane eritrocita. Često ga zovu faktorom rasta odnosno disanja ćelija. Uključen je u metaboličke procese u celom telu.

Dnevne potrebe

Količina riboflavina potrebnog organizmu varira prema faktoru nasleđa, rastu, okolini, polu, aktivnostima i zdravlju organizma, kao i kod većine drugih vitamina. Preporučene doze: muškarci 1.4-1.7 mg/d, žene 1.2-1.3 mg/d, trudnice i dojilje 1.5-1.7-2.0 mg/d

Crevna flora ljudskog organizma ga može sintetisati, ali u nedovoljnim količinama.

Hipovitaminoza

Deficit vitamina B2 predstavlja jednu od najčešćih hipovitaminoza u ishrani naših populacija i rezultat je niske potrošnje mleka i mlečnih proizvoda. Kod trudnica i dojilja potrebe za riboflavinom su povećane, ali uz pravilnu ishranu mogu uneti u organizam dovoljne količine ovog vitamina. 

Dugotrajni nedostatak riboflavina u organizmu može izazvati kliničke znakove bolesti. Ta se pojava naziva ariboflavinozom i javlja se kod ljudi s nepravilnom ishranom. Glavni znakovi ariboflavinoze javljaju se na usnama kao otok, pucanje kože na uglovima usana i crvenilo praćeno osećajem boli (žvale). Hronični nedostatak izaziva atrofiju sluzokože usana, crvenilo, otok jezika koji se izbrazda dubokim pukotinama (glositis). Na očnim kapcima i konjunktivama kapaka javlja se crvenilo i otok. Nedostatak riboflavina može dovesti i do prestanka rasta i izostanka reprodukcije, loše digestije, slabosti, vrtoglavice, dok se kod težih slučajeva javlja ispucala koža na uglovima usana, umereni edemi, anemija, atrofija sluznica, fotofobija. Smanjena je sposobnost organizma da stvara antitela, pa je i smanjena odbrambena sposobnost.  

Hipervitaminoza

Nisu poznati toksični efekti, a kod prekoračenja su mogući simptomi svrab, malaksalost, osećaj pečenja i trnjenja.

 


Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde