Riblje ulje pomaže kod artritisa

Nova studija Kraljevske bolnice Adelaida u Australiji pokazuje da, kada se uzima u velikim dozama, riblje ulje može da pomogne bolesnicima koji pate od reumatskog artritisa. Pacijentima su na raspolaganju brojne metode lečenja reumatskog artritisa uključujući steroide, analgetike i fizioterapiju, ali istraživači iz Kraljevske bolnice u Adelaidi ustanovili su da uzimanje velikih doza ribljeg ulja može takođe da ublaži simptome te bolesti.  

Prema rečima prof. Lesa Klilanda, istraživanje je pokazalo da je kod pacijenata koji dobijaju velike doze ribljeg ulja došlo do drastičnog smanjenja simptoma bolesti nego kod onih koji uzimaju samo tradicionalne lekove. 
 
Kliland je ukazao da su, posle jednog do dva meseca lečenja ribljim uljem, simptomi reumatskog artritisa bivali slabiji, pojedini pacijenti su se osećali prijatnije i pokretnije i imali su manju potrebu za uzimanjem analgetika, koji posle dužeg konzumiranja povećavaju kardiovaskularni rizik i izazivaju probleme u gornjem delu probavnog trakta. 
 
Međutim, potpredsednik Australijske medicinske asocijacije dr Piter Ford upozorava da riblje ulje ne pomaže kod svih vrsta artritisa i ističe da je ono korisno kod inflamatornog artritisa kao što je reumatski od kojeg boluje 1 odsto Australijanaca.  
 
On je takođe naglasio da obolelima od osteo artritisa (oboljenje kostiju), od kojeg pati između 10 i 15 odsto ljudi, riblje ulje ne može da pomogne. 
 
Uzimanje velikih doza ribljeg ulja nema ozbiljnije posledice, ali dr Ford upozorava da pacijenti mogu da imaju probleme sa probavom i neprijatnim zadahom iz usta. 
 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Danijela 22.11.2012

    Super opisano. Hvala za referencu!


  2. Nada Cvijanović 28.07.2009

    Primetila sam da mi je posle upotrebe ajkusa, prošle godine, bilo dosta dobro i da me koljena nisu bolela. Zato sam, pre neki dan, bez ikakve literature, samo na osnovu logike, došla do saznanja da mi može pomoći riblje ulje, pošto to sebi mogu da priustim. Pijem ga vec 3 dana i mislim da će mi biti dobro.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde