Zašto smo često umorni posle jela?

Svako iz sopstvenog iskustva zna da je često umoran nakon obilnog ručka. Kako prenosi bečki profesor Hademar Bankhofer sada su britanski istraživači otkrili zbog čega je to tako. Krivi su neuroni iz međumozga.

Posmatrane su navike u jelu kod 1.000 ljudi i dokumentovano je stanje nakon jela. Rezultat je da postoje odredjene ćelije u mozgu koje su odgovorne za našu budnost i aktivnost. Upravo te ćelije se veoma često nakon obilnog unošenja hrane blokiraju i to nas čini tromima, objašnjava Bankhofer.

Posebni neuroni u mozgu proizvode belančevinu oreksin koji je odgovoran za to da budemo budni u toku dana. Šećer koji unosimo hranom daje telu glukozu, a glukoza ometa neurone u proizvodnji oreksina. Posledica je da ubrzo nakon jela nastane nedostatak oreksina i to nas čini umornima.

Da bismo sprečili manjak oreksina, pre svega izbegavajte šećer posle ručka. Nemojte jesti jela koja sadrže puno šećera, izbegnite dezert i šećer u kafi. Isto tako i masna jela u kombinaciji sa ugljenim hidratima podstiču blokadu neurona.
Ko nakon ručka želi da ostane budan, neka jede hrskave salate sa grilovanim komadićima ćuretine, pažljivo dinstano povrće ili sveže voće.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Zorica 23.11.2022

    Meni se često dešava da osetim umor posle doručka ,to je jako čudan umor imam osećaj da me sve zaboli od umora a da pri tom nisam puno pojela ,poneki put moram da prekinem doručak tačnije danas sam morala da prekinem jelo zato što sam se toliko umorila da sam samo gledala što pre da sednem na krevet da se odmorim.


  2. Goca 16.11.2009

    Ja sam redovno pospana posle brze hrane. Šta se nalazi u toj hrani, kad mi se osetno spusti pritisak?


  3. Marko 13.05.2009

    Ja sam jedan od onih koji uvek prilegne posle ručka. Mrzim to kod sebe, ali ja jednostavno ne funkcionišem sa punim stomakom. Mislio sam da je to zato što dobar deo krvi ode ka želudcu ili tako nešto. Ovde na stetoskopu puno zanimljivih stvari može da se pročita. Želim Vam i dalje puno uspeha u radu. Odličan članak!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde