GLUTEN: odgovara dr Đorđe Pejić

Prema najnovijim podacima, Gugl svakog minuta dobije oko 70 hiljada pitanja u vezi sa bolestima, simptomima, zdravljem, pregledima, lekovima... odnosno više od milijardu dnevno. I pored pametnih algoritama i vojske ljudi koja vredno radi, veliki je posao odgovoriti na sva ova pitanja, zato je Stetoskop odlučio da pomogne.

Na Stetoskopu lekari i stručni saradnici odgovaraju na najtraženija pitanja na Guglu. 

Pitali ste Gugl o glutenu, odgovara nutricionista, dr Đorđe Pejić.

Gde se nalazi gluten?

Osnovna znanja o bezglutenskom načinu ishrane osobama alergičnim na gluten su dobro poznata. Pre svega, treba isključiti pšenicu, speltu, ječam, raž, ovas i ove žitarice zameniti heljdom, kukuruzom, prosom, kinoom, amarantom ili pirinčem.

Način skladištenja ovih namirnica je jako bitan jer je kontaminacija glutenom moguća i vazduhom ili nemarnošću prilikom pripreme ostalih namirnica u kuhinji. Savetujem da bezglutenski proizvodi budu smešteni u posebnom ormariću, u kome će biti samo ova vrsta proizvoda. 

Takođe pripremu bezglutenskih namirnica ne treba sprovoditi paralelno sa pripremom nekog drugog obroka koji može sadržati gluten.

Zašto je gluten štetan?

Često se govori o štetnosti glutena, a favorizuju se bezglutenski proizvodi. Ne smemo da zaboravimo da, ukoliko zaista za to nema razloga (celijakija ili loš genetski status crevne flore) nije neophodno redukovati gluten iz ishrane. 

Bezglutenski proizvodi često sadrže zamene za brašno poput pirinča, kukuruza, kukuruznog skroba i krompira. Ovakvi dodaci su visokog glikemijskog indeksa, pa mogu praviti problem pacijentima sa dijabetesom, insulinskom rezistencijom i onima koji žele da redukuju telesnu masu.

Možemo izvesti zaključak da bezglutenski proizvodi nisu zdravi za svakoga. U žitaricama imamo veliku količinu vlakana, koja će obezbediti hranu za naše dobre bakterije u crevnoj flori, a sa druge strane, sprečiti apsorpciju masti, uticati na održavanje idealne telesne mase i na regulaciju lipidnog statusa.

Kako izgleda alergija na gluten?

Istraživanja  su pokazala da samo 10 odsto onih koji imaju problem sa alergijom na gluten imaju tipične simptome malapsorpcije, a da čak 33 odsto nema simptome uopšte. Najčešći su problemi tipa bol u stomaku, anemija, krv u stolici, dijareja, umor, pad imuniteta, ranice u ustima, slabost i gubitak težine.

Kako utvrditi alergiju na gluten?

Najpre je potrebno napraviti razliku uzmeđu alergije i intolerancije na gluten. Alergija je proces posredovan IgE antitelima protiv proteina hrane i prikazuje se kao brza uzročno-posledična reakcija, dok je intolerancija tiha reakcija koja može eventualno napraviti neke digestivne promene, može da bude promenljiva i stečena kao posledica preteranog unosa.

Dok sa intolerancijom ima problema oko 35 odsto populacije, sa alergijama je to tek 2 odsto. Takva alergijska stanja, prvenstveno na gluten, mogu da se odrede analizom transglutaminskih antitela iz krvi (IgA, IgG) i antiglijadinskim antitelima. Ukoliko postoji sumnja na glutensku enteropatiju (celijakiju) tj alergiju na gluten, do konačnog postavljanja dijagnoze dolazi se uzimanjem biopsije sluznice tankog creva.

Koja su brašna bez glutena?

Bezglutenska brašna su heljdino, pirinčano, kukuruzno, proseno. Neophodno je detaljno pratiti deklaracije, jer često proizvodi od pomenutih brašana imaju i dodatke sa glutenom. Ukoliko želimo da nam proizvod bude bez glutena, na pakovanju obavezno mora biti naglašeno da taj proizvod ne sadrži gluten ni u tragovima.

Koje su koristi od bezglutenske dijete?

Ukoliko ste se odlučili da uradite neki od genetskih testova, kojim ćete imati uvid u stanje svoje crevne flore, i ako je rezultat pokazao da bi trebalo ograničiti unos glutena, takvom ishranom ćete zasigurno uticati na jačanje crevnog zida, a samim tim i na jači imunitet, bolji mineralni sastav i veću energiju.

Takođe, kod pojedinih autoimunih bolesti, kao što je Hašimoto, bi bilo poželjno smanjiti glutenske namirnice, jer kao posledica polupropustljivosti crevnog zida, gluten kao strano telo odlazi u krvotok, gde ceo imunološki sistem kreće u odbranu i napad na čestice glutena, ali nažalost, i na samu štitnu žlezdu, pa dolazi do tzv. samouništenja sopstvenog tkiva i slabljenja funkcije štitne žlezde.

Koliko organizmu treba da se očisti od glutena?

Dovoljno je određen period od par dana biti na bezglutenskoj ishrani, kako bi problemi koje je gluten prouzrokovao nestali (dijareja, mučnina, bolovi u stomaku). Ponovnim unosom namirnica sa glutenom, simptomi će se odmah javiti.

Plan ishrane kod pacijenata sa alergijom mora biti dobro organizovan, kako bi se zadovoljile sve energetske i nutritivne norme u cilju održavanja idealne telesne mase i dobrog zdravstvenog statusa.

Kako uvesti gluten bebi?

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, bebama je do šestog meseca dovoljno samo majčino mleko koje ne sadrži gluten, jer iako ga majka konzumira, ono ne dospeva do njenog mleka.

Uvođenjem bezmlečne ishrane nije neophodno bebama isključiti gluten iz žitarica, sem ako već ne postoji sumnja na celijakiju, koja ne može da se dijagnostifikuje pre 9-18. meseca, i često se postavljanje dijagnoze alergije na gluten meša sa ostalim digestivnim problemima.

Savetujem da prilikom uvođenja žitarica prvo krenete sa pirinčem i palentom, a da zatim polagano krenete sa uvođenjem jedne po jedne glutenske namirnice, i to ne pre šestog ili sedmog meseca.


Saznajte više! Lekari su na Stetoskopu odgovorili na više od 100.000 pitanja pacijenata.


 


Podeli tekst:

Nutricionista Đorđe Pejić je nutricionista sa visegodisnjim iskustvom u oblasti izrade programa ishrane za pacijente sa metabolickim sindromom, dijabetesom, problemima sa funkcijom stitne zlezde i zapaljenskim bolestima...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Milka 18.01.2023

  Ja sam izbacila gluten iz ishrane ali nije mi ništa bolje i dalje ima boli me stomak Ako neko ima tako slično neka se više neznam šta da jedem a šta ne


 2. Milka 18.01.2023

  Elergična sam na gluten pre šest mjeseci ustanovito još me stomak boli Ako neko zna pišite unaprjed hvala


 3. Milka 25.12.2022

  Dobar dan elergična sam na gluten Dva mjeseca jedem hranu bez glutena Još imam upolu crjeva dali neko ima takve siptome


 4. Dusanka 14.11.2022

  Alergicna sam na gluten -celiakija od skoro imam osip prvo izmedju obrva pa pored nosa i ispod usana tim redosledom mi se pojavljuje i neprolazi . Povremeno zasvrbi prvi put mi se pojavio. Da li je to od glutena iako se cuvam hranom ima li krema koja moze da mi pomogne. Da kazem da ima jedna dama koja ima isti osip a i ona ima celijakiju. HVALA POZDRAV


 5. Milka 07.11.2022

  Imam elergiju upola dvanaestog palačnog crijeva doktor potvrdio da sam na gluten imam još bolove molim ako nešto zna dami piše


 6. Danijela 27.07.2021

  Poštovani,nije mi baš najjasnije kada u tekstu kažete da bi sa Hašimoto sindromom trebalo smanjiti glutenske namirnice ,znači ne izbaciti ga u potpunosti?Molila bih vas za objašnjenje


 7. Snezana Ponjevic 23.05.2021

  Perice, molim Vas recite mi koje su to tegobe bile. I ja imam slican problem, preko 5godina, radila sam sve moguce analize, kolonoskopiju i kao sve je u redu. Sada sama probam, pa da vidim da li ce biti rezultata. Inace sam imala dijareje, povremeno cak i krv u stolici, grceve...i to relativno cesto. Postalo je nesnosno.


 8. Perica 28.03.2021

  Meni treba 21 dan se oporavim od unosa glutena. 10 godina mi je trebalo da saznam šta je uzrok stomačnih tegoba. Od lekara slaba vajda.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde