Pravilna ishrana za žučnu kesu bez kamenčića

Napad žuči nastaje kada kamenčić zatvori cistični kanal i tako zaustavlja oticanje žuči. Kada do napada dođe, to znači da u žučnoj kesi već postoje kamenčići koji su počeli da stvaraju ozbiljnije probleme, a evo šta možemo da uradimo da, na prvom mestu, smanjimo izglede da do stvaranja kamenčića dođe. Pravilna ishrana deluje preventivno smanjivanjem koncentracije holesterola u žuči, koji je u većini slučajeva izgrađuje kamence. Kako da se ishranom borimo protiv kamena u žučnoj kesi, objašnjava nutricionista dr Đorđe Pejić.

Gde boli žučna kesa?

Veći deo vremena kamenčići su bezopasni i često i neotkriveni. Međutim ponekad tokom kontrakcije žučne kese pri oslobađanju žuči, izbacuje se i kamenčić koji zatvara kanal koji vodi ka jetri ili tankom crevu, pa tada dolazi do bolova.

Žučni napad je često opisan kao bol koji se širi od gornjeg desnog dela stomaka do donjeg desnog dela grudi, ali ponekad se širi preko ramena niz leđa. Takav bol može da traje po nekoliko minuta ili sati sa jakim bolovima, bez popuštanja praćen mučninom ili povraćanjem.

Bol može prestati ukoliko se kamenčić vrati opet u žučnu kesu, ili komplikacije mogu nastati usled upale žučne kese, pa je neophodno ukloniti i žučnu kesu i kamenčić.

Evo kako ishrana pomaže kod kalkuloze žučne kese

Ishrana može da napravi bitnu razliku, jer ono što jedete može da spreči stvaranje kamenčića smanjujući ili povećavajući stepen zasićenosti žuči holesterolom, koji najviše doprinosi stvarenju kamena u žučnoj kesi. Određena hrana može da služi kao sredstvo za rastvaranje holesterola, čineći ga manje opasnim. Pri takvom stanju neophodno je sa nutricionistom napraviti individualni plan ishrane koji će u svojoj osnovi imati dovoljnu količinu vlakana (izvor povrće) i izbalansiran unos masti i ugljenih hidrata.

Vlakna i šećer

Ako jedete više povrća gotovo je sigurno da će vam to pomoći u sprečavanju stvaranja kamena u žučnoj kesi i napada. Zapravo vlakna i belančevine u povrću se bore protiv stvaranja kamenčića, uključujući i belančevine iz soje pre svega iz fermentisanih sojinih proizvoda (tofu, tempeh).

Osvrnuću se na jedno britansko istraživanje gde je jednoj grupi ispitanika davana manja količina vlakana, a veća količina šećera (13g vlakna i 113g šećera iz belog brašna, pirinča), a drugoj grupi je data veća količina vlakana u količini od 27g i nimalo šećera. Nesumnjivo je da je količina holesterola u žuči naglo porasla zbog hrane sa malo vlakana, a sa mnogo šećera, pa su s tim u vezi, doktori savetovali ishranu sa dosta vlakana iz integralnih žitarica, povrća i voća, a isključivali su upotrebu šećera.

Previše šećera, a manje količina vlakana može napraviti ozbiljan problem.

Alkohol

Iznenadiće vas takođe da i mala količina alkohola može doprineti rastvaranju holesterola i sprečavanju stvaranja kamenčića, to je recimo pola čaše vina ili piva dnevno.

Kafa

Ukoliko znate da je problem sa kamenčićima u žuči obavezno se čuvajte kafe. Čak i mala količina kafe sa ili bez kofeina podstiče kontrakciju žučne kese i može da izazove napad žuči.

Redovni i izbalansirani obroci

Značaj pravilne i izbalansirane ishrane igra ogromnu ulogu, jer i kod pacijenata koji imaju višak kilograma, a i kod onih koji naglo izgube telesnu masu prvenstveno usled redukcije masti  u ishrani,može da napravi ozbiljne probleme, pa se pacijentima savetuje ne preskakanje obroka, ne kalorijska redukcija na račun masti nego jedan izbalansiran unos svih makronutrijenata.

Šta sprečava stvaranje kamena u žučnoj kesi?

 • Jedite puno povrća posebno mahunarke
 • Budite umereni sa šećerom
 • Umeren unos alkohola
 • Ne duži razmaci između obroka, nikako duži od 6-7 sati
 • Polako redukujte svoju telesnu masu
 • Izbalansiran unos zasićenih i mononezasićenih masti 

Pogledajte najčitanija pitanja i odgovore u vezi sa žučnom kesom.


 


Podeli tekst:

Nutricionista Đorđe Pejić je nutricionista sa visegodisnjim iskustvom u oblasti izrade programa ishrane za pacijente sa metabolickim sindromom, dijabetesom, problemima sa funkcijom stitne zlezde i zapaljenskim bolestima...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Biljana 06.03.2024

  Poštovanje, imam kamen u žuči, kalkulator od 10 mm. Šta treba preduzeti i kako se može očistiti? Pozdrav.


 2. Seka 06.02.2024

  Poštovanje. Imam strašne bolove u desnoj strani, imam sluz u žuči. Šta da koristim od lekova protiv bola ili koja hrana smeta? Hvala.


 3. Zorica letic 20.12.2022

  Imam u lumenuholeciste nekoliko kalkusa,najveci 21mm,nema znakovazadebljanja niti raslojavanja zida.Sta da radim? Hvala umapred na odgovoru


 4. Smajo 12.11.2022

  Imam kamen na żuċnoj kesi promera 2 cm,ali bolujem i od hronicne small limfotic leucemija SLL-CL i operisan sam od acut abdomen zapravo nosim stomu od 2016 god Imao sam jake bolove pa bih molio za savet i nacin ishrane .


 5. Milivoje 10.08.2022

  Imam kamen u zucnoj kesi 24 mm dali trebam vaditi ili pokusati sa ishranom


 6. Jovicaminic 22.04.2022

  Imam kamen u zucnoj kesi 17 mm imam problem sa izbalansiranom hranom nemogu sve da jedem treniram bollovi nisu cesti dize mi srcani pritisak savet operisati ili ne


 7. Anton. Berisa 28.12.2021

  Ja imam kamen u žucu 2 cm.i hranim se pravilnom ishranom ne pijem alkohol i ne pusim ,samo volim kafu da popijem turska kafa nije zdrava.ako može nes kaffe,i dolce gusto iz kapsule.molicu za odgovor hvala.


 8. nemanja 04.07.2021

  imam problem sa zucom desna strana Bol zavijanje sa desne strane


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde