Došla jesen - dolazi gastritis

U slučaju da simptomi traju duže od 7 dana svakako se obratite lekaru i obavezno napomenite ako uzimate kakve lekove za bolove ili osteoporozu. Pijete i pušite? Kako stiže jesen, tako su češće tegobe sa želucem: poznato je da se gastritis i čir na želucu javljaju više u proleće i u jesen.

Često čujemo od poznatih, prijatelja, rođaka "Imam gastritis. To je od stresa".

Upravo želim razjasniti šta je uopše gastritis, kako nastaje, kako se leči i na kraju: kako ga sprečiti?

Sama reč gastritis znači upala želučane sluznice, a može nastati kao rezultat infekcije bakterijom Helicobacter pylori, upotrebom antiinflamatornih lekova (tipa Voltaren, Aspirin, Ketonal, Brufen i sl.), kao i određenom traumatskom povredom koja remeti homeostazu želučane sluznice.

Gastritis može nastati naglo, tada govorimo o AKUTNOM gastritisu, a može trajati godinama u kojem slučaju se radi o HRONIČNOM gastritisu.

Simptomi

 • Bol, pečenje, pritisak u epigastrijumu
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Gubitak apetita
 • Nadimanje, podrigivanje
 • Osećaj punoće u gornjem trbuha nakon jela
 • Gubitak na telesnoj masi
 • Povremeno može doći do želučanog krvarenja, ali obično to nije ozbiljno kao kod ulkusa (čira). U slučaju da se jave crne stolice ili povraćanje krvavog sadržaja ODMAH SE JAVITI U HITNU POMOĆ.

Uzroci:

Sluznica koja oblaže želudac štiti ga od kiseline koja razgrađuje hranu. Činioci koji naruše homeostazu uzrokuju oštećenja sluznice i upalu koju zovemo gastritis.

Faktori su:

 • Bakterijska infekcija. Osobe inficirane bakterijom Helicobacter pylori mogu imati želučane tegobe, najčešće gastritis. Oko polovina svetske populacije zaraženo je bakterijom ali nemaju svi tegobe. Zašto neki imaju upalu ili čir, a neki ne - nije jasno: na to utiču i mnogi drugi faktori: stres, pušenje, način života, ishrana, nasleđe.
 • Redovna terapija/korištenje antiinflamatronih lekova kao što su Aspirin, Voltaren, Brufen, Ketonal uzrokuje akutni ili hronični gastritis, jer oštećuju sluznicu želuca.
 • Povećani unos alkohola
 • Stres
 • Reflux (vraćanje) sadržaja iz žučne kese u želudac
 • Autoimuni gastritis: stanje u kojem organizam sam stvara antitela koja "napadaju" želučanu sluznicu i uzrokuju upalu/gastritis, češći je u osoba s drugim autoimunim bolestima kao što su Hashimotov tireidoitis, dijabetes mellitus tip 1, Adisonova bolest, nedostatak vitamina B12.
 • Ostalo: gastritis se može javiti kod bolesti kao što su: Crohnova bolest, AIDS; reumatološke, kao i bolesti bubrega i jetre.

Kada otići kod lekara?

Većina ljudi kad-tad u životu doživi digestivne tegobe: nadutost, iritaciju želučane sluznice, kiselinu koje prođu same od sebe, pa nije potrebna dodatna obrada i terapija. U slučaju da simptomi traju duže od 7 dana svakako se obratite lekaru i obavezno napomenite ako uzimate lekove za bolove ili osteoporozu.

U slučaju da se javi crna ili krvava stolica odmah se javiti u Hitnu pomoć.

Ispitivanje i dijagnoza:

Sumnja na gastritis može se postaviti i već nakon uzete anamneze i kliničkog pregleda, kako sam već rekla kod brojnih stanja i bolesti. U blagim slučajevnima nije potrebna dodatna obrada.

Da bi se dobila konačna dijagnoza obično se preporučuju sledeća ispitivanja:
 • Laboratorijski nalazi (kompletna krvna slika, analize jetre i bubrega, šećer u krvi, SE, gvožđe)
 • Izdisajni test na Helicobacter pylori (dokazuje AKUTNI INFEKT)
 • antitela na H. Pylori; dokazuje da ste bili u kontaktu sa bakterijom, ali ne i da je prisutna u želucu u tom trenutku
 • Pregled stolice na okultno krvarenje
 • Gastroskopija
 • Pasaža želuca; pregled želuca rentgenom

Terapija

U slučaju da su tegobe prouzrokovane alkoholom i antiinflamatornim lekovima dovoljno je prestati konzumirati te supstancije.

Ako je uzrok bakterija Helcobacter pylori preporučuje se terapija kombinacijom antibiotika i blokatorima protonske pumpe (Ortanol, Nexium, Controloc i sl).

Budući da kod gastritisa dolazi do iritacije i upale sluznice zbog pojačanog delovanje želučane kiseline, terapija bazira se na supresiji izlučivanja kiseline.

Ima nekoliko načina kako smanjiti količinu želučane kiseline:
 • Antacidi: Gastal, Rupurut, Belomet
 • Blokatori izlučivanja kiseline: Peptoran, Ranisal, Famosan, Ulfamid
 • Blokatori protonske pumpe: Lekovi koji blokiraju proizvodnju kiseline u ćelijama sluznice želuca: omeprazole (Ortanol), pantoprazol (Controloc, Nolpaza), lanzoprazol (Lanzul, Lanzul S)
Bakterija Helicobacter pylori

Za eradikaciju bakterije postoji nekoliko "režima" terapije, a uključuju 2 antibiotika i blokator protonske pumpe. Ponekad bakterija ne reaguje na terapiju, pa je potrebno ponoviti lečenje, a povremeno i poslati na antibiogram: testiranje na koje tačno antibiotke Helicobacter reaguje.

Kako sprečiti gastritis?

 • Paziti na ishranu. Ako se jave digestivne tegobe pokušajte češće jesti manje obroke i izbegavajte hranu koja izaziva tegobe, posebno jako začinjenu, masnu i kiselu hranu.
 • Izbegavajte alkohol
 • Prestanite sa pušenjem (sve neke zabrane, što nam onda u životu preostaje???). Dokazano je da pušenje oštećuje sluznicu želuca i pojačava lučenje kiseline što rezultuje upalom (gastritis) i može uzrokovati karcinom želuca. U stvari je pušenje jedan od najvažnijih faktora u nastajanju karcinoma želuca.
 • Izbegavajte antiinflamatorne antireumatike tipa Voltaren, Brufen, Ketonal. Za bolove koristite paracetamol (Lekadol, Neofen). Bitno je paracetamol koristiti za temperaturu (znači kao antipiretik), a zaboravljamo njegovo izvrsno analgetsko delovanje, bez nepoželjnih uticaja na sluznicu želuca.
 • Smanjite stres u svomu životu. Kako to učiniti? Ako ne možete uticati na okolinu, utičite na sebe: naučite vladati stresom! A to je puno lakše ako jedete zdravu, kvalitetnu hranu, vežbate redovno, dovoljno spavate i odmorite se i naučite opustiti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Sandra 02.10.2022

  Pokušajte kupiti tablete Mastike.Navodno su novost u prirodnom liječenju Helicobactera.


 2. Zea 09.10.2015

  Neofen nije paracetamol!


 3. goga 25.09.2013

  Čitam vaše komentare i mogu samo da konstatujem da je evo prošlo već 5 godina od kada mi je konstatovana hb i više se ne sjećam koliko sm popila tih trojnih terapija, ali se je to uzaludno. Simptomi se ubrzo vrate tako da vremenom postanete isfrustrirani. Evo baš sam prije dva mjeseca radila ponovo gastoskopiju (neki kažu da je užasna ali kada je zdravlje u pitanju to je najmanje što možemo istrpiti) i konstatovan je gastritis (nije ga bilo prije par godina kada sam je prvi puta radila) i proširenje prolaza iz jednjaka u želudac. Moji su simptomi konstantan bol u želudcu, obavezna glavobolja i najčešće se sve završi povraćanjem, nemoći i odlaskom u hitnu na infuziju. Izbacila sam iz ishrane sve i svašta. Jedino na što nisam mogla i ne mogu utjecati je stres. A njegova naplata redovno dolazi nakon par dana. Ja lično ne vidim izlaz i počela sam da sumljam u ispravnom dijagnoze i liječenja. Ako netko zna pouzdanog i predanog doktora neka napiše komentar i pomogne ostalima. I ne zaboravite svatko od nas je drugačiji pa su i simptomi različiti.


 4. Mica 06.10.2012

  Vec godinu dana imam helicobacter nema sta nisam pila i radila ali lecenje je bezuspesno. Najvise osecam muku u grlu gde su mi usta uvek suva i imam osecaj da cu da se ugusim, po jeziku i duboko u grlu izlaze mi kao neke male tackice i puno sam nervozna jer mi sve to izaziva veliku paniku od gusenja. Rezultati pokazuju da je u organizmu prisutna bakterija ali lecim je vec godinu dana pa do sada bi trebalo da bude izlecena, najvise me zabrinjava grlo sta to moze biti i sta vise da radim da bi ova moja muka u grlu prestala, molim vas ako bilo sta znate javi te mi, unapred hvala.


 5. samir 18.11.2011

  Jako dobro objasnjenje pa se moze naci covjek lako tu. Ja imam gastritis i bakteriju i tegobe su mi, nadutost cesto podrigivanje uz malo bolova bez povracanja i mucnine i tjera me na vjetrove veoma cesto i imam tamnu stolicu.


 6. Jelena 04.10.2010

  Vidim da je neko pisao jos prosle godine, a nigde odgovora. Da li neko cita ovo uopste???????


 7. natasa miletic 20.07.2009

  Dragi moji imam gastritis bol mucninu u nadrazaj za povracanje nekoliko sam posetila doktora pijem ranisan klometol beomezepan od 1,5 mg vise ne znam sta je u pitanju apetit mi je nula sa 60 smrsala na 55 molim neki odgovor na moje pitanje.


 8. Miroslav Nadj 29.09.2008

  Odlican je clanak. Sve informacije na jednom mestu. Koncizno i jasno! Svaka cast.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde