Kako vegetarijanska ishrana utiče na mozak

Vegetarijanci su najugroženija grupa jer ne konzumiraju hranu bogatu neophodnim vitaminima, naročito vitaminom B12 koga najviše ima u mesu, mleku i ribi, tvrde naučnici Oksfordskog Univerziteta u Londonu.

Oni su svoje mišljenje potkrepili činjenicom da nedostatak vitamina B12 može da uzrokuje anemiju i upalne procese nervnog sistema, jer se ekstrakta kvasca nema u dovoljnoj količini u vegetarijanskim namirnicama.

Istraživanje, u kome je učestvovalo 107 osoba, uzrasta 61 do 87 godina, je utvrdilo da su osobe koje ispijaju 14 ili više alkoholnih pića nedeljno, imale 1,6 odsto smanjenje mozga za razliku od onih koji više vole tople napitke.

To nije začudilo naučnike, jer je od ranije poznato da zloupotreba alkohola deluje štetno na nivo vitamina B12 u organizmu, pri čemu su posebno ugrožene žene u sedamdesetim godinama.

Istraživači su ustanovili da je hipokampus, deo mozga odgovoran za memoriju, 10 odsto manji kod pivopija, nego kod onih koji preteruju s vinom.

Švedski tim naučnika je utvrdio da debljina takođe utiče na gubitak moždanih ćelija.

Snimci mozga oko 300 žena pokazali su da one sa smanjenim mozgom imaju prosečni indeks telesne mase 27, a sa svakim povećanjem indeksa telesne mase gubitak volumena mozga povećavao se za 13 do 16 odsto.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde