Beli luk je eliksir zdravlja

U narodu se kaže da je beli luk zdrav, a to sad potvrdjuju i studije. Čak iako beli luk nema prijatan miris, bečki profesor Hademar Bankhofer ga smatra za eliksir zdravlja.

Beli luk ima razna dejstva

Jedno od njih je blokiranje izazivača bolesti. Ko redovno začini jelo sa belim lukom ne pruža šansu štetnim virusima i bakterijama. Za to je zaduženo sumporno jedinjenje alicin koje nastaje iz aliina pod uticajem kiseonika prilikom sečenja ili žvakanja belog luka.

Beli češnjevi belog luka sa jakim mirisom podstiču i žlezde u želucu i crevima. Oni pomažu crevnoj flori a ujedno i teraju i napadaju štetne bakterije i pre svega i gljivice.

Bankhofer skreće pažnju i na to da beli luk razredjuje krv i time podstiče prokrvljenost. Time se sprečava zgrušavanje krvnih pločica i snižava rizik za trombozu. Osim toga, beli luk jača srce i krvotok. Ko jede beli luk dobija više kiseonika u mozak preko krvi koja glatko teče. To znači da beli luk podstiče koncentraciju, duhovni fitnes i time nas čini jačim protiv stresa Jedna američka studija je pokazala da je konzumiranje belog luka program protiv starenja. Studija je rezimirala da beli luk pomaže da se obnove oštećene ćelije u organizmu, a to važi i za oštećenu DNA.

Bankhofer otkriva trik protiv dosadnog i dugotrajnog mirisa. Žvaćite sirovu rukolu, peršun, majoran i timijan. Često je dovoljna i čaša mleka ili crvenog vina.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Milojko 14.12.2013

    Smrdi mi toliko da sam se rastavio od žene. Bolje umrijeti kao gospodin, nego kao tvor. Ne podnosim taj miris!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde