Detoks


O detoksikaciji se sve češće govori kao o jednom od najefikasnijih i najprirodnijih načina za održavanje i poboljšanje zdravlja organizma. Iako često zvuči kao fraza, zapravo nije, jer dobar detoks plan može pozitivno uticati na ravnotežu i čišćenje probavnog i mokraćnog sistema, ali i na jetru, žuč, krvni i limfni sistem.

Da li je detoks isto što i post?

Pre svega, neophodno je detoks razlikovati od posta.

Detoks je mnogo efikasniji od posta i zasniva se na unosu hrane u cilju održavanja acido-bazne ravnoteže, na većem unosu bioaktivne vode (iz svežeg povrća i voća) i na umerenom vežbanju. Proces podrazumeva balans kiselina i baza u krvi, što za sobom povlači restrikciju svih proizvoda na bazi brašna – torti, testenina, keksa, hleba ili bilo koje vrste mlečnih proizvoda. Maslac i kajmak su dozvoljeni u malim količinama zato što sadrže buternu kiselinu koja u tankom crevu stvara probiotike i omogućava bolji odnos između dobrih i loših bakterija.

detoks

Značaj gline za detoksikaciju organizma

Još u drevnom Egiptu za detoksikaciju se koristila glina, kao odličan izvor oligo elemenata i jedna od retkih supstanci koje u sebi sadrže veći broj blagotvornih sastojaka koji uklanjaju teške metale i čiste crevni trakt od masnoća. Glina svojim sastavom doprinosi i razmnožavanju telu neophodnih mikroorganizama, dok magnetnim i električnim svojstvima omogućava dobar prenos informacija u organizmu, odnosno povezanost mentalnog i hormonskog sistema.

Ako glinu preventivno koristimo za detoksikaciju, dobro je to činiti tokom 6 nedelja, naročito u periodu smene godišnjih doba. Dakle, dva puta godišnje.

Postupak pripreme gline je uvek isti – jednu punu kafenu kašiku potopiti u čašu vode, poklopiti i ostaviti da odstoji tokom noći.

Glina se uvek pije ujutru, pola sata pre jela, jer tada digestivni enzimi odmaraju i ne vare hranu. Prve nedelje je potrebno piti samo vodu iznad taloga gline, druge i treće nedelje i glinu i vodu, dok se četvrte nedelje pravi pauza. Tokom pete i šeste nedelje pije se i voda i glina.

Obroci tokom detoksa

Obroci u toku detoks programa moraju biti dobro isplanirani, kako ne bi došlo do eventualnih negativnih efekata. Zbog toga je veoma važno prethodno se konsultovati sa nutricionistom. Ukoliko želite da samo jedan ili dva dana u toku meseca bude vaš detoks dan, naš savet je da to ipak bude vaš slobodan dan. Osim što ćete ceo dan provesti u kući, toga dana, nakon ispijene gline, možete odmoriti digestivni trakt, a prvi obrok zakazati za 15h.

Taj obrok bi trebalo da bude kombinacija vitaminske salate (npr. šargarepe, svežeg krastavca, zelene salate, bele rotkve, sveže paprike, kupusa, celera i peršuna). Zapremina ne treba da bude veća od pola litre (odnosno dve šake).

U navedeni miks dodajte malo surutke u prahu, koja će obezbediti povoljne uslove za razmnožavanje dobrih bakterija u crevnoj flori. Pet sati nakon prethodnog obroka, napravite miks dve vrste zelenog povrća sa dodatkom karija koji ćete sami napraviti (od mešavine korijandera, belog bibera, muskatnog oraha, karanfilića i crnog bibera). Dobra vest je da ova mešavina ima dodatno dejstvo na crevnu floru i hormonski sistem.

Da li se čajevima vrši detoks organizma?

Mnogi misle da su konzumiranje različitih biljnih čajeva i unos veće količine vode ključni za detoks organizma. Moja je preporuka da se pre odlučite za uljane biljne ekstrakte koji će se duže zadržati u organizmu. Samim tim organizam ima više vremena za eliminaciju štetnih materija, posebno onih u jetri, jer za razliku od čaja uljani ekstrakti deluju i na jetru i dovode minerale u telo.

S čajevima treba biti oprezan, kao i sa kafom, jer velike količine tih napitaka zakiseljuju našu krv. Imajte na umu da je nalivanje vodom za vreme i neposredno nakon obroka pogubno za ceo digestivni sistem. Da bi litar vode prošao kroz bubrege, srce treba da propusti čak šest litara krvi. Stoga imajte na umu da stalno nalivanje vodom opterećuje i srce i bubrege, pa je treba piti pola sata nakon obroka i to u intervalima, konstantno i po malo.

Nadamo se da su vam naši saveti za detoks bili od koristi. Pripremite se i krenite u preporod organizma. I, naravno, javljajte nam rezultate!


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa ishranom.


 


Podeli tekst:

Nutricionista Đorđe Pejić je nutricionista sa visegodisnjim iskustvom u oblasti izrade programa ishrane za bolesnike sa metabolickim sindromom, dijabetesom, problemima sa funkcijom stitne zlezde.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Ljiljana 16.01.2021

    Molim Vas da mi napisete koja je cena pregleda . Da li je kod Vas potrebno unapred uraditi neke analize ili je to kod Vas moguce uraditi kod Vas? ....da bi se posle toga krenulo u proces gubljenja kilograma. 


  2. zuzana cikos 07.01.2020

    Starija sam osoba, blizu 70 godina, i mislim da bi dobro dosla detoksikacija, pogotovo što imam problem sa probavom, pa tako i sa pražnjenjem. Zainterosovala me korišćenje gline ali nisam sigurna koja je bolja bela, zelena ili već koja? Kako sam pročitala ima i crvene.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde