Povišene vrednosti D-dimera u trudnoći


Proširene vene u kombinaciji sa povećanjem telesne težine u trudnoći, kao i smanjeno kretanje ili sama blizanačka trudnoća velika su briga budućih majki. 

d-dimer i tromboza u trudnoci

Povišeni D-dimer u trudnoći

D-dimer nastaje kao posledica razgradnje fibrina – oslobađaju se sastojci ugruška koji se nazivaju D-dimeri. D-dimera u trudnoći može imati normalne vrednosti, ali kada nije tako, ovo može ukazivati na stanja:

Tromboza u površnom venskom sistemu najčešće se manifestuje bolom i crvenilom u predelu trombozirane vene, nekad uz povišenu telesnu temperaturu.

Sa druge strane tromboza u dubokom venskom sistemu se manifestuje naglim otokom noge, bolom, bledom ili crvenom zategnutom kožom. I jedna i druga tromboza mogu da dovedu do komplikacija koje se manifestuju bolom u grudima, ned ostatkom vazduha i iskašljavanjem krvi što predstavlja plućnu emboliju.

Prevencija tromboze u trudnoći

Od velike je važnosti da se vene operišu pre planiranja trudnoće i na taj način se smanje budući rizici i komplikacije. Ukoliko postoje varikozne vene u drugom stanju obavezno naglasiti ginekologu koji će vas upututi na pregled vaskularnog hirurga u cilju bezbedne trudnoće i porođaja.

Takođe, dobro je da trudnica poštuje sledeća pravila, iako ne postoji način da se spreči nastanak tromboze u trudnoći sa tim da se rizik značajno može smanjiti preventivnim merama:

  • Izbegavanje dugog sedenja i stajanja uz povremeno podizanje nogu,
  • Nošenje ravne obuće,
  • Redovna i umerena fizička aktivnost,
  • Izbegavanje spavanje na levoj strani jer tako smanjujete pritisak na venski sistem,
  • Hulahopke za trudnice koje se oblače ujutru pre ustajanja iz kreveta sa podignutim nogama,
  • Uzimajte dovoljno tečnosti, naročito tokom leta, i izbegavajte sunčanje,
  • Izbegavajte sedenje sa prekrštenim nogama,
  • Ne nosite teške stvari.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza tronboze se postavlja na osnovu kliničkog pregleda vaskularnog hirurga, Collor duplex scan-om površnog i dubokog venskog sistema i laboratorijskim analizama koje ukazuju na povišene vrednosti D-dimera.

I površna i duboka venska tromboza se leče heparinima male molekulske mase čije je davanje u trudnoći bezbedno po bebu.

U prvom trimestru D-dimer se povećava se za oko 1,5 puta u poređenju sa osnovnim nivoom pre nego što žena zatrudni. U drugom trimestru nivo D-dimera raste 2 puta dok se u trećem trimestru vrednosti D-dimera se utrostručuju.

Ultrazvučni pregled venskog sistema treba obaviti ukoliko trudnica ima neki od pomenutih simptoma površne ili tromboze dubokih vena, povišen D-dimer kao i ukoliko ima faktore rizika kao što su: prethodne epizode tromboze ili familijarnu predispoziciju, ukoliko je starija od 35 godina, ima BMI (indeks telesne mase) veći od 30, blizanačku trudnoću, lečenje plodnosti, dugo mirovanje ili varikozno izmenjene vene.


Sve odgovore na temu vaskularne hirurgije koje je dao ass. dr Srđan Babić, kao i njegovu biografiju, pročitajte ovde >>>>>>>>


 


Podeli tekst:

Dr Srdjan Babić je specijalista opšte hirurgije sa supspecijalizacijom iz vaskularne hirurgije sa angiologijom i asistent na katedri Hirurgija sa anestezijom na Medicinskom Fakultetu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde