Dr Đorđe Pejić

Nutricionista

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Telefon za zakazivanje

Djordje Pejic je nutricionista sa visegodisnjim iskustvom u oblasti izrade programa ishrane za bolesnike sa metabolickim sindromom, dijabetesom, problemima sa funkcijom stitne zlezde...

Telefon za zakazivanje

+381 63 687 460

Raspored rada doktora

Najraniji datum : 22.10.2019.
Prikaži kalendar >

Oblasti medicine

Specijalizacija

Ustanove u kojima radi

Grad

Jezici

Raspored rada doktora


Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 3

 1. Dobar dan. Dugo vremena sam unosila u organizam jako zacinjenu hranu, sa dosta soli.. Cak sam i sama dodavala jer mi nije bilo dovoljno.. Problem je sto u poslednje vrijeme ne mogu ni da okusim slano, sve mi je preslano u toj mjeri da ne mogu da pojedem neko jelo. Pitam druge koji jedu istu hranu, njima je odlicno.. Da li te to dobra stvar ili je nesto za brigu? Unaprijed zahvalna na odgovoru.

  Odgovoreno: 22. 10. 2019.
  • Dr Đorđe Pejić

   Poštovana,

   Organizmu je neophodna odredjena količina natrijuma za regulaciju krvnog pritiska i volumena krvi,učestvuje u stvaranju hlorovodonične kiseline u želucu,takodje učestvuje u  funkciji neurona i u neuro-mišićnoj nadražljivosti.Preporuke Svetske zdravstvene organizacije jeste da unos soli ne treba da bude ni niži od 4-5 g dnevno jer to takodje može dovesti do kardiorizika, a ova količina morske soli nam obezbedjuje dnevne potrebe za natrijumom koje su 1,5g. Nedovoljan unos joda koji se nalazi u jodiranoj morskoj soli može praviti ozbiljan problem za normalan rad štitne žlezde.Ukoliko intenzivno vežbate ili ste aktivniji tokom dana ili živite u toplijim krajevima,pijete diuretike takodje zbog gubitka natrijuma preko kože ili mokraće možete napraviti još veći problem za  ravnotežu elektrolita u vašem organizmu.Male količine natrijuma se nalaze i u povrću i konditorskim proizvodima tako da ako je vaša ishrana raznovrsna sigurno ćete uneti preporučenu dozu .Savet je da ukoliko ne unosite so u bilo kom obliku onda bar pojačajte namirnice koje imaju veću količinu ovog minerala. a to su: sir,jaja, skuša, piletina, spanać,žitarice i integralni hlebovi.

    

 1. Celog zivota sam bila mrsava,sve do prve trudnoce kada sam sa 55 kg otisla na 105. Pet meseci od prvog porodjaja ostajem trudna ponovo i sa 75 kg dolazim do 95. dve godine mi je trebalo da kilazu spustim do 66kg,a visoka sa 1,75. pre goinu dana sam pocela da radim na recepciji hotela gde mi je kretanje minimalno,a pritom radim u dve smene pa nemam vremena cesto da bira sta cu pojesti i moj obroci su bili 1-2 obroka dnevno. ugojila sam se 10 kg i tada krenula sa raznim tabletama,sirupima i cajevima za mrsavljenje....ne znam ni broj koliko sam razlicitih proizvoda probala za zadnjih 10 meseci,a rezultat je da sada imam cak 80kg. Pocela sam da vodim brigu o ishrani,izbacil hleb,preradjevine od mesa....zivim na ovsenim pahuljicama,sojinom mleku,musli,humusu,ali kada sam na poslu ne mogu mnogo birati sta cu pojesti. Molim Vas za savet kako da smrsam bar 15 kg,pored toga moram naglasiti da pored posla nemam vremena za teretanu,ali imam kucni bicikl i steper na kojima cesto vezbam.

  Odgovoreno: 02. 10. 2019.
  • Dr Đorđe Pejić

   Poštovana,

   Svaki plan ishrane podrazumeva što individualniji pristup u cilju postizanja što boljih rezultata.Postoje mnoga zdravstvena stanja koja mogu dovesti do stagnacije ili slabijih rezultata, tako da konsultacijom sa nutricionistom treba naći eventualnio razlog sporijem gubitku telesne mase.U spisku namirnica koje ste naveli ima i nekih estrogenskih namirnica i namirnica koje imaju veći glikemijski indeks, i bez obzira što se to danas popularno naziva zdravim namirnicama one ne moraju biti dobre za svakog .Često slušamo da povećanjem fizičke aktivnosti zapravo pomažemo telu da lakše gubi na mastima.Naravno to može biti i mač sa dve oštrice jer često u cilju postizanja što boljeg rezultata krećemo u jake fizičke aktivnosti i celo telo i metabolizam dovodimo u stanje stresa, pa samim tim niste  u obavezi da i to sada krenete.Moj je savet da napravimo plan ishrane koji će pre svega Vama biti lako za sprovodjenje zbog posla na kome ste, a da ujedno nadjemo uzrok sporijem gubitku telesne mase i napravimo protokol koji će Vam dati rezultat.Moj je savet da zbog specifičnosti stanja nikako ne sprovodite samostalno bilo koji režim ishrane bez prethodne konsultacije.

 1. Ishrana kod kandide i hipotireoze
  Pitanje broj: #164035

  Pronađena su antitela na Yersiniju, ali ona nije izolovana u stolici, već kandida. Kakvu mi dijetu preporučujete? Napomena: dijagnostikovana mi je hipotireoza

  Odgovoreno: 29. 09. 2019.
  • Dr Đorđe Pejić

   Kada je u pitanju kandida postoji poseban protokol ishrane i suplementacije. Neophodno je najindividualnije pristupiti planu ishrane kako ne bi došlo do eventualnih malnutricija. Svakako plan ishrane će pratiti i savete za primarni problem, a to je hipofunkcija štitne žlezde za koju takodje postoji protokol u ishrani. U svojoj kliničkoj praksi ističem da je i došlo do poboljšanja rezultata posebno antitela štitne žlezde, a kandidu ćemo takodje pratiti i ishranom regulisati.
Zakažite pregled kod Dr Đorđe Pejić