Vratili pigment sedoj kosi

Ne morate ovladati umećem "pet Tibetanaca" da biste vratili prirodnu boju svojim sedima. Naučni eksperiment rezultovao je vremenskim zaokretom na kosi.

U možda ne tako dalekoj budućnosti, potreba za bojenjem sedih vlasi više neće postojati, jer će je zameniti šampon koji vraća prirodni pigment.

Eksperimentišući sa sredstvom K(D)PT, naučnici su u laboratoriji na uzorcima kose žena koje su se podvrgle faceliftingu, uspeli sedim vlasima povratiti prirodni pigment kose.

Problem je što je "lek" delotvoran samo na vlasima koje su "bolesne", na primer iz temena sklonog alopeciji, pa takve kad ponovo narastu često budu bele/sive boje, odnosno bez pigmenta.

"Konkretno, primena tretmana K(D)PT mogla bi biti efikasna u slučajevima depigmentacije kose kod oporavka od stanja alopecia areata", objavio je dr Ralf Paus u British Journal of Dermatology, dok su se njegovi kolege složili da je ovo dostignuće važan korak napred, ali još uvek u eksperimentalnom smislu. Stručnjaci se slažu da postoji opravdana mogućnost da se kosi posedeloj od starenja takođe vrati izgubljeni pigment.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde