Magnezijum jača kosti

Da bi im kosti bile snažne, važno je da devojčice u razvoju dobijaju dovoljno magnezijuma, upozoravaju američki stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl, uz napomenu da je, ipak, još rano da se da opšta preporuka za uzimanje magnezijuma kao dijetetskog dodatka. Ovaj mineral ima ključnu ulogu u formiranju kostiju, a mnoge mlade žene ne dobijaju ga dovoljno kroz ishranu. Dobri izvori magnezijuma su bademi, kikiriki buter, ljuskari i neko lisnato zeleno povrće.

Da bi ispitao uticaj magnezijuma na kosti zdrave populacije, tim sa Jejla je obavio istraživanje na grupi od 44 devojčice, uzrasta od osam do 14 godina, od kojih je polovina tokom godinu dana dobijala 300 dodatnih miligrama magnezijuma dnevno, dok je drugoj polovini davan placebo.  


Sve izabrane devojčice pre istraživanja nisu imale dovoljan unos magnezijuma - on je bio ispod 220 mg dnevno, dok je preporučena dnevna količina tog minerala za devojčice od osam do 13 godina 240 mg, a za one od 14 do 18 godina 360 mg dnevno. Po proteku godinu dana, devojčice koje su dobijale dopunski magnezijum imale su znatno veći sadržaj koštanih minerala u predelu karlice, u odnosu na one koje su primale placebo.  
 
I njihove kosti kičme bile su boljeg sastava nego kod devojčica na placebu, ali tu razlika nije bila tako značajna. Kod devojčica koje su primale dodatni magnezijum nije bilo nikakvih neželjenih propratnih pojava osim nekih slučajeve dijareje, koja se, po dr Karpenteru, može izbeći postepenim uključuvanjem dodatnog magnezijuma u ishranu. Ostaje pitanje kako bi na dopunski magnezijum reagovale one devojčice koje konzumiraju dovoljno ovog minerala u svakodnevnoj ishrani.  
 
Međutim, takvih je sve manje u SAD, budući da istraživanja pokazuju kako se stalno povećava broj onih koje kroz ishranu ne dobijaju dovoljno magnezijuma. 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde