Povišene vrednosti D-dimera u trudnoći

Proširene vene u kombinaciji sa povećanjem telesne težine u trudnoći, kao i smanjeno kretanje ili sama blizanačka trudnoća velika su briga budućih majki. 

d-dimer i tromboza u trudnoci

Povišeni D-dimer u trudnoći

D-dimer nastaje kao posledica razgradnje fibrina – oslobađaju se sastojci ugruška koji se nazivaju D-dimeri. D-dimera u trudnoći može imati normalne vrednosti, ali kada nije tako, ovo može ukazivati na stanja:

Tromboza u površnom venskom sistemu najčešće se manifestuje bolom i crvenilom u predelu trombozirane vene, nekad uz povišenu telesnu temperaturu.

Sa druge strane tromboza u dubokom venskom sistemu se manifestuje naglim otokom noge, bolom, bledom ili crvenom zategnutom kožom. I jedna i druga tromboza mogu da dovedu do komplikacija koje se manifestuju bolom u grudima, ned ostatkom vazduha i iskašljavanjem krvi što predstavlja plućnu emboliju.

Prevencija tromboze u trudnoći

Od velike je važnosti da se vene operišu pre planiranja trudnoće i na taj način se smanje budući rizici i komplikacije. Ukoliko postoje varikozne vene u drugom stanju obavezno naglasiti ginekologu koji će vas upututi na pregled vaskularnog hirurga u cilju bezbedne trudnoće i porođaja.

Takođe, dobro je da trudnica poštuje sledeća pravila, iako ne postoji način da se spreči nastanak tromboze u trudnoći sa tim da se rizik značajno može smanjiti preventivnim merama:

 • Izbegavanje dugog sedenja i stajanja uz povremeno podizanje nogu,
 • Nošenje ravne obuće,
 • Redovna i umerena fizička aktivnost,
 • Izbegavanje spavanje na levoj strani jer tako smanjujete pritisak na venski sistem,
 • Hulahopke za trudnice koje se oblače ujutru pre ustajanja iz kreveta sa podignutim nogama,
 • Uzimajte dovoljno tečnosti, naročito tokom leta, i izbegavajte sunčanje,
 • Izbegavajte sedenje sa prekrštenim nogama,
 • Ne nosite teške stvari.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza tronboze se postavlja na osnovu kliničkog pregleda vaskularnog hirurga, Collor duplex scan-om površnog i dubokog venskog sistema i laboratorijskim analizama koje ukazuju na povišene vrednosti D-dimera.

I površna i duboka venska tromboza se leče heparinima male molekulske mase čije je davanje u trudnoći bezbedno po bebu.

U prvom trimestru D-dimer se povećava se za oko 1,5 puta u poređenju sa osnovnim nivoom pre nego što žena zatrudni. U drugom trimestru nivo D-dimera raste 2 puta dok se u trećem trimestru vrednosti D-dimera se utrostručuju.

Ultrazvučni pregled venskog sistema treba obaviti ukoliko trudnica ima neki od pomenutih simptoma površne ili tromboze dubokih vena, povišen D-dimer kao i ukoliko ima faktore rizika kao što su: prethodne epizode tromboze ili familijarnu predispoziciju, ukoliko je starija od 35 godina, ima BMI (indeks telesne mase) veći od 30, blizanačku trudnoću, lečenje plodnosti, dugo mirovanje ili varikozno izmenjene vene.


Sve odgovore na temu vaskularne hirurgije koje je dao ass. dr Srđan Babić, kao i njegovu biografiju, pročitajte ovde >>>>>>>>


 


Podeli tekst:

Doc. dr Srđan Babić je specijalista opšte hirurgije sa supspecijalizacijom iz vaskularne hirurgije sa angiologijom i asistent na katedri Hirurgija sa anestezijom na Medicinskom Fakultetu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. S 09.06.2022

  Postovani, 26 sam nedelja i uradjen mi je D-dimer zbog otoka na nogama.. Rezultat je 1.7 da li je to opasno i sta treba sad ja da radim? Trebam li se javiti hematologu ili ne? Unapred hvala


 2. Nevena 29.03.2022

  D dimer mi je 460,13 u 7 nedelji trudnoce, da li treba da nastavim terapiju fraciparinom 0,3? Da li je rezultat razlog za brigu?


 3. Milica 30.11.2021

  Žene, šta se tripujete? Ovaj deo je za komentare, a ne za pitanja.


 4. 04.11.2021

  Postovani, moja snaha je u 11.nedelji trudnoce. D-dimer joj 1.080. Ovo joj je drugq trudnoca. U prvoj je primala fraxparin od 22.nedelje. Odgovorite mi da li treba i sad da krene sa terapijom?pozdrav!


 5. Dragana 19.07.2021

  Poštovani, u 8m sam trudnoće. Imam 39 godina. Vrednost d-dimer mi je 693, Mac vrednost je 230. Šta zapravo to znači i koliko je opasno?! Hvala puno


 6. Violeta 27.05.2021

  D dimer mi je 224,1imam laiden 5 trombofiliju preležala koronu imam jak bol u grudima stane par minuta pa krene većinom noću na farin sam inr 2,68?


 7. Jelena Atanaskovic 05.04.2021

  Nosilac sam mutacije pai 4g5g 26 sam nedelja trudnoce,i koristim niskomolekularni heparin 0,4 Trombociti mi se snižavaju,vrednost im je 150-350,a kod mene je trenutno 169 A dodatno sam radila d dimer,iako ovde doktori ne savetuju da se radi jer se on povecala u trudnoci,ja sam ga radila(jer sam i početkom marta prelezala covid,kažu i da na njega utiče)Ovde su normalne vrednosti 0-0,5 a meni je 1,16 bio pre nedelju dana nalaz,opet sam ponovila posle 7 dana on je 1,46 Sada me buni sta raditi sa heparinom, jer trombociti padaju a d dimer raste?


 8. Milica 03.03.2021

  Postovani, D dimer mi je bio povisen usled infekcije covidom, vremenom se to sredilo fraksiparinom. Sada u 9. Mesecu d dimer je 2.81, ref.vrednost je 1.7 Ponovo mi je ukljucen fraksiparin od 0.4. Da li to nosi neki rizik za porodjaj? Da li je to mnogo rizicno i poviseno? Pregled vaskularnog hirurga sam obavila, nema otoka, nema bolova u nogama. Hvala najlepse.


 9. Gaga 24.02.2021

  Trudna sam 21 nedelju. Od 5 nedelje trudnoce sam koristila fraxsaparin pd 0,4mg, a od pre dve nedelje koristim clexsan od 0,4mg. D dimer mi je 1424, a trebalo bi da bude>1290, međutim hematolog mi je rekao da jos 2 nedelje koristim istu terapiju, pa cemo onda videti. Da li imam razloga za brigu?


 10. Aleksandra 18.01.2021

  U 39 nedelji trudnoce sam, primam clexan od 0.4 zbog trombofilije. Prilikom davanja analiza za pripremu za epidural odradjen mi je i d dimer koji iznosi preko 5000. Zabrinuta sam ,posto redovno koristim terapiju a premesec dana d dimer je bio 539. Kod hematologa cu u sredu. Da li treba da brinem?


 11. Dusics 06.01.2021

  Molim vas za odgovor u naj kraćem roku D dimer mi je povećan a u 4 mesecu trudnoće sam imam temperaturu i negativna sam na covi dali treba da se bojim za svoj i bebin zivot


 12. Maja 05.01.2021

  Postovanje. Trudna sam 6 nedelja.Imam trombofiliju.Koristim fragmin 0.2 Radila sam d dimer i iznosi 139.89.. Mozete mi reci da li je u redu i imam li razloga za brigu?


 13. Tijana 04.12.2020

  Poštovani, 28 nedelja sam trudnoce uskoro ulazim u 7 mesec. D dimer sam radila u 3 mesecu tada je bio u granicama normale. Sada po nalazu, imam vrednost dimera 4.000. TIBC, ALT, AST, Gama, FIBRINOGEN, BILIRUBIN DIREKTNI su u granicama normale. Bilirubin ukupni mi je van granica normale i iznosi 30, dok je normalna vrednost 20,4 Nemam otecene noge, ne bole me vene, u porodici mi niko nije imao trombozu. Inace sam dijabeticar 35 godina, toliko i imam godina. Ginekolog je rekao na ultrazvuku da je sve kako treba, ali da se obratim hematologu. Da li je ovo nesto urgentno i da li moze da steti meni ili detetu ako se odmah ne javim hematologu?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde